Astilba |
Odgovori | Stranica 123 8> |
Korisnik | |
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 21 Travanj 2016 u 11:41 |
I meni se događa, pogotovo ako posadim, a ne označim mjesto sadnje novih biljaka da u rano proljeće zakopam u lukovice ili korijen... zaboli me tada kao da sam sebe porezala... Prije sam i ja stavljala oznake, ali su mi se previše isticale pa sada na mjesto lukovica ili nekih biljaka kod kojih preko zime ne ostane nadzemnih tragova jednostavno upiknem kratki štapić koji se po boji stopi sa okolinom. U jesen nastojim ostaviti od svake biljke bar dio stabljike tako sa je u proljeće vidljiva pa tako i kod astilbi. Njihove cvijetove niti ne odrezujem poslije cvatnje jer mi i preko zime lijepo izgleda kada nešto strši iznad snijega. |
|
Sponzorirani linkovi | |
janja-nja-nja
Već proklijao Pridružen: 01 Studeni 2014 Lokacija: Predgrađe Zg-a Status: Offline Bodovi: 217 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo samo da se pohvalim da su do sada sve astilbe 'uskrsnule' :))))
Nadam se da će ove godine cvasti da vam mogu pokazati da sam se ipak lijepo brinula o njima. Ovaj puta sam kupila oznake za cvijeće da ih ne 'izgubim' preko zime;)
I uspjela sam nabaviti korijene mirisnih rozih i crvenih astilbi. Trudim se ove godine imatišto više mirisnog cvijeća jer nedostaju mi leptiri, pčele i ptice ( ipak sam rano djetinjstvo provela na selu). |
|
catalpa
Odrastao grm Pridružen: 16 Srpanj 2014 Lokacija: zagorje Status: Offline Bodovi: 1763 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Divno sad znam nešto više i kaj tražiti. Pozdravček
|
|
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imala sam nekoliko vrsta i boja astilbi, ali su mi kroz nekoliko godina uginule pa se za njih ne sjećam da li su mirišale. Ostale su mi samo bijele astilbe Arendsii "Diamant" i ona ima intenzivan miris
|
|
janja-nja-nja
Već proklijao Pridružen: 01 Studeni 2014 Lokacija: Predgrađe Zg-a Status: Offline Bodovi: 217 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Koje su to mirisne astilbe, sad si me zainteresirala.
U pravu si, glupo je nagađat. Znat ću kad procvjetaju.
|
|
Cimicifuga
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ima puno vrsta i kultivara astilbi od maleckih visokih svega 20-tak centimetara pa sve do onih visokih 120 centimetara. Izgled lišća i cvatova im također varira.
Zavisno od sorte cvatu od 6. - 9. mj., a boje im mogu biti: bijele, roza nijanse sve do zagasitocrvene, uspravne ili blago povijene, cvatovi su kod nekih čvrsti zbijeni, kod drugih su visoki, rastresiti, sa rjeđim, razmaknutim cvjetićima. Neke sorte imaju kroz cijelu sezonu crvene stabljike, dok drugima stabljike pozelene, a neki kultivari kroz sezonu promijene nekoliko puta boju lišća iz crvene u zelenu (npr. kultivar Color Flash). Neki kultivari imaju opojan "medeni" miris. U pravilu sve vrste astilbi traže dobro drenirano, vlažno humusno tlo i jedino vrste astilbi chinensis podnose nešto suše uvjete. Imajući u vidu sve te raznolikosti između sorti i kultivara, uspoređivanje između različitih biljaka nema svrhe ako se ne radi o istom kultivaru.
|
|
janja-nja-nja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Slažem se s tobom, stvarno su predivne, nisam znala da će biti ovako crvenkaste inače imaju dosta tamne sjajne 'nazubljene' listove:))
Moje su sitne u usporedbi s tvojima. Tvoje stvarno izgledaju veličanstveno. Prema svemu sudeći ove moje četiri, koje su izašle, bijele su jer rastu u isto vrijeme kao i tvoje (nagađam). A kad će ova 'crvena', preostaje mi samo čekat.
|
|
vila2
Mladi grm Pridružen: 27 Travanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 904 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Što sam? Tko sam? Ja sam samo sanjar...
|
|
janja-nja-nja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moje su isto krenule hvala što si stavila sliku jer ovo je prva zima kako se ponovno pojavljuju pa nisam ni znala što je to 'crveno lišće'
Kako sam ih prošlo ljeto bila razdijelila na 4 dijela, sad su iz zemlje provirila samo 3 snopića crvenih listića. Znači li to da je ostalih 5 uginulo ili će možda krenuti kasnije....ali ista su sorta astilbe pa sam mislila da će krenuti sve odjednom. I bijele i te 'crvene' (sve više mislim da su mi podvalili tamnorozu). Ja sad čekam svibanj jer tad sam si rezervirala visoku crvenu Fanal i neku od 50-ak cm bijelu. Skužila sam da kako naprijed imam cvijeće po 30 40 cm visine da ove niske neće dolazit do izražaja toliko (u sredini su gredice). No dobro, mea culpa. Pomaknut ću ih najesen.
|
|
AdrijanaM
Pustio korijenje Pridružen: 11 Svibanj 2014 Lokacija: Čakovec Status: Offline Bodovi: 384 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I moje su polako krenule , pa i one već jedva čekaju proljeće.
|
|
vila2
Mladi grm Pridružen: 27 Travanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 904 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Što sam? Tko sam? Ja sam samo sanjar...
|
|
biggy
Novo sjeme Pridružen: 07 Svibanj 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 17 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala na odgovoru! Nisam uspjela naći sadnicu, kod nas je nema po tržnici i po poljoapotekama. Iz nekog razloga nije popularna, a meni izgleda bar ovako na slikama predivna. A budući vrt se nalazi veći dio dana u sjeni, tako da je šteta ne pokušati je posaditi. Pa sam naručila sjeme, al izgleda da ću se dobro načekati do prvog cvijeta . Pa ako bi netko prodao koju sadnicu, nek mi se slobodno javi :-)
|
|
janja-nja-nja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kako to da si kupila sjeme? Pa ja sam kupila astilbu i dobiješ samo jedan veliki suhi korijen. Ja sam to kupila i sadila početkom travnja. Moja je trebala biti bijela koja raste do 1,50. Ali nažalost korijen je struo. Jučer sam otkopala i vidjela to. Tužna sam, ali što se može. Ove mini astilbe koje imam kupila sam kao sadnice i nemaju gomolj nego korijen. Kako sam ih razdijelila nisu cvale drugi put. Sad čekam proljeće da malo se razgranaju i možda procvjetaju.
Budući da sam ja astilbe (gomolj tj.korijen) nalazila u ponudi u ožujku....čekaj proljeće da ne bi i tebi strunulo i sl. Sretno |
|
biggy
Novo sjeme Pridružen: 07 Svibanj 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 17 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nitko?
|
|
biggy
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dragi iskusni forumaši, podizem temu... Kupila sam sjeme astilbe pa me zanima moze li se sad sijati (u Dalmaciji) ili je bolje pričekati proljeće?
Zahvaljujem |
|
janja-nja-nja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam u MBM-u nabavila jednu crvenu i jednu rozu prije par dana. Kako su biljke starije i dosta obrasle bile razdvojila sam korijenje i posadila ih na četiri mjesta. Odsjekla sam suhe stapke gdje su bile metlice i sad čekam drugu cvatnju. Nadam se da će crvena astilba biti crvena, a ne tamnoroza kao nekim forumašicama.
Znaju biljke promijenit boju. Ta ja sam kupila lukovice crne glediole, a evo jučer procvale svijetloljubičastim cvjetovima. Svašta! Iza kuće su mi, pola dana je sunce...al nadam se da će im biti dobro tamo da ih ne selim u jedinu sjenovitu gredicu kod kuće jer tamo će više susjedi uživati u pogledu na njih nego ja:/ |
|
ajama
Cvjetni guru Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ajme krasne šumice
|
|
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
|
|
matilda
Mladi grm Pridružen: 20 Siječanj 2010 Lokacija: Krapina Status: Offline Bodovi: 540 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
matilda
Mladi grm Pridružen: 20 Siječanj 2010 Lokacija: Krapina Status: Offline Bodovi: 540 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisa
Neukroćena biljka Najljepši cvijet u cvijetnjaku 2017 Pridružen: 16 Ožujak 2013 Lokacija: Drinovci Status: Offline Bodovi: 3089 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Samo Bog može činiti nemoguće, ali ti možeš činiti moguće.
|
|
Odgovori | Stranica 123 8> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |