Tropski vrčevac - Nepenthes |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
Andina
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 31 Prosinac 2018 u 20:04 |
Sivc K, dobro nam došla! Nažalost, ovaj je forum već dugo slabo aktivan, zato mi je drago da nam se priključuju novi članovi. Sretna ti Nova!
|
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
Sponzorirani linkovi | |
Sivc K
Novo sjeme Pridružen: 30 Prosinac 2018 Lokacija: Vukovar Status: Offline Bodovi: 6 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo su divne biljke ...ja ih nemam ali pratim vas
|
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vidjela sam ovaj cvijet u MBM-u, baš je fora, neobičan je. Jedino što mu treba je puno mjesta kad se razraste...
|
|
Rijeka
|
|
bebolina
Cvjetni guru Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
[QUOTE=alisa]Odlično izgleda ovaj tvoj vrčevac..Moj je kupljen kao jako mala biljčica u saksiji u kakvoj kupujemo presade petunija npr..Jako sam zadovoljna kako napreduje s obzirom da mu nedam nikakve pažnje posebne.Kupila sam ga u Obi-ju.Ovaj što sam vidjela u mbm-u ima ogromne vrčevce i imaju kao bodljice na sebi.Možda je neka druga vrsta.I list je punoo veći i širii,boja kod vrčevaca je tamnija ponegdje prošarana tamnijim nijansama smeđe..Moguže da je neka druga vrsta ili je nafilovan hormonima i prihranama pa izgleda kako izgleda?Ne znam.. [/QUOTE]
Vjerovatno je to u pitanju. I ovaj moj je imao ogromne vrčeve kad sam ga kupila, no s vremenom se sve to smežuralo, osušilo, a vrčevac bez tih vrćeva je nula. Opstao je i evo sad nakon godine dana rastu prvi vrćevi.
|
|
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati. I. Andrić
|
|
alisa
Trajnica Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Odlično izgleda ovaj tvoj vrčevac..Moj je kupljen kao jako mala biljčica u saksiji u kakvoj kupujemo presade petunija npr..Jako sam zadovoljna kako napreduje s obzirom da mu nedam nikakve pažnje posebne.Kupila sam ga u Obi-ju.Ovaj što sam vidjela u mbm-u ima ogromne vrčevce i imaju kao bodljice na sebi.Možda je neka druga vrsta.I list je punoo veći i širii,boja kod vrčevaca je tamnija ponegdje prošarana tamnijim nijansama smeđe..Moguže da je neka druga vrsta ili je nafilovan hormonima i prihranama pa izgleda kako izgleda?Ne znam..
|
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
bebolina
Cvjetni guru Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati. I. Andrić
|
|
alisa
Trajnica Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala bebolina..Danas sam vidjela u mbm-u ogroman primjerak,baš je fascinantan.
|
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
bebolina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Odličan je!
|
|
|
|
alisa
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo obećane slike.Ja o svom ne vodim nikakvu posebnu brigu,i super je da je uopšte živ..
|
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
bebolina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovaj moj zalijevam s vodom koju kondenzira klima uređaj
|
|
|
|
alisa
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Odlično izgleda..I moj je živ,a nikakve posebne tretmane nema.Čak nema ni destilovanu vodu za zalijevanje.U saksiju sam mu dala humusa.I eto,živ je..Slikala sam ga nedavno pa ću okačiti sliku.Zadovoljna sam što je uopšte prezimio kod mene,bio je na umiranju pa sam ga prebacila u kupatilo.Imam veliki prozor u koji griju prve jutarnje zrake sunca i tako se zadrže do podne tu,ima vlage.Valjda sam mu pogodila klimu za zimovanje..
|
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
bebolina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Tea
Neukroćena biljka Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ljepe biljčice..moja mama ih obožava ali pošto nemamo adekvatne uvijete i zaljeva ih sa svim i svačim osim destiliranom vodom onda bolje da ih ni nema
|
|
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj
|
|
bebolina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bijeli treset neću ni ja nigdje naći, tako da će dobiti perlit za prvu ruku
|
|
|
|
hana
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 4007 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
krasan je...ima ih jako puno vrsta,sa tim velikim vrčevima...neću reći na kaj me podsječaju
|
|
"Chi pianta un giardino semina la felicità"
Amelia,It |
|
Emilly
Odrastao grm Pridružen: 11 Listopad 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1664 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Krenut će na bolje čim ga izneseš van na proljeće
Ja nisam mogla naći bijeli treset, vjerojatno je zato umro... |
|
bebolina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bojim se da je i ovaj dobio po repu od zime. Već mjesec dana me čekao kod kolegice u neadekvatnom prostoru
|
|
|
|
Emilly
Odrastao grm Pridružen: 11 Listopad 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1664 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Predivan ti je stanar! Imala sam ga i ja nekad davno.
Preko ljeta je super napredovao, ali zimi je kilavio...Dok jednu zimu nije otišao u vječna lovišta |
|
bebolina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tropski vrčevac - Nepenthes
Nepenthesi su mesožderke koje love svoj plijen pomoću tobolca koji se nalazi na izduženom dijelu lista. Nepenthese dijelimo na lowland i highland vrste. Lowland su sve one vrste koje rastu ispod 1000 metara nadmorske visine a highland su one vrste koje rastu iznad 1000 metara nadmorske visine. I jednim i drugima je zajedničko to da žive u područjima gdje je prisutnost vlage jako visoka.
Lowland i HighlandLowland vrste su naviknute na visoki postotak vlage u zraku a temperature nerijetko dostižu i 30 stupnjeva. Nepenthesi koji pripadaju ovoj skupini nemaju genetsku potrebu za razliku u temperaturi zraka između dana i noći. Isto ne vrijedi i za highland vrste koje, kakao bi preživjele, noću moraju osjetiti razliku u temperaturi. Lowland nepenthes možemo tokom ljeta držati vani, na mjestu gdje će biljka dobivati jako puno svijetla ali ne i direktnog sunčevog kako listovi ne bi izgorili. Highland vrste su obično razmaženije te nešto kompliciranije za održavat. Pošto su im potrebni specifični uvjeti highland vrste obično uzgajamo u terarijima a noću spuštamo temperaturu ili postavljanjem leda u terariji ili ugradnjom malih ventilatora. Za jedne i druge Nepenthese potrebno je najmanje 16 sati svijetla u terariju a koriste se fitostimulirajući neoni.
Kompost i uzgojŠto se komposta tiče imamo na raspolaganju nekoliko opcija. Možemo koristit rehidrirani sphagnum u kombinaciji sa perlitom ili čisti treset također u kombinaciji sa perlitom ili borovom korom (koju treba prokuhati te sakupiti prljavštinu na površini vode prije nego li je iskoristimo kao supstrat). Posudu sa biljkom, za razliku od ostalih mesožderki, ne držimo u podlošku punom vodom već dodajemo vodu kada ona nestane iz podloška. Za Nepenthese kao i za ostale biljke mesožderke moramo koristiti destiliranu vodu, vodu dobivenom procesom inverzne ozmoze ili kišnicu.
Ako u tobolcima nije prisutna tekućina potrebna za razgradnju kukca nipošto ne smijemo dodavati vode. Ako je biljka dovoljno jaka pokušat će nadomjestiti tekućinu a ako nije tobolac će se osušiti. Nepethese koje nalazimo u prodaji su u većini slučajeva hibridi koji su dobiveni križanjem lowland nepenthesa i higland nepenthesa kako bi biljka što lakše podnijela stres promjene temperature i vlage. Ako ste kupili Nepethes početkom ljeta ili u proljeće moći ćete biljku držati vani u polu sjeni ili pokraj prozora.
U svakom slučaju trebate pripaziti na temperature niže od 15 stupnjeva. Zimi biljku držimo blizu južnog prozora te špricamo lišće destiliranom vodom. Ako nemamo prozora na južnom dijelu kuće ili prozor kroz koji biljka neće dobiti najmanje 2-3 sata svijetla biti će potrebo sagraditi mali terariji. Izvor: Link
Ovo je moj novi stanar
|
|
|
|
alisa
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala sunsett.Ovo im je prva godina kod mene ,pa se bojim kako će preko zime..Ipak, mislim da su to dvije različite biljke u istoj saksiji?Obe su bile mali pelcerčić,a ovaj jedan ima velike čizme a drugi male.Kad je kupljen nije imao nikakvih vrčeva,nego su preko ljeta,kod mene ,nastali..Ne znam,meni se čini kao dvije različite vrste,a možda griješim..Vidjet ćemo dok malo prođe vremena hoće li biti razlike ..Mislim da si upravu da je alata to..
Šta misliš zašto jedni imaju te bodlje na vrču ovi drugi nemaju? |
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |