Hortenzija - Hydrangea |
Odgovori | Stranica <1 89101112 38> |
Korisnik | |
katrinca
Novo sjeme Pridružen: 26 Prosinac 2008 Lokacija: Slovenia Status: Offline Bodovi: 27 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moje so več dugo plave. I ništa ne stavljam u zemlju. |
|
Sponzorirani linkovi | |
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prekrasne su, ali iako obožavam plavo cvijeće hortenzije mi djeluju nekako "umjetno"
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Katrinica, tvoje su plave zbog kiselog zemljišta na kojem rastu.
|
|
katrinca
Novo sjeme Pridružen: 26 Prosinac 2008 Lokacija: Slovenia Status: Offline Bodovi: 27 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Znam, kika a ja mislim da isto zbog toga jer raste u sjenci. Pred par godina bile su podpuno ruza. Možda i zato jer so stare.
Na vrtu mi raste još: A crvena mi još fali. |
|
rose
*Moderator Foruma Moderatorica Pridružen: 16 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 5598 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja sam preklani kupila jos 3 hortenzije,nisu mi jos ni jednom cvale pa neznam dali su razlicite ili su sve istih boja. ovu koju sam ranije imala cvjeta stalno i roze je boje
|
|
kiki+
Novo sjeme Pridružen: 23 Siječanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav. Imam problem sa mojim hortenzijama, pa ako netko zna, upomoć.
Ljetos mi je maca vršila nuždu između dva grma. Oni su već dosta stari, ali ovo nisu mogli izdržati. Naime postali su jako tužni i bolesni. Bili su prepuni bijelih točkica koje su na dodir bile mekane i izgledale kao kukuljica sitnog leptirića. Takodjer su bili puni crnih točkica i po stabiljci i po listu. Zalijevala sam ih isto kao i ostale grmove, ali su se stabiljke savijale, kao da su od gume. Ne znam kako će biti u proljeća, ali ako je netko imao sličnu pojavu,molim da mi pomogne.
|
|
baka
Cvjetni guru Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam 5 običnih roza hortenzija.Pred 46 godina smo iz ZG donijeli od svekrve dvije grane zasađene u piksi od hrenovki! I malo po malo rasađivala. Prvobitno su bile u sjeni,jer je na tom zidu skroz bila željezna konstrukcija s bršljanom. Vjerojatno im je to pomoglo da očvrsnu. Onda se jedne "lijepe" godine sve srušilo, teški snijeg 8. ožujka a konstrukcija stara... i tako su moje hortenzije osvanule na jarkom suncu. I dalje uspjevale super. Sve dok mi jedne godine neki "stručnjak" nije dobro orezao!! I jedva su preživjele. Zadnja nikako. Mala je i neugledna , iako je ona podosta u hladu od velikog oleandra kraj nje, ostale su se oporavile.
Baš ovdje na forumu, ali portalu, sam čitala da ih se ne smije nikako orezivati. Samo suho cvijeće, što ja radim krajem ljeta i kasnije samo mlade grančice radi formiranja.Mislim da ovisi jako i o zemlji u kojoj rastu. Jer ni moje nisu sve jednake a praktično su isto "stare".
Vode zahtjevaju jako puno. Mi ih ljeti zalijevamo i dva put dnevno, ali u korijen, po lišću samo pošpricam.
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Eto baš mi je drago što si to napisala, jer moje su razmnožene lani, tako da ih imam 5 - doduše u teglama, ali nisam ih orezivala i pune su već lisnih pupoljaka. Na potpunom su suncu, iako kod moje sestre imaju samo jutarnje sunce, a od 13 dalje ništa, a isto su prekrasne i oni ih malo prikrate - e pa sad ti budi pametan.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Odgovor Opcije poruke Hvala(0) |
Ako malo pregledate internet, bit ćete potpuno zbunjeni. Negdje piše da su hortenzije za sjenu, negdje da su za sunce. Što se orezivanja tiče naći ćete da se orezuju nakon cvatnje, ali i u proljeće. E, pa moje su hortenzije u hladu, ispod stabla paulovnie. Ljepše su mi i bujnije one koje su u većoj hladovini. Orezujem ih nakon cvatnje i to uglavnom mlade grančice, stare samo toliko da oblikujem grm. Na proljeće orežem ako ima suhih grana.
Razmnožim ih u proljeće, te od prošlog proljeća su sada pune listova i cvjetat će ovog ljeta.
I treba im jako puno vode
|
|
baka
Cvjetni guru Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mislim da je tvoj tretman najbolji.Baš orezivanje.
Očito i mjesto. Što oni s vazama mogu birati. Ja nažalost više ne, jer je zaštita "pala".
|
|
jasminaaa
Mladi grm Pridružen: 03 Prosinac 2008 Status: Offline Bodovi: 534 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo je moja najnovija hortenzija-hydrangea quercifolia.Kupljena je kao vrlo mala i veoma dobro napreduje.Ovako trenutno izgleda
A kada izraste trebala bi da izgleda ovako (slika sa neta)
|
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ova je za mene nova, i predivna
|
|
rose
*Moderator Foruma Moderatorica Pridružen: 16 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 5598 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
predivna je
|
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo je moja.
|
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
smrcko bas je lijepa...podsjecamalo na lantanu samo s većim cvjetnim glavama...
|
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Frida. I lantana je jako lijep cvijet
|
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
OTOK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Sve naprijed napisano odnosi se na velelisnu ili vrtnu hortenziju (Hydrangea Macrophylla). Ponovit ću da se hortenzije u pravilu NE orezuju - osim održavanja "higijene" grma (proljetno odrezivanje suhih cvatova, smrznutih i starih uzdužno raspucanih grana, tankih kržljavih izbojaka, gornjih dijelova zimom oštećenih izboja).
Prirodno ima roza cvijetove (za postizanje plave boje tlo mora biti kiselo pH 4 - 4,5 sa dovoljno željeza - da bi mogla asimilirati dovoljno aluminija u obliku al. sulfata potrebnog za stvaranje plave boje. Ako je tlo alkalno, neće se moći postići plava boja). Preparat za plavljenje hortenzija može se naći u trgovačkim centrima koji imaju odjele za vrt. Uz gore navedenu vrstu, evo nekih značajnijih koje se i kod nas sve češće sreću: Šumska hortenzija (H. arborescens) - krembijela. Metličasta hortenzija (H. Paniculata) bijela, naraste i do 3 m, cvate od 7. mj. Penjačica (H. Petiolaris) - bijelog cvijeta Treba napomenuti da za razliku od prve vrste, H. Arborescens i H. Paniculata cvatu na mladim ovogodišnjim granama - stoga ju treba u rano proljeće drastično orezati. Sve hortenzije se mogu prihranjivati gnojivom za rododendrone - prihranjivanje završiti najkasnije krajem kolovoza - da stignu sazreti vršni dijelovi grančica, jer će inače zimi stradati. Iako dobro podnose kontinentalnu zimu, zbog relativno plitkog i osjetljivog korjenja dobro je staviti malč (može i od suhog lišća) i ne saditi ih na izložene i mokre položaje. |
|
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Zabotravila sam napisati o svom iskustvu sa "farbanjem" hortenzija kojih imam više grmova.
Kako obožavam plavu boju, htjela sam i njih pofarbati - i pretprošle godine kupila preparat za plavljenje. Toliko sam ga sipala kroz cijelu sezonu rasta da sam se pobojala da će ih spržiti. I ništa- bile su roza. Prošle godine sam ponovila istu stvar - i dalje su ostale roza. Kako sam do sada potrošila sigurno 2 -3 kilograma tog preparata, a tamo se govori o par žlica svakih mjesec dana, to sam shvatila da ih neću moći pofarbati - JER RASTU NA ALKALNOM TLU! |
|
hamara
Neukroćena biljka Pridružen: 25 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3204 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja imam 4 hortenzije: 2 u teglama (velikim) na popriličnom suncu - recimo 80% dana - i cvatu prekrasno, prepune su cvjetova. Ne orezujem ih - samo u rano proljeće odrežem lanjske, sad suhe, cvjetove. Ostale 2 (bile su čak 3, jedna nestala) swu po preporucu posađene u polusjeni, naše tko je ionako kiselo - i jedan il nijedan cvijet! Ovo proljeće ih presađujem. Vidjet čemo dalje... inače sve su "obične" roza
|
|
Odgovori | Stranica <1 89101112 38> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |