Kaćun |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
Silvestra
Odrastao grm Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 10 Lipanj 2013 u 00:24 |
Evo ovako izgleda otprilike moja druga orhideja ...ali je za razliku od ove smeđih cvjetova.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Silvestra
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Eto i mene malo...ja imam kod kuće tri hrvatske ...dakle naše samonikle orhideje i imam u planu napraviti mjesto gdje ću ih saditi da ne izumru i odatle ih saditi u prirodu kad se razmnože...jednu ću staviti sad slikicu da vidite,a drugu ću staviti kad prebacim slike sa mobitela ,a treću koja je iznimno velikih cvjetova nisam uspjela pronaći nigdje na internetu..ili je toliko rijetka ili je nitko nije uslikao..otkrila ju je jedna susjeda u grmlju i gustišu i pošto zna da sam luda za cvjećem odma mi je pokazala mjesto..toliko je divna da je kao mali rozi ljiljani cvjetić i to dosta debelih cvjetnih latica...ali ja sam sigurna da je to orhideja...jako sam sretna što smo je otkrili,a jedan susjed mi je obečao istu takvu žutu koju je njegova djevojka donjela od nekud sa planinarenja...čim je ovu moju rozu vidio rekao je da je to jedna od naših orhideja...maksimalno ću ih zaštititi i nositi u prirodu kako bi se same izborile za što veći i širi opstanak u prirodi jer su uistinu vrlo rijetke ,a žalosno je da kome god ih pokažem nitko ni ne zna da su to naše vrste orhideja.Miris koji ispuštaju može se mjeriti sa naj finijim parfemom..ova roza na primjer uopće ne miriše,ali cvjet je fascinantnog izgleda...što se zemlje tiče fantastično uspjevaju u svakoj zemlji.
|
|
Lantana
Cvjetni guru Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
život je more
|
|
makk
Odrastao grm Pridružen: 26 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1162 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lantana, ovo je prava ljepotica.
|
|
stefica.n
Odrastao grm Pridružen: 09 Ožujak 2012 Lokacija: Sl.Brod Status: Offline Bodovi: 1443 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
stefica.n
Odrastao grm Pridružen: 09 Ožujak 2012 Lokacija: Sl.Brod Status: Offline Bodovi: 1443 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mari,5510
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lantana lijepo da je opstala
|
|
antonija
Cvjetni guru Pridružen: 29 Travanj 2010 Lokacija: župa dubrovačka Status: Offline Bodovi: 5001 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
isuse, ima očiiii, imam osjećaj da me gleda! inače je lijepa!
|
|
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
|
Lantana
Cvjetni guru Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jučer sam kod hotela nakon dugo godina vidjela ovu biljku, kao djeca smo ih brali i bilo ih je u izobilju.
Orhideja - Ophrys sphegodes, Kokica paučica |
|
život je more
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo napitka - salep |
|
Rijeka
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Rijeka
|
|
Silvestra
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pošto idem ljeti brati gljive i puno hodam po prirodi obratit ću pažnju da vidim kojih sve orhidejica ima u mojoj blizini.
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kaćuna ima na Strahinjčici a i još tridesetak "naših" orhideja. Nisu sve divne i krasne ali su naše ...
|
|
Silvestra
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Znači ima šanse da bi kod mene opstao pod uvjetima koje sam gore opisala,samo pitanje kad i di ću ga naći.Ove godine sam se počela interesirati za orhideje,a kad sam vidjela da i naše podneblje ima orhideje,a mi ih ne primjećujemo postala sam znatiželjna.
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Predlažemo ti da nabaviš knjigu Ljiljane Borovečki-"Orhideje na Strahinjčici i susjednim područjima", dobro je prouči i jedan vikend otiđi u lov na kaćun.
|
|
Silvestra
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moj kraj je okolica Zagreba ,dio 6 km od Slovenske granice,Ima i kod mene orhideja ali nekih malih sitnih,sestra mi je rekla da će mi pokazati di je ona vidjela neke vrste,a ljudi ni neznaju da su to naše orhudeje.Ona se razumije u biljke jer joj je to struka.Kad bude vrjeme cvatnje malo čemo se prošetati ,pa ćemo staviti slićice tih orhidejica,ali čini mi se da sam kačun vidjela u Makarskoj kad sam bila na ljetovanju ali ovdje ne.
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Silvestra, koji je "tvoj kraj"? Možda ima kaćuna oko tebe a da neznaš.
|
|
Silvestra
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da li bi kačun preživio i adaptirao se na novo stanište ako bi se ga iskopalo kompletno sa busenom zemlje u kojem raste i posadilo ga se u teglu u substrat za orhideje ili pak u vrt da se razmnoži ,a ne da se bere i uništi.I da li bi mu odgovarala sjena ili više sunce?Doduše kod mene ga nema ali ako naiđem voljela bi ga donjeti u moj kraj ,pa možda bi se udomaćio.Znam da je jako osjetljiv i zakonom zaštićena biljka.
|
|
Massha
Upravo klijam Pridružen: 14 Studeni 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 144 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Je to je kacun..Ja do sad nikad nisam cula za to,al uvijek sam govorila da me podsjeca na minijaturne orhideje..
Tamo di sam ga ja brala ga ima doslovno ko korova,prepune livade i njive,pojma nisam imala da je ugrozena vrsta.. Al mislim da nije problem dok god se bere buketic za vazu i ne dira korijen.. |
|
Lijepa tegla i od običnog korova može napraviti profinjeni cvijetak..
|
|
Kiki-ko?
Cvjetni guru Pridružen: 10 Veljača 2010 Status: Offline Bodovi: 6667 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da imam rep mahala bi s njim
|
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |