Hypoestes |
Odgovori |
Korisnik | |
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 04 Svibanj 2014 u 20:27 |
U moju zbirku fitonia dodala sam prije nekog vremena i tri mlada hypoestesa
Treba imati na umu da su biljke koje kupimo tretirane sredstvom koji usporava rast tako da što duže ostanu niske i lijepo razgranate - jer takve najljepše izgledaju. Kasnije to sredstvo prestaje djelovati i biljka snažnije potjera u visinu pa gubi lijep kompaktan izgled. Da se to izbjegne grančice treba stalno pincirati da se što više granaju. Hypoestes se može održavati lijepo razgranat do nekih 40-tak cm visine. Najbolje je kod nešto starijih biljaka odrezati vršne grančice duge 7 - 10 cm i posaditi ih pa si tako uzgojiti nove atraktivne mlade biljke koje možemo (pojedinačno ili u grupi) staviti u manje teglice, zdjelice ili košarice - ili ih posaditi ispod visokih sobnih biljaka.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Zelena_oaza
Pustio korijenje Pridružen: 04 Srpanj 2012 Status: Offline Bodovi: 421 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Zelena_oaza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A u saksijama imam mali, kojem ne dam da naraste, stalno mu rezem vrhove. Tako bude kompaktan, sa dosta krupnim liscem. Drzim ga na prozoru i svaki dan ga dobro isprskam odstajalom vodom. Hipoestes zahtijeva visoku vlagu u vazduhu. Zbog nedostatka vlage odbacuje donje lisce, a ovo sto ostane brzo gubi lijepu boju i sare. Vrlo je pogodan za uzgoj u staklenim, zatvorenim posudama i kada se mladi pelcer ubaci u teglu i zatvori, tada raste kao lud...
|
|
Zelena_oaza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja Hpoestes gajim u staklenim posudama. Tu su mu uslovi kao u stakleniku...velika svjetlost i visoka vlaga vazduha.
|
|
jankić
Upravo klijam Pridružen: 14 Studeni 2012 Status: Offline Bodovi: 105 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
uživaj u mladosti,nikada nećeš biti mlađi nego što si danas
|
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
Retriver Sara
Cvjetni guru Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
sada je idealno vrijeme za porezati izdužene grane ove slatke biljkice. Reznice se, naravno, mogu iskoristiti za razmnožavanje. Najbolje je hipoestes pincirati kada dosegne visinu oko 15 cm i tada se formira u lijepi grm. Moj hipi obožava odstajalu vodu i svjetlost, a njega obožavaju bijele mušice. Osim ove boje, u MBM-u sam vidjela još dvije, svijetlo ljubičastu i svijetlo zelenu, koje imam namjeru nabaviti...
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
....da, ljeti je jako zedan ali moze malo i trpiti...kod moje prijateljice je stalno vanka u zasticenoj lodji....ma vidila sam da je krenuo sa 2 mala listica iz baze ...... a onda sam dodala novu zemlju koja ih je mozda zagusila.....
|
|
kontesaa
Cvjetni guru Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i meni je kat.rea dala nadu, dobila sam ga od sare i lijepo je napredovao i u zadnje vrijeme se suši a nisam znala da izraste ponovo iz korjena
inače sam primjetila da je često žedan |
|
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
lika1
Mladi grm Pridružen: 14 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 844 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prekrasna je ja neznalica mislila da su to neke vrste ukrasnih kopriva
|
|
stefkaja
Neukroćena biljka Pridružen: 14 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 3563 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo i moje biljkice..napokon znam njen pravi naziv..lijepo se je prilagodila kod mene i super napreduje..kako da ju oblikujem da bude što bujnija, raste samo u visinu..
|
|
kat.rea
Cvjetni guru Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam ovaj cvijet, odnosno dva već dosta dugo i svake godine mi se tijekom zime skoro skroz posuši, ali i iz korijena naraste novi cvijet. S obzirom da ništa nisam znala o njemu, vidim da sam griješila što sam mu dozvoljavala da previše naraste, a time i zgubi formu. Moj cvjeta uvijek po zimi, napravi se neko meni nevidljivo sjeme i onda obično u nekoj tegli koja je bila pored slijedećeg ljeta naraste mladi cvijet.
Na netu sam našla uz jednu sliku naziv H. phyllostachya.
|
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jako su slične ove dve biljke i često ih mešaju.
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jako lijepa biljka, slična fitoniji, ali nekako šarenija.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hypoestes je grmolika biljka poreklom sa Madagaskara koja po listovima ima šare nepravilnog oblika u vidu mrlja, dok fitonija ima mrežastu teksturu listova. U cvećarama se češće nalazi H. sanguinolenta koja je nižeg rasta sa okruglastim listovima po kojima su ružičaste i bele šare, a u toku leta se pojavljuju cvetovi boje jorgovana. Za uzgajanje u kućnim uslovima pogodna je i vrsta H. aristata, nešto višeg rasta, jajastih ili duguljastih listova i sa purpurnim cvetovima.
Ako se Hypoestesi gaje na senovitom mestu bez dovoljno svetla listovi postaju potpuno zeleni, a da bi šare na listovima bile intenzivne biljkama je potrebno mnogo svetla. Da bi biljke zadržale lep, grmoliki izgled izdanci se zalamaju na visini od 20-50 cm. Cvetovi su dosta neugledni pa ih možemo odstranjivati sa biljke. Nakon cvetanja biljke Hypoestesa jedan period mogu mirovati, odnosno prestati sa rastom, pa u tom periodu treba smanjiti zalivanje. Najpogodnija temperatura za gajenje ove biljke je 17-20 stepeni, a zimi temperatura ne sme biti niža od 13 stepeni. Najbolje je ove biljke smestiti u cvetni prozor sa mnogo svetla, ali tako da imaju samo jutarnje direktno sunce, kako bi kontrasti mrlja na listovima bili što izraženiji. U toku vegetacije Hypoestesi traže dosta vode pa se obilno zalivaju, dok u toku zime zalivanje treba smanjiti. Bitna je i visoka vlažnost vazduha, zbog čega listove treba češće orošavati. Biljke su osetljive na hlor, pa treba koristiti nehlorisanu i meku vodu. Hypoestes se može razmnožavati reznicama u toku proleća i leta, ili iz semena. |
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |