Početna stranica Početna stranica > Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću > Savjeti
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Izrada kompostera
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Izrada kompostera

Odgovori Odgovori Stranica  <1 34567 9>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
katja View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Status: Offline
Bodovi: 17
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje katja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Studeni 2010 u 08:39
Originalno poslano od člana ramika ramika napisao:

Pravilo br. 1
Kompostirati se MOŽE sve što je organskog podrijetla
 Dakle i dlake, kosa (nebojana) perje, nokti (bez laka :) )
Nije preporučljivo u kompost stavljati izmet pasa i mačaka , ali je zato stajnjak peradi, zečeva i  konja  dobrodošao.

Brkaš dvije stvari.....

Kompostiranje se radi isključivo od biljnog organskog materijala......više manje se sve može kompostirati ako je sve dobro usitnjeno (grančice, kora.....) i sve što je mekano (lišće, voće, povrće, trava....)

Životinjski materijal se uglavnom koristi zasebno (ne stavlja se u kompost) i to bez miješanja ostalog materijala kao što je dlaka, perje i itd i uglavnom se koristi odmah kao gnojivo prilikom sadnje tih istih biljaka u jesen ili proljeće.............
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
ramika View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 47
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ramika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Studeni 2010 u 20:10
Pravilo br. 1
Kompostirati se MOŽE sve što je organskog podrijetla
 Dakle i dlake, kosa (nebojana) perje, nokti (bez laka :) )
Nije preporučljivo u kompost stavljati izmet pasa i mačaka , ali je zato stajnjak peradi, zečeva i  konja  dobrodošao.
Na vrh
katja View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 17
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje katja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Studeni 2010 u 11:30

U komposter se ne stavljaju dlake od psa niti nikakav životinjski materijal.......

Sav biljni materijal se može stavljati i to po mogućnosti da nije tretiran kemijom....makar se u komposteru javlja nakon nekog vremena visoka temperatura koja ustvari neutralizira kemiju............
Na vrh
strada View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 140
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje strada Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Studeni 2010 u 18:44
Waterlily vidim u tvom postu da se smiju kompostirati dlake zivotinja??!!
Znaci kad iscetkam svog pesonju i dvije mace mogu to stavit u kompost?? :)
Baj d vej..toliko tu toga pise a ja sam to shvatila ovako..
Ispravite me ako grijesim..
Dovoljno je recimo jedan dio ograditi zicom i tu npr. trpati staru zemlju iz loncanica, recimo lisce od tresnje imam i lisce od loze, pogotovo sad koooo u prici (loza nije spricana), lisce od kivija, kosena trava i recimo organski otpad iz kuzine..to sve fino potrpamo i tu i tamo promijesamo i zalijemo ako nema kise..Dobro je preliti to sve i kuhanom koprivom ili tako nesto??
Malo su me zbunili oni omjeri sa pocetka ove teme jer iako sam zaljubljenik u cvijece i ostale biljcice imam jaaako malo vremena baviti se njima :(
Na vrh
ramika View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ramika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Srpanj 2010 u 17:32
Originalno poslano od člana waterlily waterlily napisao:

Znam, znam, ali ima novih informacija.
Tako se danas prakticira kompost wc  ( kompost  toalete) , a za lišće oraha sam pronašla lanak koji  kaže da se juglon kompostiranjem razgradi i nakon nekoliko mjeseci više nije štetan...
Kompost wc funkcionira u Kotarevu-volonterskom kampu za brigu o medvjedima- siročićima.
Ajd sad, što da mislim?

Čini mi se da se to mijenja kak vjetar puše...danas je sve štetno a sutra ništa nije štetno...smile148

.... stalna na tom svijetu samo mjena  jest...
Na vrh
ramika View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ramika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Srpanj 2010 u 22:49

Preporučam pogledati: Udruga VIVAZAGREB : Otrovnost orahovog lišća i njegovo kompostiranje.

Na vrh
waterlily View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 709
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje waterlily Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Srpanj 2010 u 22:42

Tako se danas prakticira kompost wc  ( kompost  toalete) , a za lišće oraha sam pronašla lanak koji  kaže da se juglon kompostiranjem razgradi i nakon nekoliko mjeseci više nije štetan...
Kompost wc funkcionira u Kotarevu-volonterskom kampu za brigu o medvjedima- siročićima.
Ajd sad, što da mislim?

Čini mi se da se to mijenja kak vjetar puše...danas je sve štetno a sutra ništa nije štetno...smile148
Na vrh
muhlenbergia View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2241
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje muhlenbergia Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Srpanj 2010 u 22:38
Orahovo lišće se ne koristi za kompost jer ima u sebi puno tanina,također ne treba stavljati ostatke bilja koje je zaraženo nekom bolešću.
Na vrh
ramika View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ramika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Srpanj 2010 u 22:38
Ajd sad, što da mislim?
Na vrh
waterlily View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje waterlily Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Srpanj 2010 u 22:28
Lišće oraha sadrži prirodni herbicid i nije ga preporučljivo koristiti za kompostiranje. Od orahovog lišća može se napraviti zasebna kompostna hrpa. Dobiveni kompost koristiti za suzbijanje korova i trave.

KOMPOSTIRATI SE SMIJU:

-otpaci iz vrta: pokošena trava, lišće, uvelo cvijeće, korov, -stara zemlja iz -lonaca za cvijeće, usitnjeno granje,
-kuhinjski otpaci: sirovi ostaci povrća, kora krumpira, ostaci -voća, kore agruma (usitnjene), talog kave, ostaci čaja, ljuske -jaja,
-ostalo: životinjska dlaka, perje, male količine papira, pepeo -drvenog ugljena ili drva,
-neki organski otpaci teško se razgrađuju pa se na -kompostište ne preporučuje stavljati velike količine takvih -otpadaka. Tu spadaju: čepovi od pluta, ljuske oraha, češeri, -kosti .....

KOMPOSTIRATI SE NE SMIJU:

-otpaci iz vrta: osjemenjeni korovi, lišće oraha, bolesne biljke,
-kuhinjski otpaci: otpaci kuhanih jela (privlače štakore), meso, -kosti...
-ostalo: velike količine novinskog papira, časopisa u boji, -pelene, pseći i -mačji izmet, izmet općenito, ostaci duhana, -sadržaj vrećica iz usisivača, -pepeo kamenog i smeđeg -ugljena te ugljena za gril (zbog sadržaja teških metala)...
-Na kompostište nikako ne smijemo stavljati otpatke koji sadrže -kemikalije, -npr. stare lijekove, ulja, plastičnu ambalažu, -bojano-i impregnirano drvo, stiropor...

Na vrh
ramika View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ramika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Srpanj 2010 u 22:21
Ne preporuča se, ali SE MOŽE kompostirati, tj, razgrađuje se  i pretvara, nakon biološko-kemijske pretvorbe i sazrijevanja, u humus.

Na vrh
waterlily View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje waterlily Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Srpanj 2010 u 18:33
Za sve one koji ne znaju, lišće oraha se ne preporuča za kompost, kao ni hrana koja nije biljnog porijekla, znači ne mesu, kruhu, tijestu.....u kompostu...ali oguljotine, ostaci salate, kore od voća, lupine od jaja, trava košena, lišće....da.Wink
Na vrh
Jellenna View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 15
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Jellenna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Srpanj 2010 u 10:30

Hvala ti na vrijednim informacijama

Na vrh
ramika View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ramika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Srpanj 2010 u 00:16
Dobro pitanje.
Danas je teško do gotovo nemoguće, kompostirati samo čiste bio ostatke. Voće i povrće koje kupujemo je zasigurno tretirano nekim pesticidom.  Međutim, stručnjaci iz Švicarske su tvrdili da se pesticidi  razgrade u kompostu.
S druge strane, ja već desetak godina radim kompost i koristim ga u vrtu. Imam i nekoliko voćkica.
Sve što koristim je plavi kamen i vapno i pripravci od koprive i pelina za suzbijanje nametnika i gavez i kopriva  za prihranu.
Imam jabuku koja nije "špricana" a nije cvrljiva. Breskve su mi zdrave, lišće nije kovrčasto, a zna se da su breskve posebno osjetljive i zahtjevne za tretmanima kemijom.
Štitastu uš  na ogrozdu sam  sanirala otopinom koprive i komposta - polijevala sam pripravkom svaki dan i uspjela, ove sam godine imala dobar urod .
Eto, mislim da se isplati malo više truda uložiti,

Na vrh
Jellenna View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Jellenna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Srpanj 2010 u 21:51
To su uglavnom bolesti koje napada orah...gljivična oboljenja i insekti...

Može li se kompost slagati od lišća koje je tretiramo fungicidima i insekticidima s obzirom da se kompost sastoji od organskih ostataka koji nisu uglavnom tretirani kemijom?
Vjerojatno mogu jer u kompost slažemo organske ostatke za koje ni ne znamo porijeklo a velika je vjerojatnost da je tretiramo sa nekim pesticidom.......
Na vrh
ramika View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ramika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Srpanj 2010 u 23:24
Originalno poslano od člana Jellenna Jellenna napisao:

Ha, lišće globalno ne smeta, samo mi ga kupimo radi toga da pokupimo i eventualne zaražene listove gdje se onda bolest putem zemlje iduće godine penje na deblo i ponovno na krošnje oraha..

Sada, ne znam kako kompostirati recimo lišće koje je pod nekom bolešću npr.? Odnosno koliko je to dobro za kompostiranje?

Temperatura u kompostu naraste i do 70 stupnjeva, pa to ubija neke uzročnike bolesti. Zato je potrebno kompost češće mješati, da svi dijelovi budu izloženi temperaturi. Treba vidjeti o kojoj se bolesti radi.

Na vrh
Jellenna View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Jellenna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Srpanj 2010 u 09:43
Ha, lišće globalno ne smeta, samo mi ga kupimo radi toga da pokupimo i eventualne zaražene listove gdje se onda bolest putem zemlje iduće godine penje na deblo i ponovno na krošnje oraha..

Sada, ne znam kako kompostirati recimo lišće koje je pod nekom bolešću npr.? Odnosno koliko je to dobro za kompostiranje?
Na vrh
ramika View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ramika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Srpanj 2010 u 00:50
Cijevi?
Dovoljne su vile i dvije ruke.. umjesto fitnesa....
Na vrh
ramika View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ramika Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Srpanj 2010 u 00:48
Tekst sam preuzela,  praktično isprobala...
dakle, što se tiče nauke, ne bih se mješala, ali praktično, e tu sam sigurna da i orahov list daje hranjivu podlogu. Treba samo malo više vremena.
Lišće oraha u nasadu oraha ne smeta, zar ne?
Na vrh
Jellenna View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Jellenna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Srpanj 2010 u 16:17
Pa do sada sam ga bacala....Confused

No evo sada čujem od tebe da se i od njega može raditi kompost! Odlično!

Da li znaš sa čime se ublažuje taj juglon ili jednostavno treba izdvojiti lišće u poseban kompost i pričekati neko vrijeme da ispari juglon?
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 34567 9>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.