Kapare – CAPPARIS SPINOSA L |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 22 Travanj 2012 u 11:04 |
ja ih obično dohvatim odozgor - sa skala, preko zida, ali to je moguće tek krajem ljeta, u jesen starom je lani uspjelo ožiliti par grančica, ali su pozeble ove zime |
|
Sponzorirani linkovi | |
trava
Mladi grm Pridružen: 08 Kolovoz 2010 Lokacija: Zadar Status: Offline Bodovi: 657 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
U Zadru ih se može naći samo po zidinama pa je malo teže doći do grana,jedan grm koji je dostupan opet mi žao kidati jer na njemu nađem sjemena,ali morati ću ga malo ošišati,par reznica za probu.
|
|
dado_84
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
probao sam sa dvogodisnjim granama sa 3 nodusa (inace uvjek i za druge grmove uzimam tako kratke reznice) od nekih 10 cm. Ispikirao sam ih u treset pomjesan sa vrtnom zemljom i pjeskom. Nisam ih bio puno stavio na oziljavanje jer nisam imao dovoljno matrijala pa nebi znao postotak zakorijenjivanja. |
|
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
|
|
darijaz
Upravo klijam Pridružen: 20 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 138 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja sam si uzela sjemenje u 8 mj na moru. i bacila uz kuču gdje mi je kamenje, niknuo je i sad ga čuvam . u saksiji je jer sam u slavoniji. cvijet je preljep ali za sigurnost uzela sam malo više sjemenja.
|
|
Free
Cvjetni guru Pridružen: 18 Travanj 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 5914 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Baš sam uživala u tom slatkom mučenju, a mislima sam bila sa najveselijom ekipom na Braču!!
Ako je i jedna sitna sjemenčila pročitala moje misli, i odlući mi se pokazati, ja zadovoljna !! A da sam se sjetila uzeti reznice, a vrijeme je bilo za reznice, (makar bi mi bilo žao kidati granu, bile su prekrasne na zidinama )vjerojatno bi to išlo brže, pa nebih ni sumnjala u uspjeh zakorjenjivanja !! Tu imam zelene prstiće !! I nisam požalila kaj sam ih sijala, sada opet imam teglicu više za viriti svako malo u nju !! |
|
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode
|
|
trava
Mladi grm Pridružen: 08 Kolovoz 2010 Lokacija: Zadar Status: Offline Bodovi: 657 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dado 84,kakve reznice si koristio,koliko stare grane,koje dužine su bile reznice-koliko nodija, i u kakvom supstratu si ih ožiljavao?
|
|
dado_84
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ajme Free pa sto si se toliko namucila? sta skrtije uvjete das kapari to ona bolje raste. Sjemenke kapare u prirodi se nikako nemogu naci u smokvi - ali bas me zanima da li ce taj tvoj eksperiment uspjeti :) Najbolje se razmnozava reznicama starih grana.
|
|
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
|
|
trava
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kapare sam više puta sijao,sa promjenjivim uspjehom.Uglavnom su mi najbolje uspijevali posijani u već više puta korišteni perlit,pomiješan sa vrlo malo humusa,otprilike na 1 litar šaćicu humusa,sjeme se plito posije i stavi na sunce,svaki dan orošavati.Male biljčice je najbolje što prije presaditi,čim naprave prve prave listove.Supstrat u kojem će dalje živjeti može biti raznolik,ja sam koristio mješavinu perlita,mljevenog kamena sa malo humusa,ali može rasti i u kupovnoj zemlji,tako rastu i oni kapari u rasadnicima.U pitaru su vrlo žedni,pa moramo osigurati veći pitar u kojem će biljka moći naći dovoljno vode i ako ga zaboravimo zaliti.Taj recept sa suhom smokvom mi baš ne stoji,nebi li onda niklo i mnoštvo smokava?
|
|
Free
Cvjetni guru Pridružen: 18 Travanj 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 5914 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da podignem temu, biljka je krasna, zapravo meni prekrasna!! Iako moje podneblje i klima nisu savršeni za uzgoj kapara, ja nebi bila ja, da nisam probala posijati sjemenke sa Brača !!
Sve što sam saznala o uspješnom sijanju sročila sam u mislima u djelo a na kraju to izgleda ovako: teglu zapremine 1 litar, kojoj sam odrezala dno i koju sam položila na veću teglu, ispunjenu vapnenjačkim kamenjem dodala sam zemlje toliko koliko voda može odnijeti da napuni đžepove između kamenja. U manjoj tegli su 2 plosnata kamena a praznine su popunjene sitnih mrvljenim kamenom i malo zemlje, stavila sam smokve ispunjene sjemenkama kapara !! Za sada će ostati tjedan-dva unutra na toplome i obasjanom suncem mjestu, a kad vani zatopli obadvije tegle nosim ispred kuće na sunčanje na povišeni položaj koji će glumiti zidine!! Smokva kao hranljiva podloga za nicanje, kamenje od vapnenca, voda, sunce - najosnovniji preduvjeti za uspjeh, ja sam dala sve od sebe, a mlade biljčice-čekamo zajedno !! U slučaju uspjeha svakako vas obavještavam !! |
|
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode
|
|
trava
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Plodovi kapara su zreli i već su se počeli otvarati,ako nekom trebaju sjemenke pravo je vrijeme za skupljanje .
|
|
esperanza0905
Nedavno posijan Pridružen: 24 Listopad 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 43 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
da li netko ima koju sjemenčicu za mene pls??
rado bi ju posadila u zidu... |
|
montokuc
Već proklijao Pridružen: 12 Svibanj 2009 Lokacija: Germany Status: Offline Bodovi: 196 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovu sam kaparu snimio na Mljetu,u selu Prožura!
|
|
Sedum
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Već proklijao Pridružen: 27 Lipanj 2008 Status: Offline Bodovi: 170 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kapari kod nas ne rastu samo u Dalmaciji nego na zidinama i ruševinama još sjevernije, do Kvarnerskih otoka i južne Istre. Povrh toga, u novije vrijeme (zbog zatopljenja ?) naselili su se kapari i usred Zagreba, na sunčanim južnim zidinama Kaptolske utvrde iznad Stare Vlaške ...
|
|
Emel
Novo sjeme Pridružen: 27 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 10 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Natalija, kad misliš da će biti zrele pa da te ja na njih podsjetim? |
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
emel lani sam ih vidjela u rasadniku "čičvarda" - blizu zadra
ne znam jesu li ih opet imali jer nisam poslije ni bila tamo na sjemenke još nisam naišla sad ima zelenih, nezrelih mahuna na biljkama, ali dok one sazriju ja ću zaboraviti na njih- ko lani pa će mi promaći |
|
Emel
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ima li netko dobrog srca da mi pošalje sjeme? Imam nos da bi kod mene na Lošinju, u vrtu, u suhozidu na južnoj strani bio za nju pravi raj.
|
|
Emel
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Natalija, u kojem rasadniku si našla sadnicu kapara?
|
|
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Na Gradskim vratima ( ulaz u grad s mosta), na bedemu rastu kapari...skuzila sam ih ovog ljeta kad su procvjetali...
evo sličice...
|
|
natalija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ma i ja sam probala s reznicama prije nekih mjesec i po i osušile su se...
čekam jesen da padne list pa ću (ako ne zaboravim9 opet probati sa reznicama sjemenke nikako da potrefim ali ovi danas viđeni su preskupi s obzirom na stanje u kojem se nalaze baš mi bude milo cvijeća i biljaka koje zateknem u vrtnim centrima i rasadnicima kad se na njima točno vidi da im nije dobro, da ih ne njegujuju kako treba ili nikako... |
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Časopis Moj cvijet broj 27 donosi članak o kaparama ( jučer ga kupila )...oni kažu da se sadnice dobiju iz sjemenja i reznica......rade se čunjevi od suhozida visine 80 cm i sadnice sade u žilovode (?), valjda neke cijevi ....to je za plantažni uzgoj.....mislim da mora rasti iz zida koji ima južni položaj...
Provala sam zakorijeniti 2 reznice...odbacile su lišće i ???
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |