Aloa Vera |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1213141516 46> |
Korisnik | |
Kiesh ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 9 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Primljeno na znanje.. dakle do proljeca najbolje da ju uopce ne diram..
Cujemo se onda tamo negdje jos :) |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Moja je vani, ispod jednog stabla mendule zaštićena zidom, ali ipak na jučerašnjih -5 dobro se drži - direktno je u vrtu i nemam mogućnosti spremiti je - pa što bude.
![]() |
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Triša, to nije Aloe vera, ali sam se ja uvjerila da je i ona
ljekovita.Probaj njen gel iz lista (kez kore ) dodati u bilo koju kremu
za lice ili ruke.Vidjet ćeš rezultat.Nije baš kao vera ali ipak djeluje.
Inače bolje podnosi niske temperature od aloe vera.Kod nas na jugu raste u vrtovima i nitko je ne zaštićuje.Lani je kod mene podnijela -5°C bez problema. Možda kika zna kako se ova zove.Nisam istraživala. |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Baš ti hvala, valjda će netko znati točno kako se zove.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
kika ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Ovakvu alou ima i Griva i njoj sam je jednom identificirala na ovoj temi. To je Aloe striatula. Pronašla sam jedan podatak za koji ne mogu garantirati da je točan, a to je da podnosi bez problema -5 do -8 stupnjeva.
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
...je... biti će da je u Rijeci raširena :)))))))
...moja posađena kasno jesenas...pred cca 1-1,5 mj koliko se sjećam... u pitarima ali mi se čini da ... da joj je zima... :( ... listovi postali želasto-gumasti.... |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Pa griva, normalno je da zimi listovi ne izgledaju bogzna kako.
Čim zatoplivi, vani s njom i oporavit će se, ne brini. |
|
![]() |
|
administrator ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
A moja je pocela cvijetati... raste u hodniku koji nije grijan i po prvi puta cu videjeti cvijet od aloe.
vidio sam da cvijeta na vašim slikama ali nikada kod sebe uzivo nisam vidio!!!!!
Tako da cekam sav izbezumljen da i to napokon vidim
![]() |
|
![]() |
|
Kika znači aloa striatula je moja, već sam rekla da je vani - najniže je bilo
-5 znači da je podatak koji si dala točan. Vlasnica iste koja je meni dala one što je odrezala ima je godinama vani, kaže da radi prekrasan žuto-narančasti cvijet, pa vidjeti ćemo.
Admine i ja jedva čekam da vidim taj cvijet kod tebe.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
kika ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Triša, po fotkama koje sam vidjela, tvoja bi trebala cvasti žutim cvijetom.
|
|
![]() |
|
marija maja ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 22 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 63 |
![]() |
|
Imaju 3 razloga za propadanje aloja: 1.Previše vode 2.Preniska temperatura 3.Višak prihrane U ovo vrijeme (zimi ) aloja se uopće ne zalijeva ili se zalijeva "na kapaljku" U podlošku ne smije biti vode. Temperatura na kojoj je aloja ne smije biti ispod nule, pogotovo ako su mlade..( Iako je moja prošle zime preživjela i -4-5°C, ali je velika.) Aloju nije potrebno prihranjivati.Zemlja treba biti pjeskovita, koja dobro drenira višak vode, dakle ona za sukulente i kaktuse. Aloja treba puno svjetlosti i sunca. Sve u svemu: aloju može ubiti samo prevelika briga ![]() |
|
![]() |
|
Prema vašoj identifikaciji imam tri vrste aloe, sve su bile vani na -5 i izdržale, baš sam sretna, malo su "tužne" ali nikako nisu smrzle.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Nćete se ljutiti malo bih ponovila gradivo o mojim aloama.
Dakle - ispravite me ako griješim i dodajte ono što ne znam:
Ovu ste mi identificirali vi na forumu pa sam sigurna
Aloa striatula
aloa variegata - uskoro će procvjetati
Za ove dvije molim ime:
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Koliko je nezahvalno pogađati ime neke aloje najbolje će ti pokazati ovaj link:http://www.desert-tropicals.com/Plants/Asphodelaceae/Aloe.html
Ima ih na stotine, pa nekoliko imena za istu aloju, pa raznih varieteta, hibrida... A onda slike...ista aloja različito izgleda u različitim uvjetima (sunce - hlad, topla - manje topla klima, kut snimanja...i još 100 stvari. Evo, čini mi se da ovu tvoju na predzadnjoj slici i ja imam.Kad sam proguglala izgleda da je to Aloe maculata (soap aloe ).Piše da ima narančaste cvjetove a moja ima - crvene. Ovu na zadnjoj slici treba slikati sa strane.Ima li "bradavice"? A onda, mnoge aloje imaju pjegice dok su male a poslje one nestaju. A kod nekih ne nestaju. |
|
![]() |
|
Razumijem potpuno, još da si mi bliže pa da je vidiš u živo, bilo bi ok, ali ovako na daljninu.
Ma znaš što zgodno je znati imena, ali koliko meni to treba, možda će biti najjednostavnije da se jednostavno zadovoljim i rečem imam četri različite aloice i gotovo.
Svejedno hvala ti možda probamo kad narastu veće ili procvjetaju.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Da, ni ja se baš ne opterećujem imenima.Svakako ne kad su aloje u pitanju.
Zapravo me zanima njihova ljekovitost a to opet vodi ka prepoznavanju.
Za sada mi je dovoljno znati da imam četiri različite vrste od kojih su najmanje dvije ( a možda i tri ) ljekovite.
|
|
![]() |
|
niho ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 9297 |
![]() |
|
Šteta.
![]() Bila je to A. arborescens, vrlo ljekovita.Zapravo najljekovitija od svih aloja. |
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
niho
![]() a mozda ipak potjera iz korijena kad otopli u najgorem slučaju nabaviti ćeš drugu |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1213141516 46> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |