Koje je ovo drvo? |
Odgovori | Stranica 123 6> |
Korisnik | |
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 07 Prosinac 2007 u 17:08 |
ovako, vidio sam ljetos jedno simpa drvo, ima cudne"plodove" a nikako da dođem do njegovog imena! Pa ako netko nešto zan bio bi jako zahvalan.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
jelsa
Nedavno posijan Pridružen: 18 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 64 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Trebala bi biti Paulownia.Fokus ti je malo "kidnuo"pa se neke karakteristike ne primječuju,ali po obliku ploda daje naznaku da je ona.Ako ti treba sjeme javi .
|
|
osbourne
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Pustio korijenje Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 336 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
nije li to tzv. kanadski orah?
paluownia neznam sta je mozda je isto
|
|
sasa
Novo sjeme Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 9 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
To ti je Paulownia thomentosa
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Paulownia tomentosa (Paulovnija)
Porodica: scrophulariaceae, Domovina Kina, ime je dobila po Ani Pavlovni (1795 - 1865), kćerki ruskoga cara Pavla I OPIS BILJKE Vrlo dekorativno i egzotično ukrasno drvo, neki ga nazivaju "najbrže rastućem na svijetu", do 20 metara visine sa širokom krošnjom koja ljeti daje prekrasnu hladovinu. Uz to ima vrlo uzak i dubok korijen pa ne predstavlja problem sadnje uz kuću ili terasu. Listovi su vrlo veliki, srcoliki, sa gornje strane dlakavi, zelene boje; u jesen otpadaju dosta rano i to odjednom u vrlo kratkom roku, pa je olakšano uklanjanje lišća ispod stabla. Cvjetni pupovi se oblikuju već u kasnu jesen, no cvate tek na proljeće i to prije olistavanja pa drvce izgleda prekrasno, obasuto velikim ljubičastim grozdovima mirisnih cvjetova od travnja do svibnja. Cvate već u trećoj do četvrte godine starosti. Drvo paulovnije je boje meda i vrlo visoke kvalitete, iako dosta mekano, pa ima i veliku ulogu u izradi namještaja i glazbenih instrumenata. Osim toga i vrlo skupo usprkos tome da je spremno za sječu već nakon 10 godina od sadnje. Najveći izvoznici su Australija, Japan i Kina uz SAD, dok u Hrvatskoj tek niču pokusna polja zasada paulovnije za industrijsku namjenu. |
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja mislim da ga i u zadru ima - kod gospe od zdravlja
stvarno prekrasno izgleda kad procvjeta |
|
vule
Pustio korijenje Pridružen: 31 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ovo je samoniklo drvo u goricam ,a neznam kaj je' Ovaj grm počne cvasti krajem sječnja i sad je prikraju,a prkrasno miriše!Nepoznato ime? |
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja sam ovaj grm slikao nedavno uz Slavonsku aveniju kod Vjesnika, ali ipak ne znam koji je to grm, a supruga se oduševljava njegovom mirisom, ipak, morati ću zagrijati stolicu i pronaći o kojemu se grmu radi...
|
|
vule
Pustio korijenje Pridružen: 31 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
sad kad je procval to je divlji jorgovan tak se zove kod nas,stručno neznam gde poiščem najdem samo okolokučni jorgovan |
|
tropi
Mladi grm Pridružen: 14 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 745 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
To je Prunus padus- Sremza
|
|
Zara
Novo sjeme Pridružen: 13 Kolovoz 2008 Status: Offline Bodovi: 5 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da se i ja pridružim znatiželjnim a neukim... Vidjela sam ove godine kod rođaka u Zagorju jedno drvo / stablo / grm, ni sama ne znam kako da definiram biljku... a tako bi volila da raste i mom vrtu (koji nije u Zagorju već u Zadru) Pa ako bi se našla kakva dobra duša da mi kaže koje je to drvo!? Nadam se da ne tražim puno... i da ću uspiti slike staviti
|
|
Zara
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da probam opet......... Možda sad bude bolje..
|
|
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
izgleda da još nije naišao nitko tko zna |
|
Zara
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Totalna misterija.... a baš je simpatično stabalce... mozda se notko sjeti...
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
E sad vidim i ja tu "misteriju",Zara.
To ti meni liči na grab,neki pendulasti grab.
|
|
Zara
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Shasha hvala ti... pokušati ću ga negdje naći,, još kad bi znala što je grab?! Valjda toga ima kod nas.....Oprosti mi na neznanju, priznam da sam totalna neznalica za cvijeće a stabla pogotovo.........
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Grab,bukva i hrast su najpoznatije,a možda i najraširenije,vrste bjelogorice.
E sad,kad bi se meni dalo bi potražila,al mi se neda,pa si ti virni na netu kako se latinski zove.Imaš i tu temu o grabu i piše latinski naziv,pa ti to "progooglaj"malo.Uz taj latinski samo stavi pendula pa ti bude tako nešto izbacio.
Sorry,no lijena sam googlati
|
|
Fatka
Mladi grm Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Drvo je fantasticno, kako je lijepo oblikovano.
|
|
tropi
Mladi grm Pridružen: 14 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 745 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mogla bi biti
Fagus sylvatica 'Purpurea Pendula',evropska crvenolisna bukva
|
|
izbalansiranu dijetu čini po jedan kolač u svakoj ruci!
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
"pendulasti grab"?????
|
|
Odgovori | Stranica 123 6> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |