Biovrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3233343536 43> |
Korisnik | |
kontesaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
manči slična stvar i tu
![]() silvek ovo ću isprintati i nositi sa sobom ako mi još jednom netko kaže da je jaaaako nužno kopati,a puževe neću ni spominjati jer su ove godine pojeli sve što smo mogli zamisliti ![]() |
|
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
..u moj bio vrt se miješa MM, naravno, on voli kopati pa mi sve prekopava....sad je ko traktor prekopao nekoliko gredica i ne može mu se ništa dokazati....dobio je svoje gredice pa neka radi što hoće...ali ne širi se i dalje jer je češće na otoku nego ja...moram se pomiriti s tim, sreća je da imammo isto mišljenje u vezi vrste gnjojiva, pesticidai sl.
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Baš su mi fora ljudi koji cijeli život rade po jednom i misle da ne postoji drugi mogući (čak i bolji) način, takvi su i moji roditelji, još uvijek me pokušavaju nagovoriti da preorem vrt jer se tako "oduvijek radi" i nisu čuli za ništa drugo
![]() Kontesaa, sad je onako ugrubo prekopana zemlja idealna puževima za odlaganje jajašca: ako imaš dosta puževa to baš i nije pametno ostaviti zemlju tako. Stručnjaci u agronomiji tvrde da je dobro da zemlja promrzne da je onda dobre mrvičaste strukture, međutim ta im teorija pada u vodu nakon prve dobre kiše koja opet nabije zemlju. Ako promatraš zemlju kao biosustav, onda znaš da ona i zimi živi, samo usporenim tokom, i organizmi u njoj. Gliste konstantno ruju i rahle zemlju a malč je hrana glistama i štiti zemlju koja je ispod mrvičastija i tlo je toplije; ja već 3 godine ne orem i zemlja mi je savršeno mrvičasta, malčice prekopam samo gornji sloj dok sijem. Dakle, preporuča se prekriti zemlju sa malčem zimi, samo se na proljeće prije sjetve jedno vrijeme makne malč da se gredice posuše prije sjetve. Ja nažalost nemam dovoljno malča da prekrijem sav vrt, ali se trudim da bude nešto na gredici, a ne gola zemlja: tako je izložena eroziji i surovim vremenskim uvjetima. Preporučljivo je i poslije branja plodova posijati na zemlju djetelinu, gorušicu ili faceliju: one gnoje zemlju dušikom i živi su biljni sag koji štiti zemlju. |
|
![]() |
|
kontesaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
dragoljub sam kupila u konzumu mislim i njemu se posebno veselim,tako jednostavna biljka,a tako lijepa :)
mi smo počupali sve sa vrta i jedan dio je na grubo prekopan (urgencija susjede da se tako mora da se zemlja smrzne),a u jedan je posađen mladi lukac...prvu godinu pa ćemo vidjeti šta će biti od njega,da i njega pokrijemo nečime? |
|
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
|
![]() |
|
proljeće ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
Silvek, ti si čarobnjak iz Oza!!!
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Veli da bi me pred par stoljeća sigurno spalili na lomači
![]() |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Pa ne mogu vjerovati da je ovo mrkva, ma SilveK - ti si čarobnjak ili možda vještica- što kaže tm.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
xenia64 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 752 |
Baš ti je super ova mrkvica
|
|
![]() |
|
Opet ja i moji pokusi
![]() ![]() Znate da je mrkva prvotno bila ljubičasta, tek su kasnije uzgojili narančastu mrkvu? |
|
![]() |
|
spring ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 19 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 786 |
Hvala.. idem prvo u okolnu potragu!!
|
|
![]() |
|
Sjeme se može kupiti u sjemenarnama i u trgovačkim lancima gdje imaju kutak s sjemenjem, npr. baumax. Ako ne nađeš dragoljub i gorušicu, javi se meni
![]() |
|
![]() |
|
spring ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 19 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 786 |
Evo i ja se prijavljujem k vama!!
Ove godine prvi put smo zasadili vrt sam i pokušali ići sa bio vrtlarstvom... neke biljke su nam propale ali kak kaže SilveK na greškama se uči. Za sljedeču godinu planiram osim nevena posaditi joh hrpu bilja i cvieća po vrtu jer to mi baš lijepo izgleda a planiramo i malčirati sa slamom ili korom od drveta! Sve vaše savjete sam pročitala i upila, čitam knjigu Bio vrt i veselim se novom proljeću! Zanima me gdje se može nabaviti dragoljub, buhač, gorušica i čubar? Šta se od toga može kupiti kao sjeme? |
|
![]() |
|
osbourne ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 336 |
stavi deblji sloj ili crno najlon. neznam kolko je karton dobar za sprijecavanje rasta treve zbog tih ljepila koje sadrzi u sebi...
|
|
![]() |
|
Ja nemam tih problema..., samo pokrijem gredice travom...ali se zato na proljeće malo više razgibam
![]() |
|
![]() |
|
osbourne ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 336 |
ja sam stao s vrtom...a podhitno treba ono korjenje kupina počupat i pokosit do kraja, zatim preorat i ukopat 2-3 traktora gnoja. sve bi bilo gotovo al nemam ni motor ni traktor. zavisim o drugima...
|
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
serija, danas je bio 1. dio, a valjda će ići svaku subotu ujutro - danas je bila u 7.10 na 1 programu hrt-a |
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
joj!
Nisam gledala, baš šteta....da li je to serija emisija ili...??
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Jutros sam gledala onu englesku emisiju o bio vrtu-ah ti englezi njima je sve to jednostavno, ali ima nešto što se može i kod nas iskoristiti.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Bog, xenia...nije te bilo neko vrijeme.....
Kad ćeš sijati grašak, onaj rani što ti prezimi u zemlji??
|
|
![]() |
|
xenia64 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 752 |
Ovaj tjedan počela sam sa čišćenjem trave i ostataka povrća sa vrta na ranču. Najprije sam morala ručno pokositi jer je trava tako velika da mi trimer nije baš od pomoći. Onda sam počela vilama iskapati ostatke korijenja i skužila da se na ovoj mojoj glinenoj zemlji super štiha sa vilama. Pa sam odlučila najprije malo motikom posjeći korjenje, razbacati stajski gnoj koji su mi konačno dovezli još ljetos i onda to lagano vilama ukopati. Radila sam tri poslijepodneva, odvezla na kompostnu hrpu pet tačaka trave, korjenja i ostataka rajčica i mahuna.Gnoj uzimam samo sa vrha hrpe gdje je več sasušen i super se rasipa. Za sada sam uspjela uštijati samo jednu gredicu ali ako vrijeme posluži uskoro ću i ostatak.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3233343536 43> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |