Araucaria araucana |
Odgovori | Stranica 123 6> |
Korisnik | |
gute Fee
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 04 Lipanj 2020 u 11:34 |
I ovdje na sjeveru DE uspijevaju .... moja susjeda ga zove " Amerikanischer Weihnachtsbaum" (americko bozicno drvce) |
|
Volim ljude koji su kroz slucaj usli u moj zivot i odlucili u njemu ostati !
|
|
Sponzorirani linkovi | |
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da, baš je predivna biljka.
|
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Još nisam uspjela saznati koliko ljeta ima ovaj ljepotan.... Meni je prekrasan.....
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
zvončica19
Novo sjeme Pridružen: 22 Rujan 2016 Lokacija: Ogulin Status: Offline Bodovi: 18 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
trava, hvala na odgovoru.....ja svoje nisam na taj način jer nisam mogla pronaći upute, posijani pred mjesec dana...još ne izlazi ništa, ali sad ste me ohrabrili pa se nadam kako bi me mogli obradovati. Toliko mi je lijep i silno ga želim imati, uživati u njegovim iglicama. Možda nabavim još sjemenki pa pokušam i na ovaj način kako ste mi objasnili.
|
|
trava
Mladi grm Pridružen: 08 Kolovoz 2010 Lokacija: Zadar Status: Offline Bodovi: 657 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prije par godina sam sijao araucarie,vrlo je jednostavno,sjemenke se zabiju špicem nakoso do pola svoje dužine u treset,bolje kiseli,araucarie vole kiselo,zalijevati umjereno,nikako ne previše,temperatura bi trebala biti oko 25°C,u šarenom hladu,sjemenke puste korijen,nakon 1-2 mjeseca na površini se pojavi mala biljčica.Preporučam da sjeme posiješ u 20-ak cm duboke pitare tako da ih ne treba presađivati bar 2 godine.Korijen je dug i lomljiv pa nije uputno presađivati dok biljka ne ojača i razvije više korijenja.Sjemenke se moraju čuvati u malo vlažnom supstratu,ja sam koristio vlažnu mahovinu,na hladnijem mjestu,u protivnom sjemenke se mogu presušiti i izgubiti klijavost.Sjemenke bi trebalo nabavljati isključivo u vrijeme kad sjemeke zriju i čim stignu vlažno ih stratificirati.
|
|
zvončica19
Novo sjeme Pridružen: 22 Rujan 2016 Lokacija: Ogulin Status: Offline Bodovi: 18 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Koliko vidim, već duže nikoga nema, ali se nadam kako će mi ipak netko odgovoriti.
Zaljubila se u čileanski bor i silno ga želim uzgojiti. Nabavila sam nekoliko sjemenki, već u mjesec dana u zemlji, ali ništa se ne događa. Imam ih još nekoliko i sad želim donekle siguran savjet kako ih posaditi da bude veća mogućnost klijanja. Dali možda sjemenke prije treba namakati? Toliko toga sam pročitala pa više ne znam kako postupiti. Unaprijed se zahvaljujem. |
|
Pinus
Neukroćena biljka Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vauu, zbilja lijepa Araucaria
|
|
Thommo
Novo sjeme Pridružen: 01 Rujan 2014 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 37 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jedna lijepa jedinka, raste u samom centru Rijeke. Rekao bih da je visoka oko 1,5 m.
|
|
Kreos
Pustio korijenje Pridružen: 15 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 414 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Treba provjeriti pH zemlje u kojoj raste. Mora biti spod 6.
|
|
belica
Neukroćena biljka Pridružen: 14 Ožujak 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 2763 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja nisam primjetila da ona ima ikakvih nametnika, moja je posađena na suncu čitav dan, ali je tlo malčirano i zemlja dobra i prezimljava mi bez ikakvih problema.
Vlado možda mu jednostavno položaj ne odgovara ili nema dovoljno vlage pa se zato suši. |
|
belica,zagreb
|
|
vlado988
Novo sjeme Pridružen: 11 Svibanj 2013 Status: Offline Bodovi: 1 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav svima
zanima me kojim sredstvima se smije tretirati čileanski bor, jer posjedujem jednoga i počelo mi je crveniti lišće na dvije grane i vršci listića su tamno smeđi na cijelom stablu. Unaprijed zahvaljujem!!!! Pozzz |
|
Mari,5510
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kreos
|
|
sanja9802
Pustio korijenje Pridružen: 25 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 276 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja isto nije preživjela zimu.
Ima li još?
|
|
Kreos
Pustio korijenje Pridružen: 15 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 414 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
TinnčicaM
Već proklijao Pridružen: 25 Srpanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 248 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav svima, prekrasni su vam primjerci araucarie. Mama ima doma posađenu jednu. Prva joj nije preživila zimu, a ovoj je sada druga zima. Vidim da neki od vas prodajete pa ako se može kupiti još uvijek mene bi zanimala jedna sadnica!
|
|
belica
Neukroćena biljka Pridružen: 14 Ožujak 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 2763 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Woow što je divna, i ja ću čekati moju tako jedno 10 ak ako ne i 20 godina da naraste , ali nema veze. Evo moja je uspješno preživjela zimu , zatrpana ispod snijega.
|
|
belica,zagreb
|
|
Kreos
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prica ide ovako: Kolega šumar, umirovljeni, i ja pricali malo o araukarijama. On je 80. god. prošlog stoljeća nabavio od našeg profesora iz Dendrologije , Prof. dr. sc. Želimira Borzana 10 sjemenki araukarije. Niknulo ih je 9, od kojih je 5 zasađeno u vinogradu kolege Đorđeta, a 4 je poklonio lokalnom rasadničaru. Od ovih 5 u vinogradu do danas je preživjela samo jedna, oja je prelomljena usljed pada obližnjeg stabla na nju, al je potjerala bocni izboj.
Ostale su bile zapaljene i uradene, ako se ne varam. Od ostalih koje je imao rasadničar Rešetar jedna je završila u privatnom vrtu i evo je danas. Ponekad mislite da sve što valja raste negdje daleko i vama nedostupno, a drugi dan to možete uslikati u svom gradu. :shock: Kad moje porastu, za nekih 20-tak godina, dobro je znati da u blizini ima potencionalni donator peludi. |
|
knight_errant
Novo sjeme Pridružen: 25 Prosinac 2012 Status: Offline Bodovi: 4 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Malo da osvježim temu. Pozdrav svim ljubiteljima araukarije i ostalih biljnih vrsta. Već par godina čitam i istražujem o ovojoj biljci a u zadnjih 6 mjeseci malo intenzivnije. Zanimljiva i egzotična vrsta koja kada se uzgaja kao soliterno stablo oduzima dah svakom prolazniku. Sam uzgoj koliko znam i je i nije težak. Kao i na svim forumima jedni pišu da uzgoj nije moguć bez primjene fungicida i insekticida, zatim supstrata koji se sastoji od par komponenata dok opet drugi govore da su koristili običnu zemlju i da tretiranje nisu niti radili. Sad na nama koji smo ajmo reći početnici ostaje da vršimo pokus "pokušaj - pogreška", stari ali jednostavan pokus. Sjeme sam također tražio zadnjih 6 mjeseci dosta intenzivno ali opet svi na forumima spominju sjeme ali nitko i izvor. Prije dva mjeseca odlučih naručiti sjeme iz Argentine, i to sam i uradio naručio, platio i naravno nisam dobio :( vjerovatno uzeli na granici. Naravno ne odustajem i dalje i naručujem ovaj put iz Europe i dobijam uredno sjeme. Sjeme sam posadio pa sad šta mu Bog da. Manju količinu sjemenki sam stavio u frižider, tipa kao neka stratifikacija da zaustavim klijanje pa ako je netko zainteresiran za sjeme neka mi se obrati putem privatnih poruka. Srdačan pozdrav svim forumašima i ljubiteljima araukarije
|
|
Carol
Trajnica 1. Najljepši vrt - Zima 2013/14 Pridružen: 14 Lipanj 2011 Lokacija: Zagorski breg Status: Offline Bodovi: 2208 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prekrasne Araucarie, pogotovo one sa pocetka teme, iz Zagreba. Malo sam pratila gdje su sve posadene, pa vidim da ipak moraju biti na zasticenom mjestu ako ih sadimo na kontinentu. Ovdje u Zagorju (kod M.Bistrice), susjedi su posadili malo stabalce, oko pola m, i ove zime im je jako smrzla, svi listici su posmedili. Sada doduse tjera nove listice, ali tragovi zime ostaju.
|
|
Vu plavem trnaci mi hiža stoji
od zelenih veja je videti ni.. |
|
Odgovori | Stranica 123 6> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |