Sparaxis |
Odgovori ![]() |
Stranica <12 |
Korisnik | |
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Moram se pohvaliti, posijala sam i sjeme koje sam skupila s sparxisa u teglu, danas sam primjetila da su niknuli
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sparaxis je lukovičasta biljka iz porodice Iridaceae, porijeklom iz južne Afrke gdje je endemična vrsta. Tamo cvjeta za vrijeme vlažnih zima, dok je ljeti u tlu u fazi mirovanja.
Postoji mnogo vrsta ove prekrasne biljke, sve ih možete pogledati ovdje: < name="GENERATOR" content="Office.org 3.1 (Win32)">< ="text/"> http://www.pacificbulbsociety.org/pbswiki/index.php/Sparaxis ![]() Sparaxis tricolor naraste visine 15-30 cm, voli sunčan položaj ali podnosi i polusjenu, te redovito i ne preobilno zalijevanje. Kod mene je cvao početkom 6. mjeseca, dakle kraj proljeća/početak ljeta. U mediteranskoj klimi može ostati vani u zemlji, podnosi zimu do -6,6 stupnjeva, u ostalim ga krajevima treba na jesen vaditi i spremati preko zime. Razmnožava se dijeljenjem lukovica, sam na stabljici stvara dodatne male lukovice i sjemenjem. Ja sam svoje izvadila iz zemlje pred tjedan dana jer su se svi zeleni dijelovi posušili, a rastao je kod mene na prilično suhom mjestu pa sam ih izvadila prije nego zaboravim gdje su, kad su lukovice prilično male. Sjemenjem se razmnožava na način da se sije najesen direktno na otvoreno, ili zimi u posudice. Lukovice sam posadila u teglu i zimi ću ih spremiti na suho i hladno, ali uz malo zalijevanja, jer sam primjetila da su lukovice sklone isušivanju, a na ovaj način sam prošle godine pospremila tigridiju koja je također sklona isušivanju i nije mi propala nijedna lukovica. |
|
Budi promjena koju želiš vidjeti.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <12 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |