Koje gljive |
Odgovori | Stranica <1 6789> |
Korisnik | ||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Što bi bilo ovo?
Na žalost ljudi unište dosta gljiva. Mislim da tu gdje smo vidjeli zgažene , nisu životinje to radile, jer smo vidjeli ljude koji šetaju. I finiš je oko 2 kg gljiva, jupii. |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
Sponzorirani linkovi | ||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Sunčanice.
Šampinjoni. Ovo sam ja i moje šumske cipelice. Još jedno pitanje. Stabljike sunčanica su jestivi ili ne? Nekako su mi drvenasti. Bacila sam ih. Kordi kako se pravilno beru gljive. Ovdje čitam vađenjem stabljike, a čula sam da treba rezati pri korijenu plastičnim nožićem. |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Calavatia utriformis - trbušasta puhara.
Nije, neka druga guba. Vrlo moguće kresivna guba - Fomes fomentarius.
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ovo je neka vlažnica, gljiva iz roda Hygrocybe, odnosno Camarophyllus. U tim rodovima nema otrovnih gljiva. A ujedno tu spadaju najljepše gljive, koje po livadama oduševljavaju svojim prekrasnim jarkim bojama.
Ovako po slici mi se čini da bi ova tvoja mogla biti livadna sočnica -Hygrocybe pratensis (=Camarophyllus pratensis). To je odlična jestiva gljiva, jedna od najboljih iz tog roda.
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
U principu su nejestive zato jer su žilave i vlaknaste. Ali navodno ih neki suše i melju u prah i kao začin dodaju jelima.
Zavisi od vrste do vrste gljive. Neke je (poput vrganjevki) najbolje u tlu zaokrenuti 360 stupnjeva i tada izvaditi, a kod nekih to ne možeš napraviti jer će ti se potrgati (smrčci npr.), pa je onda najbolje ih odrezati nožem skroz pri samome dnu. Plastičnim nožićem baš i neće tako lako ići, preporučam obični metani nožić
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Zbog čega se ne ostavljaju te stabljike tu ako nisu jestive? Zbog estetike ili ...? Meni bi bilo logičnije ih pustiti da trule tu na livadi ili možda ne oštetiti micelij pa samo odrezati klobuk.
Danas je bio plodan dan. Krenuli smo ranije, iako su bar 2 osobe češljale prije nas našli smo dosta . U ovoj šumici smo prošetali čisto zbog ljepote ( mlade jele ). Međutim glasanje životinje nije bilo niti malo ugodno, kao u filmovima o grizliju. Poslije smo vidjeli da se u blizini nalaze košnice, što nas je moglo navesti na samo jednu ideju, medo. Suprug je višlji 20 cm, ali ja sam duplo brža. Zaključak nikada ne zaključavati auto i pustiti ključ u bravi. Ovo je današnji ulov. Količinski 2 košare. Prva gljiva. Ovo su samo sunčanice, šampinjoni su se krčkali u vrijeme slikanja. |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Kordi , ako što prepoznaš napiši.
1. |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
2.
|
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
3. Ove gljive je bila masa u travi. Sličilo mi je na vrganj. Ja sam željela pobrati, ali suprug kaže bolje da netko pobere i iskoristi, a ne da bacimo zbog neznanja. Zanima me je li jestiv, da se upucam odmah? Bili smo dobri, mlade sunčanice nismo dirali, ostavljali smo drugima, iako sutra ne idemo u gljivarenje.
|
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
4. Ovo je sunčanica ili me nema?
5. Ovo mi izgleda zločesto. |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
1. i 3. su odlične jestive vrganjevke iz roda sluzavaca (Suillus), a to su slinavke - Suillus granulatus. Na mjestima uz borove znaju rasti u ogromnim količinama. Pripremati se mogu na sve načine kao i pravi vrganji.
Kožicu s klobuka možete prije oguliti jer je sluzasta i elastično žilava, a stvarno se lako skida.
2. je isto gljiva koja raste uz borove, a zove se borov čavlić - Chroogomphus rutilus. Isto je jestiv.
Da potvrđujem, 4 su mlade sunčanice.
A 5 ne mogu sa sigurnošću reći jer slike ne otkrivaju dovoljno. Čini mi se da bi mogla biti viskozna obojnjača - Volvariella gloiocephala, ali za potvrdu bi trebao vidjeti dobro poslikan stručak i pogotovo samo dno stručka koje kod ove vrste ima na dnu ima malu ovojnicu koja često ostane neprimjećena u tlu, ako se gljiva ne ubere pažljivo, tj. ako se ne ubere cijela. Ova na slici ima slomljeni stručak, pa ništa od potvrde toga. Nekom drugom prilikom dok ju bolje poslikaš...
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Hvala Kordi, pravi si. Nadam se da je neko zasladio brčiće vrganjima. Do sljedećeg branja.
|
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Kod gospođe rastu gljive u dvorištu. Znaš li Kordi o čemu se radi i kakve su to gljive?
<>http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2105&PID=111730#111730 |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Da, ta kod ove gospođe je jestiva. Spada u puze (Armillaria). Ovo je vjerojatno obična puza - Armillaria mellea. Neki ih još zovu mednjače, migači, kljukači, zavisi kako u kojem kraju. Sve su one paraziti na nekim stablašicama. Tako se mogu zavući u vrtove i voćnjake i polako ubijati drveće i grmlje. Takav je najvjerojatnije slučaj i kod ove gospođe. Rastu na panjevima, na suhim stablima, polumrtvim stablima, bolesnim stablima, ili prividno na tlu iz podzemnih korijenja stablašica. Treba ih čim prije ukloniti, a kad su jestive može se u lonac s njima.
|
||
prepelica
Upravo klijam Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ove ljepotice su posvuda oko mene. Nemaju poseban miris, ne mijenjaju boju na dodiru i presjeku, dok su mlade listići su im bijeli, ali odmah prelaze u roza, pa sve tamnije da bi na kraju bile smeđe sa rozim odsjajem i dosegle širinu klobuka od 15 cm.
Rastu u voćnjaku, na rubu šume i hrpi prekopane zemlje. Kordi, što kažeš? |
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Jedan od dobrih jestivih šampinjona - Agaricus abruptibulbus ili Agaricus silvicola. Po Bošcu obje vrhunski jestive gljive. Trebale bi imati lagani miris na anis, bademe, tj. marcipan. Meni osobno - odlične obadvije, konzumiram ih već godinama.
|
||
prepelica
Upravo klijam Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ma svaka ti čast. Baš sam sretan. Sad mi reci - Božac - to je vjerojatno Romano Božac i postoji neka njegova dobra knjiga?
Drugo: imaš li kakvu preporuku kako najbolje i najjednostavnije pripremati ove gljive? (To mi možda i griva može reći) I još jednom - hvala! |
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Da, to je Romano Božac.
Imaš ovdje njegove knjige:
Prva ti je o ljekovitosti gljiva.
2 i 3 su zapravo jedna velika enciklopedija od skoro 2000 vrsta (jedna nejde bez druge).
A 4 je zasebna knjiga od 300 vrsta. Kao početniku bi ti ova pod brojem 4 bila dovoljna.
Ove šampinjone možeš prpremati na sve moguće načine kao i kupljene šampinjone. Znači - pržene, dinstane, pohane, na roštilju, kao umak, u juhu ili u gulaš, na pizzu...ma sve što si zamisliš
|
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
,... ja danas bila u berbi.... neću stavljati slike...omastila brk :))))... ja ih volim svakako ali skoro najviše ovako: neoprane, suhe, iskidane, izrezne na manje ili veće komade svejedno...ubaciti u pedelu sa vrelim maslinovim uljem ili maslacem...mješati dosta često, dodati soli, mrvu papra ( ako je moguće neki nježniji-creni, bijeli, zeleni...ako ne i klasičan je super)..mješati, mješati, dodati 1-2 češanja sitno kosanog češnjaka i mrvu kadulje... pustiti tren da ulje uzme češnjak i na to doliti mlijeka ili vrhnja( 1 min da prokrčka i to je to)...ja obično nemam vrhnje pa stavim mljeko, pustim min dve da vri, dodam pregršt ljubljene mi kadulje i odozgora posipam brašnom da zgusne... nasuho, kao da solim, mješam, i to je to!! :)))...ondak umem komad kukuruznog ili raženog kruha i udavim se :))))))
...cijeli proces čišćenja i kuhanja ne traje više od 3-5 min... :)) bon apetit :) |
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
...no da se pohvalim...i dalje gljivarim kad stignem :)))))) ...no to nije ono čime se hvalim... ....sjećate se ideje gljivarenja iz fotelje? :)) eeee, u vrtu ispod smokve kao gljive nakon kiše :)) izraslo more borovnjača :))..nije da su top klasa ali sasvim jestive i što je najvažnije tamo smo zadnjih par god bacali ostatke ood čisšćenja gljiva.... paaaa... možda je slučajnost ali možda i ima nešto u tome... :)))))))))
|
||
Odgovori | Stranica <1 6789> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |