Jestivo cvijeće |
Odgovori |
Korisnik | |
macorka
Mladi grm Pridružen: 02 Travanj 2012 Lokacija: Koprivnica Status: Offline Bodovi: 512 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 09 Travanj 2015 u 08:42 |
Šteta da je ova tema tako zapostavljena.Da li je netko probao jesti cvjetove jaglaca, lišće i cvjetove dragoljuba?
|
|
Sponzorirani linkovi | |
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kod Japanaca i Kineza je jako zastupljena Krizantema u kulinarstvu.
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Od ruža se dosta toga radi.Vino,liker,sok,jako su dekorativne kao ukras na kolačima i tortama.
Budući da je vrijeme za spremanje sokova,pekmeza i sl.a ja u fazi eksperimentiranja probat ću nešto napraviti i ruža malo dodati.
|
|
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
gledo sam na tv, da su negdje mislim u japanu, napravili puding i sladoled od tulipana ili ruže! nisam baš 100% siguran davno je to bilo. Ali sve u svemo trebalo bi probati!!
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Osim što nam krasi životni prostor(vrt,terasa,stan) svojom neobičnom ljepotom i mirisima,cvijeće može krasiti i jela.Od mesa,juha,salata do raznih slastica,cvijeće će obogatiti našu prehranu kao ukusan,neobičan i šaren dodatak.Naravno da koristimo samo cvjetove za koje smo sigurni da su jestivi. Nikako se ne koristi cvijeće iz cvjećarne kao ni ono gdje se koriste razni pesticidi.Bere se po sunčanom i suhom vremenu,najbolje prije podne.Većinom se cvjeće dodaje jelima neposredno prije posluživanja.Kod salata treba paziti na kiselost.Ako dodajemo cvijeće salatama ne treba previše kiseliti salate jer će ocat oduzeti boju cvijeta. Evo nekoliko vrsta koje se najčešće koriste u kuhinji,a i najlakše je doći do njih:Neven,suncokret,stolisnik,tratinčica,maćuhica,ljubičica,dragoljub,maslačak, jaglac,ruže,lavanda, frezije,gladiole,jasmin...ušećereni cvijetovi-koriste se najčešće za ukrase na tortama, kolačima,sobretima,pudinzima.
Čiste i suhe cvjetove stavimo na masni papir i finim kistom lagano premazujemo latice napola tučenim bjelanjkom.Pospemo sa sitnim šećerom i ostavimo da se osuši.
Dekorativno i jestivo
cvjetni med-latice cvijeća zdrobimo,u avanu ili drvenom kuhačom,prelijemo sa medom i lagano zagrijavamo.Med nesmije zakipjeti.Ostavimo da odstoji 1-2 sata procvjedimo ga i spremimo.
cvjetne kockice leda-zgodan i jednostavan način kako očuvati cvijeće za zimu.Cvjetove staviti u posudice za led,zaliti vodom i smrznuti.
Ovako smrznuti mogu se dodati raznim napitcima tijekom ljeta(vrlo su dekorativni)a zimi ih možemo dodati čajevima,sokovima i drugim napitcima kao i juhama,varivima i drugim kuhanim jelima.
cvjetni šećer-mnogi mirisni cvjetovi mogu se dodati šećeru.Najbolje je dodati suhe cvjetove.Mogu se samljeti i pomješati sa šećerom te tako ostaviti barem 3-4 tjedna da šećer poprimi miris.No mogu se već mljevenom šećeru dodati suhi cvjetovi.Ostaviti isto par tjedana i prije upotrebe prosijati.
Zanimljiv i neobičan dodatak kolačima.
Ja volim dodati lavandu i time pošećeriti sitne kolačiće.Vrlo je aromatičan i neobičan i miris i okus
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |