Čepljez - Asphodelus albus |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 19 Travanj 2012 u 17:57 |
Ako je netko te prekrasne biljke počupao s namjerom da ponudi na prodaju u nekom rasadniku tu bi tržni inspektori trebali imati posla. Koliko ja znam za svaku biljku treba imati dokaz o porijeklu.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
ivna
Trajnica Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ajmeeee , ne mogu vjerovati ...kakav je to pogled na njih morao biti...stvarno šteta...
|
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bar 30, 40 komada. Znam jer sam ranije čupala travu oko njih da više dođu do izražaja i da bude urednije.
|
|
Lošinj
Ne bojim se juga, ne bojim se bure, ne bojim se neba, dubine ni dna Podivljali valovi me uzalud jure, na krilima vjetra poletjet ću ja... |
|
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
... ili neki drugi ljudi s drugim namjerama od naših također čitaju naš forum.
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ivna draga ti si ga uzela za sebe i svoj vrt, nema u tome zla, fala bogu, ima ga u prirodi još pa nema straha
a kod otok su izgleda "cijelo polje" počupali... |
|
ivna
Opcije poruke
Hvala(0)
|
E da BB, to sam predvidjela pitati neki dan...a zapelo mi je "za oči" što ste napisali...Stvarno ne cijenimo svoje...ovo za kupus sam znala ali i pored toga, teško je povjerovati...
|
|
Baka Bea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Na našu sreću ima ljudi u Njemačkoj koji znaju cijeniti vrijednost naše flore i 50 i nešto godina se brinu da se između ostalog sjemena iz cijelog svijeta može nabaviti i to, naših mediteranskih biljaka. Ako ne znamo čuvati mi, gle apsurda, stranci će nam u tome pomoći. Jesmo li bolje i zaslužili? Ne proizvodimo ni sjeme varaždinskog kupusa, dosta novaca je potrošeno da se stvori brend, a proizvode nam ga Talijani, mi kao nemamo ni klimu ni zemlju ni tisuće nezaposlenih ljudi, pa lani naši povrćari dobiše sjeme kelja. Je li se itko zapitao mora li tako biti.
|
|
ivna
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Otok I Natalija, baš ste me rastužile s ovom pričom o čupanju čapljeza (ja sam bila "poštena" pa sam uzela samo dva al na žalost mislim da ništ od te priče)...Definitivno mi je najljepša divljakuša koju sam ja osobno vidjela...mene je očarao taj cvijet ovog vikenda na Pagu...tamo na sreću još nema "mudrih" glva a bogme nit svinja koje lutaju...srećom ovčicama il nije ukusan il još nisu stigle do njega...
A mitološka priča je zaista lijepa... |
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Natalija - o da, ima mudrih glava i kod nas i divlje svinje su veliki problem i tamane svašta.
Ali ovo nisu sredile divlje svinje, tu još ipak ne dolaze, to je prostor između naših kuća i glavne gradske ceste. |
|
Lošinj
Ne bojim se juga, ne bojim se bure, ne bojim se neba, dubine ni dna Podivljali valovi me uzalud jure, na krilima vjetra poletjet ću ja... |
|
Anaida
Cvjetni guru Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Čepljez baš ima zanimljivu zelenu priču, priču s vjerovanjem i dušom..
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
otok ako su i na lošinj "mudre glave" doselile divlje svinje, možda su ih i one potamanile,
nažalost, nastanili su ih i na vir i u djelu otoka gdje obitavaju, razrovale su zemlju i proždrle korjenje čepljeza ili brdena/brđena kako ih tu zovu a ne sumnjam ni da se forum ne prati pa tako uvijek ima i osoba od akcije |
|
OTOK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovih dana stavljena je ova biljka na identifikaciju, a kako raste i iznad moje kuće htjela sam napisati par riječi, nisam ni znala da već postoji ova tema i to sa baš lijepim opisima.
Prema Homeru, duše umrlih lutaju između cvatova ovih lijepih biljaka pa su stari Grci sadili čepljez oko nadgrobnih spomenika. I da, kao da je netko ovih dana čitao ovaj naš forum, pa i to kako se čepljez po dosta visokim cijenama prodaje u rasadnicima - jučer je naime netko iznad moje kuće počupao gotovo sve čepljeze koji su tamo rasli, a bio ih je popriličan broj. |
|
Lošinj
|
on the cloud
Pustio korijenje Pridružen: 24 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 258 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Povodnica je glavna stabljika koja se u ovom slučaju - ili ne grana ili grana, o tome ovisi podvrsta Asphodelusa.
Ja ne mogu ocijeniti ama baš ništa, jer su biljke mlade, a vjerojatno su na kupu pa se sve ukupno prilično razgrmalo.
No, kad malo poodrastu, vidjet ćeš, ako se svaka stabljika pri gornjem dijelu račva na više grana, tada je to A. aestivus, a ako ne, onda je A. albus.
I to je to! Lijepi pozdrav
|
|
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
on the cloud
Pustio korijenje Pridružen: 24 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 258 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Iris, s obzirom da na fotografiji nisu vidljivi pojedini dijelovi stabljike niti kako je ona formirana, zanima me, iz tvog kuta gledišta, ima li svaka stapka jednu povodnicu ili je razgranato raširena?
Ako je ovo drugo, možda je tvoj čepljezić - A. Aestivus, što također nije loše, jer Asphodelusa Aestivusa ima znatan broj u Hrvatskoj.
Još nešto..., a mislim da nisam napomenula..., ili jesam..., no, nije na odmet još jednom ponoviti - I ona zgodna zlatoglavica - Asphodeline lutea, pripada istoj obitelji, što se može primijetiti po obliku cvijeta i sjemenim kuglicama...
Ja sam je našla na jednom dijelu južnog Jadrana uz cestu. Sasvim slučajno!
I eto vidiš, tvoj se čepljez lijepo udomaćio. Izvrsno!
I sretno u uzgoju!
|
|
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
on the cloud
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako mu je sada vrijeme cvatnje, možeš li ga fotografirati da uočimo sličnosti ili eventualne razlike s prethodnim.
I bogatstvo cvata...
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo mu je prvi rođak, sad je vrijeme cvatnje ( mislim na ovog mini rođaka )jer ih ima po livadama, a našla sam ga kraj bolnice.....bolnica na kraju grada....nije posađen, to su ostaci nekadašnje livade....
|
|
on the cloud
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Manči, a gdje si ga pronašla?
Taj tvoj je opasno zakasnio na svoju misiju cvjetanja... No, nikad nije kasno.
A ako je stvarno visok 30, 40 cm, tada je to uistinu mini čepljez.
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Velim ja da ih ima na divlje po dalmaciji
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |