Sistematika bilja |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
Heliofit
Pustio korijenje Pridružen: 02 Veljača 2011 Status: Offline Bodovi: 459 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 28 Veljača 2011 u 18:21 |
Evo još nekih Viola , čestih stanara naših žandinjera, parkova, balkona ....
Viola tricolor....sa sljedbenim dodacima (Pansy, Garden Violet, Wild Pansy, Johnny Jumper, Johnny-Jump-Up, Jupiter, Stepmother, Ladies' Delight, Field Pansy, Herbe de Pensee Sauvage) |
|
Sponzorirani linkovi | |
Heliofit
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala lijepo na korisnim informacijama...i naravno vašoj zainteresovanosti, jer u zadnje vrijeme uviđam da se niko ne interesuje za sistematiku biljaka, a smatram da je to osnova svega...
Lijep pozdrav |
|
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ima, ima, kako ne bi bilo... Zanimljivo je da Ramonda pripada u istu porodicu kao i afrička ljubica i gloksinija, samo izdrži minuse na kontinentu, za razliku od afričkih rođaka i pripada biljkama reliktima kao cikas, ginko i još neke.
|
|
Heliofit
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da li zaista nema zainteresovanih za ovu temu? Malo mi je nevjerovatno
|
|
Heliofit
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav svima....kada smo još na temi Violacea,palo mi je na pamet da pomenem nama veoma poznatu sobnu biljku afričku ljubičicu( roda Saintpaulia)...Razlog je što mnogi ne prave razliku zbog našeg domaćeg naziva, a ta biljka nema veze sa ovom porodicom , već pripada fam. Gesneriaceae
Evo i jedne lijepe sličice, da to nikada ne miješamo Pozdrav P.S. Dajte još neku Violaceu, dok ne pređemo na drugu porodicu |
|
mali kaktus
Cvjetni guru DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja se veselim kad mogu nešto naučiti!
|
|
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pametne entuzijaste srdačno primamo i od njih rado učimo. Dobro nam došla! |
|
Heliofit
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala manči, treba da se uključimooo
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...ako imate jos neku biljku koju uzgajamo ili je cesta u prirodi nasih krajeva ( iz iste porodice)......
|
|
Heliofit
Opcije poruke
Hvala(0)
|
P0gledajte ovu Violaceu, a nije Viola...
Hybanthus calycinus....endem zapadne Australije , mislim... Pozdrav do novih Violacea ili 'pak nove porodice |
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo je jako dobra tema. Koristit će za upoznavanje i prepoznavanje biljaka kao i njihova imena. Hvala, samo nastavite.
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
Heliofit
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Izvinjavam se za ogromne slike
|
|
Heliofit
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Još malo Viola
Viola x wittrockiana, samo jedna u nizu hibridnih vrsta, mislim da niko na svijetu ne zna koliko ih je Viola elegantula......sorry za sliku, vjerovali ili ne nema je na netu, a to je endemična vrsta i ja sam je tako često viđala...Jedino sam pronašla određenu livadsku zajednicu sa malo elegantula.Obećavam da ćete uskoro imati fotografiju, autentičnu, sa mog sljedećeg terena, samo da nam elegantula procvjeta. PS Podsjetite me na ovo obećanje Idemo dalje.... Viola sylvestris (šumska ljubica) i Viola arvensis (poljska) vrlo česte na našim livadama i šumama, počev od 4-5 mjeseca. Pogledajte samo ratličitih formi i boja latica.....prelijepo Mnogi je miješaju sa V. tricolor, međutim jedan od sistematskih karaktera je dužina čašičnih listića (sepala), što kod arvensis izgleda ovako Sepale su mnogo duže od corole... Pogledajte ovu hortikulturnu, zovu je Viola ,Black Jack' Toliko za sada...do skorih Violacea LIJEP POZDRAV |
|
moon
administrator Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Heliofit samo nastavi
|
|
jagoda
Cvjetni guru Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Slažem se sa Anaidom, treba ovu temu nastaviti, naročito kad tekstove pišu ljudi koji su stručni...Mi amateri naučiti ćemo nešto novo i zanimljivo...
|
|
sutra je novi dan
|
|
Anaida
Cvjetni guru Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dapače da želimo!! Uvijek čovjek mora učiti!
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
Heliofit
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala, trebala mi je bar jedna podrška...uskoro nastavak
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
.....samo naprijed...
|
|
Heliofit
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo ja ću krenuti, npr. sa fam. Violaceae(ljubice), čije vrste su široko rasprostranjene, kao autohtone u našoj flori, tako i kao forme, hibridi, varijeteti u hortikulturi.
Sistematika ( ugrubo ) Carstvo: Plantae Odjel:Magnoliophyta (Angiospermeae) Klasa: Magnoliopsida Red: Malphigiales Familija: Violaceae Tipski rod: Viola Karakteristike porodice: Opisano je oko 900 vrsta, mada je to vrlo relativan podatak. Uglavnom su to vrste umjerenih regija, gdje su obično male višegodišnje biljke Viola tipa, i bilje, grmlje i drveće iz tropskih područja čiji cvjetovi su bitno različitih boja od poznate ljubičaste. Cvjetovi vrsta ove porodice, odlikuju se sa 5 lati(petala) nejednake veličine,često plave, bijele, ljubičaste i žute boje, ali hibridi su uzgojeni u svim bojama, a poznato nam je da postoje i nijansirane individue. Pa evo nekih predstavnika porodice Violaceae, gledajte i uživajte : Viola odorata (mirisna ljubica), svi je poznajemo, naša najčešća proljetnica: Viola tricolor (šarena ljubica), česta na livadama i kamenjarama subalpinskog pojasa, a upotrebljava se u medicini Viola biflora (dvocvjetna ljubica), vrlo rijetka , planinska: Viola zoysii (Cojzova ljubica), ugrožena i ranjiva vrsta, endemična i vrlo rijetka: Toliko za sada...nadam se da želite da nastavim misiju zvanu Viola Lijep pozdrav svima |
|
Heliofit
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da li se slažete da ovdje predstavljamo biljke po taxonomskoj pripadnosti, (familijama), uz fotografije najraširenijih tipskih vrsta, kao što je to i započeto otvaranjem ove teme???
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |