Početna stranica Početna stranica > Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću > Grmlje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Zimska tresnja - Solanum capsicastrum
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Zimska tresnja - Solanum capsicastrum

Odgovori Odgovori Stranica  <1 234
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
dina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 5073
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Studeni 2007 u 17:59
Originalno poslano od člana aglaja aglaja napisao:

Dina, nisam te razumela.
Pomislila sam da trazis seme, a ti ustvari trebas zube, ovaj naocale. [IMG]smileys/smiley2.gif" align="middle" />

Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
TeaK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3272
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje TeaK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Studeni 2007 u 21:12
Originalno poslano od člana dina dina napisao:

cini mi se da sam dobila sjeme od jedne dobre duse sa ovog foruma

ipak hvala ti

A ja već smile42, kako da ti to nemaš.

A osoba od koje sam ja dobila sjeme je sada članica našeg foruma smile78
Na vrh
aglaja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 561
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aglaja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Studeni 2007 u 20:12
Dina, nisam te razumela.
Pomislila sam da trazis seme, a ti ustvari trebas zube, ovaj naocale.
Aglaja
Na vrh
dina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Studeni 2007 u 19:53
cini mi se da sam dobila sjeme od jedne dobre duse sa ovog foruma

ipak hvala ti

koga ,kome i šta...
Na vrh
aglaja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aglaja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Studeni 2007 u 19:38
Dina ponudila sam i seme. Ako zelis mogu ti poslati sada ili na prolece. Mogu ti poslati i citavu bobicu, pa da krenes sa proizvodnjom!

Ili da seme podelis sa jos nekim.

Kika je u pravu u vezi obe stvari.

Ne mora se nuzno posijano seme prekrivati.

I druga stvar je relativna. Ako se brinemo o svom drvcetu, redovno ga i pravovremeno orezujemo, duze ce biti i lepse.

Lepse ce biti i ako ga u prolece iznesemo van ili na terasu, ako nemamo dvoriste. Mada ga neki uzgajaju i kao sobno drvce.

Aglaja
Na vrh
dina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Studeni 2007 u 18:57

moram nabaviti

hvala kika

koga ,kome i šta...
Na vrh
kika View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 969
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Studeni 2007 u 18:28
  U proljeće. Dina nisi sve čitalaThumbs%20Down . Evo kopiram dio teksta koji je napisala Aglaja:
Ovo drvce se vrlo lako obnovi iz semena, koje sazreva unutar njegovih ukrasnih bobica.
U martu (temperatura ne bi smela biti niza od 18*C), posadite semenke: razbacajte ih po kompostu, pokrite tankim slojem zemlje, zalite, pa prekrite tamnom krpom ili folijom. Trebaju biti na tamnom dok ne proklijaju, a tada ih prenesite na svetlo mesto. Kad biljcice dobiju nekoliko listova, zasadite ih zasebno. Veoma brzo napreduju i jos iste godine mogu dati plod.

Obnavljanje iz semena se preporucuje otprilike svake trece godine, jer biljka posle izvesnog vremena izgubi nesto od svoje lepote i sjaja, i slabije daje ukrasni plod.

Još bih dodala 2 ispravke, bar iz mog iskustva.
Mislim da ne treba prekrivati tamnim najlonom jer kod mene nikne i bobica koja je pala s biljke na površinu zemlje ako je ne maknem.
I drugo, imam biljku staru oko 7 godina, uredno je šišam u proljeće i ni malo se nije ofucala, tako da ne vidim da bih trebala svake 3 godine uzgajati mlade biljke.
Na vrh
dina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Studeni 2007 u 18:13
kad se treba sjeme posaditi

koga ,kome i šta...
Na vrh
TeaK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3272
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje TeaK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Studeni 2007 u 11:36
Ja pokušavam, dobila sam nemadugo sjeme, pa sad čekam da vidim što će se dogoditi smile56
Na vrh
aglaja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aglaja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Studeni 2007 u 10:36
Pomislila sam kako je ovo pravo mesto za ovu biljku. Ako neko misli da bi trebala pripasti pod neku drugu temu, neka je slobodno tamo i premesti.

Imam ovo ukrasno drvce i jos tri bobice sa semenjem. Unutar jedne bobice nalazi se tridesetak, ako ne i vise semenja. Ako ga neko zeli pokusati uzgojiti iz semena, neka mi se javi.

poz.

Aglaja
Na vrh
aglaja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aglaja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Studeni 2007 u 10:33
Solanum capsicastrum ili Solanum pseudocapsicum
(Zimska ili (lazna) Jerusalemska tresnja)

Ovo drvce mozemo nabaviti pod najrazlicitijim imenima: japanska ukrasna tresnja, ukrasna mandarina, narandza, papricica, ukrasni paradajz…
Pripada porodici solanum zajedno sa paradajzom, patlidzanom, krompirom, pa otuda sigurno i zabuna oko imena.
Zovu ga jos i ‘Bozicno drvce’, jer se moze okititi bobicama upravo u vreme Bozicnih praznika. Visegodisnja je biljka, potice iz Juzne Amerike. U Evropu je stigla iz Brazila u 17.veku.

Moze se uzgajati kao drvce, ali i kao grm, ukoliko joj u doba rasta zakidamo vrsne stabljike, ukoliko je kao mladu biljku ‘pinciramo’.

U kasno prolece i leto cveta malim belim cvetovima, veoma slicnim cvetovima krompira. Iz njih izrasta okrugli plod koji tokom leta i jeseni promeni boju od zelene, preko zute i narandzaste, do crvene. Plod je nejestiv i sadrzi otrovne materije. Nije smrtonosan, ali moze da izazove izvesne smetnje.

Da bi biljka dala plod, potrebno ju je u prolece izneti van, kako bi se cvetovi oprasili.

Trazi osvetljeno mesto ili laganu senu. Tokom proleca i leta trazi puno vode pa ga zalivajte svaki drugi dan (a tokom velikih vrucina i svako vece) mekanom (ustajalom) vodom, najbolje kisnicom. Prskajte ga često po liscu mlakom vodom, pogotovo u doba cvatnje jer cete tako pospesiti razvoj plodova.

U prolece, neposredno prije nego ga iznesete van (prije nego sto krene izbijanje mladih grana), drvce treba skratiti za 1/3 ili na polovinu rasta biljke, pogotovo ako je mirovalo na hladnom.

Sa padom temperature unesite ga u kuću, ali ga nemojte smestiti u jako toplu prostoriju, kako biste mu osigurali vreme mirovanja. Zimi zalivanje treba redukovati, ali ne i totalno obustaviti. Povremeno i oskudno zalite.

Ovo drvce se vrlo lako obnovi iz semena, koje sazreva unutar njegovih ukrasnih bobica.
U martu (temperatura ne bi smela biti niza od 18*C), posadite semenke: razbacajte ih po kompostu, pokrite tankim slojem zemlje, zalite, pa prekrite tamnom krpom ili folijom. Trebaju biti na tamnom dok ne proklijaju, a tada ih prenesite na svetlo mesto. Kad biljcice dobiju nekoliko listova, zasadite ih zasebno. Veoma brzo napreduju i jos iste godine mogu dati plod.

Obnavljanje iz semena se preporucuje otprilike svake trece godine, jer biljka posle izvesnog vremena izgubi nesto od svoje lepote i sjaja, i slabije daje ukrasni plod.

Aglaja
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 234
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.