Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt > Moj povrtnjak
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Biovrt
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Biovrt

Odgovori Odgovori Stranica  <1 2122232425 43>
Korisnik
Poruka
chiarita2 View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Status: Offline
Bodovi: 100
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje chiarita2 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Srpanj 2009 u 08:37
hvala na pozdravima dobrodošlice!
hvala i na savjetima, ja sve uredno zapisujem. da li vi kupujete eko sjeme ili korisitite standardno sjeme iz poljoprivrednih dućana?
a što se tiče zmija, nema ih kod nas pretjerano puno. ja osobno nisam kod sebe još vidjela niti jednu, ali susjedi kažu da ih ima kod njih kada ne kose redovito. nisu to otrovnice, tipa bjelouška i sl. ali ja ih ne mohu gledati ni na tv-u pa me strah da bi im moj vrt mogao biti krasan dom.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Srpanj 2009 u 09:29
Što se sjemena tiče, nešto sam dobila od bake, starinsko sjeme, nešto kupujem u poljop. dućanima - tu gledam da nije tretirano i da nije hibrid (one F oznake), a takvo "čisto" sjeme je sasvim ok za dalje skupljati sjeme s uzgojenih biljaka.
Na vrh
osbourne View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 336
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje osbourne Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Srpanj 2009 u 20:39
ljudi, uzivajte u vrtu, ne mislite na zmije i opterecujte se..mozete je bilo gdje sresti....primjera radi kad smo na tecaju penjali jednu stijenu cura ju je rukom uhvatila, bila je u hvatištu i nije je vidjela:D al je vrištala hihi.
no nista, nastavila je uzivati.

dobrodoslicu i ja zelim. bitno je u malc ne stavljati BOLESNE dijelove biljke- to se pali!
sadit mozes i sad kao da nema malca...zasto nebi mogla? jedino ne ako je gnoj svijez da ne spali biljke!
ukolio je svijez (kazes da nije) neka odstoji na povrsini do proljeca kada cete ga ukopati!

Na vrh
winnetou View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 46
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje winnetou Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Srpanj 2009 u 07:08
Ja sam isto počela sakupljati staro sjeme pa imam nešto od salate, peršina, celera, mrkve, kukuruza, paradajza, a svekrva mi je dala sjeme luka kapule pa sam ove godine posadila debeli luk da bih dobila sjemenke za lučice. Ne znam hoće li mi uspjeti, sad je u bijelim glavicama pa bi uskoro trebao početi zoriti!Smile
Pokušat ću naručiti nešto sjemena od .. (ne znam smije li se reći ime, pa molim da me uputite!!), dođe poštom i jedna mjerica je cca 10,00 kn, ali sam ovo proljeće zakasnila. Oni imaju bio-sjeme (mislim, danas zovemo bio-sjemenom ono što je našim bakama bila normalna stvar!), ali valja rano naručiti, ne k'o ja, u četvrtom mjesecu..
Ostalo isto kupujem i pazim da nije tretirano.

Pokušala sam od kupljenog sjemena, odnosno dobivenih plodova, sljedeće godine ponovno posijati i primjetila sam, ipak, da su biljčice slabije i plodovi manji. Tako i kod cvijeća. Npr. dragoljub mi je mali i sitan koji sam posijala sa sjemenom od prošle godine, a ovaj kupljeni je veliki i lijepi pa sam se baš pitala može li se to sjeme koristiti i dalje ili su ga ipak malo "dotjerali" tako da i sljedeće godine moraš kupiti. Nekako sam sklona vjerovati da je tome tako..
Na vrh
chiarita2 View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje chiarita2 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Srpanj 2009 u 10:29
nisam planirala ukopavati gnoj. mi smo njega fino raspršili po površini, stavili malč i to je to. mislila sam u jesen posaditi povrće koje su mi silvek i winnetou navele na ovaj dio koji je MM prekopao ali također ispod sijena jer smo i tamo već stavili sijeno.
jel to ukopavanje zbilja potrebno?! ako je znači da bi trebali malč na proljeće maknuti, gnoj ukopati i onda malč vratiti?
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Srpanj 2009 u 22:27
Winnetou, možeš navesti od kud nabavljaš sjeme, nije da stavljaš reklamu, baš me zanima gdje se može nabaviti. Ja inače cvijeće razmnožavam iz jednom kupljenog sjemenja, ali nisam primjetila da bi biljke bile nešto manje...pa ni dragoljub...valjda ovisi o proizvođaču sjemena.

Chiartia2, s obzirom da se radi o konjskom gnoju pametno bi ga bilo ukopati jer može spaliti biljke, ali ako je dosta tanko raspršen po tlu i tako stoji do proljeća - onda će kiše i kukci učiniti svoje i neće biti potrebe za ukopavanjem. A malč se jako brzo troši - gliste i kukci ga uvlače pod zemlju i treba ga stalno dodavati.
Zaboravila sam spomenuti da sad možeš posijati i mahune niske i grašak za jesensku berbu, ali naravno ako imaš vremena za zalijevanje.
Na vrh
osbourne View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 336
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje osbourne Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Srpanj 2009 u 22:53
ja bih ga ukopao jer je tada hranjiva tvar oko korjena kad zasadimo biljku i korjen je u doticaju  s njom, a ako je na povrsini, do korjena dođe samo sto voda ispere...
Na vrh
winnetou View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 46
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje winnetou Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Kolovoz 2009 u 14:38
Gđa se zove Bernarda Orehovec. Sigurno ste čuli za nju, predsjednica je i udruge Duga plus. Zvala sam ju ove godine i gđa je baš ljubazna, sve mi je lijepo objasnila i zaključila -- da zovem prekasnoLOL. Naime, treba se javiti u siječnju/veljači. Sjeme šalju poštom i mjerica je 10,00 kn (ne znam koliko se dobije u toj mjerici, ali nekako sam zaključila, malo više nego oni paketići po trgovinama).
Ima različitog sjemena, jasno, riječ je o bio-sjemenu, ali ja sam recimo, ispala baš smotana (da ne velim nešto goreTongue), jer sam pitala imaju li sjeme brokule i karfiola.. Gđa me ljubazno educirala da to nisu biološke sorte, nego su nastale križanjem nekih kupusnjača pa oni onda takvo sjeme ne drže..Embarrassed Nisam to nigdje našla ni prije ni poslije u literaturi pa tako.. da znate..

Na vrh
kontesaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6195
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kontesaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Kolovoz 2009 u 15:27
i moji su paradajzeki dobili od zločeste plamenjače, ali nisu svi i za sada se kako tako drže, a rodni su i bilo bi mi baš žao da sve ode...Confused
silvek one koktel rajčice su jedine zdrave i rodneee jako, a tek slatke smile50
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi
Na vrh
chiarita2 View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje chiarita2 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Kolovoz 2009 u 15:47
ja vas obavještavam da iako MM stalno govori da pričekam sa daljnjim aktivnostima do jeseni ( luk, češnjak ) odnosno do proljeća ja sam ipak odlučila posaditi par flanci neke slalate i nešto karfiola. to je ostalo mami kao višak pa da se ne baci ja ću večeras piknuti pa kak bude, bude.
Na vrh
malamaca View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 25
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje malamaca Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Kolovoz 2009 u 16:12
Pozdav svima, starima i novima. Malo sam zakazala u posjetima našem bio-vrtu, ali sam zato bila par dana na moru, (vrt preživio moj izostanak), a nakon povratka posla koliko hoćeš, i konačno evo ne ovdje. Nema nekih novosti u mom vrtu, plamenjača je još tu, nešto plodova paradajza sam morala baciti ali ima i nešto zrelih i zdravih plodova. Ponovno stigla pepelnica na tikvice, koje se baš i ne daju omesti, isporučuju hrpe plodova. Imam pitanje, naime je li kasno sada posijati mrkvu za nekakvu jesensku berbu? Tako sam ja to sebi zamislila Embarrassed. Kada saditi češnjak, može sada ili je još prerano? I još pitanja za djevojke od zimnice, znam Silvek da si otvorila novu temu ali vidjela da nitko nije ništa napisao tamo danima pa onda ipak ovdje pitam, trebam recept za kiseljenje repe i ideju što raditi s gomilom patliđana. Puno hvala.
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Kolovoz 2009 u 21:42
Češnjak možeš saditi već sad. a za mrkvu nisam sigurna, ali definitivno te ne košta ništa probati (pa onda podijelit to iskustvo s nama Smile
Na vrh
katruža View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 787
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje katruža Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Kolovoz 2009 u 01:46
Za mrkvu je skoro malo prekasno, njoj treba malo dulje da nikne, ja sam je inaće sijala krajem lipnja, a češnjak sadim krajem rujna/počekom listopada. Tada sadim i luk.
Sada je dobro posijati mahune-niske, barem do 15. kolovoza.

Na vrh
jadranka4 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 437
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jadranka4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Kolovoz 2009 u 19:46
Pozdrav svima ! Na godišnjem sam,svaki dan u svom vrtu.Nemam kompjutor pa se tek sad javljam s izvještajem o vrtu.Rajčica odlična,krupna i rodna,nema plamenjače.Mislim da sam ipak napravila grešku-kidala sam zaperke u pazušcu lista pa sam izgleda otkinula sam vrh biljke.Rajčice više ne rastu, ne cvjetaju,zori ono što je prije bilo odlično.Krastavci su strašni, svakih 5-6 dana uberem kilu do dvije i to od tri flanca.Nemogu nabosti dovoljno štapova po kojima se penju.paprike su zdrave ali nisu baš rodne.Prije deset dana posadila sam niske mahune,dobro zaljevam pod malč i narasle su već desetak cm.Vidjet ćemo što će biti dalje.Malo sam odužila,nedostajali ste mi ! Pozdrav.
Na vrh
janiczsa View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 19
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje janiczsa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Kolovoz 2009 u 21:36
Evo i mene nakon dva mjeseca... Sad sam vidjela da mi je zadnji post bio samo 6 sati prije nego sam rodila, a još sam napisala da ću povezati rajčiceLOL

Inače, paradajze je MM dobro porezao dok sam bila u rodilištu jer ih je ona tuča pošteno dotukla. Uglavnom strunu prije nego uspiju dozoriti, ali smo uspjeli ubrati par jestivih komada...

Kukuruz je odličan! Stvarno puno bolji od kupovnog!

Paprike su se dobro oporavile i sočne su, moj sin od 2 i pol godine ih obožava. Luk smo većinom pojeli mladi, još ga samo malo ima na vrtu, ali nije bilo muhe tak da je o.k.

I da, nabavila sam gavez i posadila ga na jednom dijelu vrta. Lijepo se razrasao i baš krasno izgleda.

Uskoro planiram pripremiti gredicu za jagode jer mi i mama i svekrva imaju dosta onih starinskih jagoda za presaditi.

Na jesen sadimo voćke i pripremamo ostatak vrta za proljeće (moramo još zemlje i gnoja navoziti).
Na vrh
Marin&Lele View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 63
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Marin&Lele Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Kolovoz 2009 u 21:49
janiczsa čestitam na prinovi!!!! smile99
Na vrh
Marin&Lele View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 63
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Marin&Lele Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Kolovoz 2009 u 21:51
i jedno pitanje: posijala sam na proljeće sjeme buternut tikve. nije baš nešto raskošna, ali tu je. i cvate obilno ALI nema ploda. svaki cvijet se osuši. i tako sa točno 10 sadnica. znam da postoje muški i ženski cvijetovi, ali jeli moguće da se baš ni jedan jedini plod ne zaveže??? a tako ih volimo jesti... i da, sjeme je iz bundeve koju smo kupili i pojeli :)

Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Kolovoz 2009 u 22:11
Janiczsa, čestitke i od meneSmile

Ja sam uzgajala tu tikvu prošle godine, istina, nije bilo previše plodova, ali bilo ih je - možda još stigne nešto da se oplodiSmile I super mi je od nje što se ne zarazi pepelnicom.

Vidim da su svi više manje zadovoljni urodom, pa tako i jaSmile Nikad nisam imala tako lijepe paprike kao ove godine, plodovi su ogromni i jako je  rodna, a ja uopće ne zalijevam vrt (malčirano je sve i čekam kišu Big%20smile)
Rajčica se je nevjerojatno oporavila, sva krasna i zelena i puna zelenih plodova, sad čekam do dozriju.
Grah sam jedan dio pobrala, azuki grah će roditi sve do mrazeva, a još uvijek imam i grašak, a zasijao se je i sam i opet mali raste.
Mrkva prekrasna i buja (jedno je vrijeme stagnirala). Jedino mi ove godne urod luka nije bio neki - radi silne kiše je bilo dosta gnjilog i nije puno narastao, sad ću one sitne opet posaditi za drugu godinu, do tad će i taj narasti Big%20smile
Ah da, jedan dio krumpira su popapale voluharice, drugi tjedan moram izvaditi sav krumpir da ga ne potamane.. Unhappy

Na vrh
janiczsa View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 19
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje janiczsa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Kolovoz 2009 u 20:19
hvala na čestitkama!

Tu tikvu ima moja svekrva na vrtu i lijepo su rodile. Obožavam ih u štrudli i veselim im se!
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Kolovoz 2009 u 22:16
...sijem grah svako 7 dana...to ide iako su uvjeti katastrofa...sve žuti  ili  skakavci pojedu.....  vrlo  je nezahtjevan grah....mislim da tko god ima malo povoljniju klimu što se tiče kiše da može imati  "tone"  graha i zelenog i suhog za zimu....
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 2122232425 43>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.