Biovrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2930313233 43> |
Korisnik | |
MGrubi ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 31 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 137 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
dok ne naraste sloj humusa, to će ti ostati problem
eventualno da na mjesto gdje uzgajaš pomidore - treba dosta vlage, da iskopaš 20-30cm zemlje i na dno staviš sloj komposta i onda tu zemlju? tu vrstu rajčice ne sadi više ima dosta vrsta rajčica, samo trebaš naći onu koja voli tvoj vrt ;) |
|
autosjedalica glavu čuva
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
...MGrubi, u južnoj Dalmaciji....posadila sam ružmarin i već je pravi zid, na ostalim djelovima je mlad, ali brzo će on ojačat...stavljat ću deblji sloj trave, a posadili smo još dvije masline i trešnju da naprave i malo hlada....moj problem je isušivanje zemlje....
|
|
![]() |
|
MGrubi ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 31 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 137 |
manči, iz smjera bure trebaš posaditi živicu, ona će usporiti vjetar
osim ako nisi podno Velebita, tamo ni beton ne pomaže :) |
|
autosjedalica glavu čuva
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Sredstvo na bazi buhača se može kupiti u vrtnim centrima, ja sam ga našla i u jednoj poljoapoteci. Može se kupiti razrjeđeni, gotov preparat, ili koncentrat koji se rijedi s vodom skupa s dozatorom, a nije uopće skupo, nekih 20-30 kn.
Dinamik, što se tiče rajčice, o plamenjači sam pisala na početku ove teme i u temi o rajčici : http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=266&PN=2 Što se malčiranja tiče, raspravljali smo u par navrata u ovoj temi, vidi str 7 ove teme ![]() ![]() |
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
....ja sam isto početnik....Silvek i Osbourne su iskusniji u malčiranju.....
.....moja zemlja je pjeskovita bez humusa i čestica gline, pa ne zadržava vodu....malč mi služi ljeti za zadržavanje vode, međutim pomadore, rajčice nisu bile uspješne...dobile neku bolest,a bile su malčirane....balančanama, patliđanima nije smetalo i bili su zdravi....blitva, brašak, grah lijepo niknu ispod malča...stavljala sam 10 cm....međutim kako kod nas puše stalno bura, otpuše mi i malč, pa moram povečati na više....inače koristim pokošenu travu, nekad zelenu, a nekad suhu....
....mislim da svak treba nać svoj sistem....
|
|
![]() |
|
dinamik ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 01 Ožujak 2009 Status: Offline Bodovi: 5 |
manči,
daj napiši koliko debeli sloj koristiš, od čega i na kojim kultarama. jel na različite kulture stavljaš drugačije slojeve i visinu ili je svejedno. milsim da i druge zanima. hvala! |
|
![]() |
|
...i mene interesira kako upotrebljavati buhač, jer otrov je otrov....da li sušen pa mljeven ili neka otopina ?
....kod mene ima buhača na bacanje...imam nešto i sjemenaka....
...što si tiče malčiranja ....ja sam oduševljena sa promjenama na zemlji...tek mali pomaci ali bitni.....jedino sam stavljala pretanki sloj pa se spremam do ljeta staviti debeli sloj na pojedine djelove....
|
|
![]() |
|
dinamik ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 01 Ožujak 2009 Status: Offline Bodovi: 5 |
hvala na dobrodošlici!
![]() nemam konkretnih iskustava s pravljenjem pripravka od buhača. samo s koprivom i gavezom. ono što sam čitao je da se s kupovnim pripravcima mora biti oprezan i da je svaki otrov, pa makar on bio i prirodni, otrov i pravi ''rupu'' u bio ravnoteži u vrtu. neki kukci su naši prijatelji, pa ih ne želimo odstraniti iz vrta. naravno, korisiti da, ali pažljivo i kada je potrebno. sve što saznam novo napišem ovdje, kao i ostala iskustva. i meni bi dobro doašo neki recept kako napraviti pripravak od buhača, jer valjda ću nabaviti sjeme ili sadnice :) |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Dobrodošao dinamik.
![]() U mom kraju nekad se uzgajao buhač.I tu i tamo se nađe buhača okolo. Ja bih željela napraviti neki preparat na bazi buhača za zaštitu bilja ali nemam pojma kako. Znaš li što o tome? Ili netko drugi možda ? |
|
![]() |
|
pozdrav svima!
evo i jednog Slavonca koji već 4 godinu u društvu supruge pokušava uzgajati povrtnjak kao i vi. ove godine imati ću vriše vremena, čemu se radujem, pa sam već krenuo s detaljnijim pručavanjem i ispravljanjem grešaka učinjenih proteklih godina. pokušavam nabaviti sjeme buhača ili sadnice, pronašao sam jednu, dvije tvrtke koje ga imaju u ponudi, cijena je 10 do 14 kuna. našao sam i jedan gotov preparat na bazi buhača, planiram ga naručiti ako dobijem odgovore od proizvođača koji bi me zadovoljili. inače naveliko koristimo biljne juhe i prihranjivače na bazi koprive i gaveza, između redova sadimo neven i kadife, imamo i hren i mirisne začinske biljke. do ove godine nismo malčirali, jer nismo nikoga sreli da tako obrađuje vrt, ali nakon nekoliko iskustava drugih pročitanih na netu, to je ono što nam nedostaje. ljeta znaju biti prilično vruća i bez kiše, pa će malč održavanjem vlage i kvalitete zemlje zasigurno dobro doći našem vrtu. kako ne koristimo nikakva kemijska sredstva u zaštiti, ove sezone posebnu ću pozornost posvetiti tomu, jer unatoč mojoj brizi o rajčici dobijem loš urod i plod koji je mjestimično trul i otpadne prije nego sazori. tako da će mi i vaša iskustva s ovim dobro doći, kada i čim zaštititi plod da sav trud ne propadne. pozdrav! |
|
![]() |
|
osbourne ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 336 |
musko sam da:D
mislim da cu jednostavno ostaviti prolaz među gredicama koji će se ugaziti i amen. jer sto god da stavim uslijed atmosferlija i sta ja znam cega, prekrit ce se sijenom!
|
|
![]() |
|
Tija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
Osbourne dragi (nadam se da si muško, jer sam jednom tu nazvala nekog draga, a ispao muško) mi smo doma napravili stazu od starih cigli i nakon godinu dana ta se stazica tj. cigla počela ljuštiti i mrviti i ne izgleda nimalo reprezentativno, možda da se napravi od fasadne cigle jer je ona zaštićena raznim premazima od vanjskih utjecaja pa se nebi tako ljuštila.
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 336 |
a mi ostali cemo ostat zakinuti za tu informaciju?
bas sam danas uzeo dvije knjige u knjiznici na faxu, ekoliski prihvatljive metode suzbijanja stetnika, i stetnici u vocnjaku i vinogradu. strava knjige
ako ih netko zeli neka se javi na pp pa cemo se dogovoriti
|
|
![]() |
|
Tija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
moj savjet ne sa starim ciglom, budeš vidjela zašto dok dođeš k meni.
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Ja sam bacila oko na staze napravljene starim ciglom, vidjela sam u par knjiga, probala bum nešto slično izvesti
![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
a kao da u stelji napravim stazu:D seksi su mi one daske koje odjeljuju gredice
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Zbilja imaš SilveK, jer gore gdje sam ja sve je tako tvrdo da bez tanjuranja i frezanja nema razgovora o sijanju, no ipak i onda uživam - ove godine ću i ja u dio vrta staviti sjemenke cvijeća koje sam dobila od vas, a imam i nešto mrkve, blitve, tikvi - ma bit će uživancija. Prvi puta idem sa sadnjom aronije i tayberia.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
I ja se slažem, Bubasanja tu gdje ćeš sijati malo prekopaj i razrahli
![]() Osbourne, pa čeka te stvarno veliki posao. Nadam se da će biti lakše obrađivati zemlju kad dodaš pijeska...stvarno imam sreće što imam fenomenalno tlo u kojem sve uspijeva ![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
mozes malo prekopati i ubaciti gnoja, humusa...
pa naravno da ne odustajem hehe. samo sta cu morat pola sela pobrabit da namaknem sto vise stelje u vrt. ajde pisat cu kako sta budem radio... orem svake god jer je zemlja glinovita i ugazi se tjekom sezone. sad kad ove godine rjesim vrt onaj problem i ako ga dobijem iduce godine kupujem kamion pjeska i puno gnoj i krecem sa odglinjavanjem zemlje:D |
|
![]() |
|
BubaSanja ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 17 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 43 |
OK, fala. Jel trebam prekopavati taj dio gdje ću sijati? Malo razrahliti zemlju? Išta?
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2930313233 43> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |