Gardenia - Gardenia jasminoides |
Odgovori | Stranica <1 23456 9> |
Korisnik | |
stefkaja
Neukroćena biljka Pridružen: 14 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 3563 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
predivan cvijet koji uz to i krasno miriši
|
|
Sponzorirani linkovi | |
alisa
Trajnica Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mene je juče iznenadio cvjet gardenije.Pisala sam već kako sam digla ruke od nje.Zadnju saksiju koju sam imala izbacila sam na balkon i uopšte je nisam premjećivala,jer sam mislila da je kasno za nju.Čak sam planirala da je bacim.Kad juče dok sam čistila balkon osjetim miris.Jedva sam skontala šta miriše,jer je bila skoro nevidjljiva pored velikih saksija.Predivno miriše i ima još par pupova na jednoj grani.To je sve što je od nje ostalo..
|
|
Cvita
Pustio korijenje Pridružen: 26 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 261 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zbog mirisa, nju se isplati imati. Ne odustaj od nje. Ostavi je tu di joj očito odgovara. Ja se isto ne mučin puno oko svoje gardenije- samo hlad i povremeno željezo i to je to. Super izgleda, lipo cvita i miiiriše. Željezo joj daje potrebnu kiselost zemlje, tako da uopće nije potrebno nikakvo specijalno gnjojivo (to je savjet dobiven od stručnjaka). Sretno!
|
|
alisa
Trajnica Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Cvita ja sam i prije imala gardenije.Jedna je kod mene bila godinama,nikakvu njegu specijalnu nije imala,a bila je tako bujna i lijepa.Ima negdje ovdje i slika na ovoj temu.Onda sam je izgubila,znam i gdje je greška i čija je.Kasnije sam opet kupovala gardenije ali ni jedna više nije bila duže od par mjeseci kod mene.Ovu sam kupila zadnji i rekla dosta više.I ona je počela bila da vene,ostala joj samoova jedna grana,i bila sam je odpisala.Nemam snage za borbu sa njima .Sad ne znam,neću joj tepati,ako hoće,hoće,neće neće.Ne mogu je ostaviti tu gdje jeste,jer je balkon otovren,smrzla bi se preko zime..Dodat ću joj malo željeza po tvom savjetu pa ću vidjeti šta će biti kad je unesem u kuću na jesen..Hvala!
|
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo i moje gardenie, posadila sam mladicu u proljeće. Ako se održi do iduće godine valjda će i cvasti. Kupila sam željezo pa me zanima kako joj treba stavljati, koji omjer... Nije baš napredovala, nešto ne radim dobro? |
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Slična situacija je i s mojom, iako je malo veće od ove, a nešto cvjetova je imala u proljeće, ali nisam baš zadovoljna. Moje je pitanje isto kao i tvoje.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
jagoda
Cvjetni guru Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Odgovor Opcije poruke Hvala(0) |
Nisam dugo bila na ovoj temi, a gardeniju volim pa se zato i javljam...Imam dojam da previše mazite vaše gardenije....Moja je uvijek na istom mjestu i ljeti i zimi, a to je vani na sjevernoj strani kuće uz moje kamelije.Cvjeta već od proljeća i još ima nekoliko pupova...Kad je lani ostala živa po onoj zimi nadam se da će i dalje živjeti i cvjetati...Što se tiče nadohrane ni u tome ne pretjerujem, nekoliko puta godišnje nju i kamelije nadohranim sa tekućim gnojivom za acidofilne biljke....Želim vam da kao i moja raste i cvjeta dugo godina.... |
|
gute Fee
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jagoda , tvoje gardenije su prekrasne : i one koje su cvale u 6. mjesecu i ove koje cvatu sada ! Obzirom na to da sam u DE , ja cu ici u jedan veliki vrtni centar da uopce vidim , kako gardenija izgleda u stvarnosti ! Tebi za tvoje jedan veliki
|
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jagoda tvoja gardenija opet prelijepo cvjeta. Kod tebe izgleda vrijedi pravilo što kompliciranije biljke one sve bujnije i ljepše.
|
|
kat.rea
Cvjetni guru Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imala sam prošle jeseni jednu malu gardeniju koja je vrlo brzo "otplesala" i rekoh sebi OK, probala sam i to je to...... no nedavno sam naletila na veliku gardeniju za vrlo malo novaca, doduše ne baš u dobroj formi, sa dijelom listova koji su bili napola crni, da li pofureni ili... od zalijevanja po listovima, ali sa nekoliko cvjetnih pupova i nisam odoljela... rekoh si, pokušati ću ju spasiti... nakon tjedan dana opalo joj je dosta listova, prvo su dobili žutozelenu boju...... danas sam ju maknula iz dnevnog boravka u potkrovlje ispred balkonskih vrata, tu joj sigurno neće biti vruće, a ostalo, vidjeti ćemo.
Pitanje za Jagodu... kakvo je to gnojivo za acidofilne biljke?
|
|
nbjelovu
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
Odgovor Opcije poruke Hvala(0) |
Kat.rea, ne bi bilo lose da je i presadis u malo vecu posudu, zemlju napravi od perlita i neke kiselije zemlje, ako imas zemlje od ispod bora, sa polupreradjenim suhim borovim iglicama.
Gardenija vrlo cesto naginje klorozi, zato joj treba pribaviti kiselu zemlju i, pored toga, dosta cesto joj dodavati zeljeza. Te gardenije iz velikih centara nije lako sacuvati, ali ako uspijes da ti prezivi do proljeca, mogla bi je i spasiti. Nemoj je nikako mnogo zalijevati, pusti je bez zalijevanja sve dok se povrsina zemlje dobro ne osusi. |
|
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/ |
|
kat.rea
Cvjetni guru Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
jagoda
Cvjetni guru Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Drage moje dugo nisam bila ovdje a vidim da ima i pitanja....
GUTE FEE ja imam samo jednu gardeniju staru 5-6 godina, dosta je velika i uvijek je vani . Cvjeta redovno, kreće na proljeće i tako non stop, međutim ne tako obilno kao na početku.Sada isto ima nekoliko skoro otvorenih pupova, ne znam što će biti s njima....
LANA možda si dobro konstatirala da što kompliciranija biljka to meni bolje uspjeva, izuzev orhideja s kojima imam dosta problema...Ja uvijek tvrdim da kamelije i gardenije nisu komplicirane biljke, dok orhideje jesu...
KAT REA gnojivo za acidofilne biljke je gnojivo za biljke koje trebaju kiselu odnosno acidofilnu zemlju, To su kamelije, gardenije, hortenzije, azaleje...Dobila si dobar savjet od NBJELOVU, koji ću i ja primjeniti za moju gardeniju jer i ona zna imati listove kao i tvoja...
|
|
sutra je novi dan
|
|
jagoda
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da vam pokažem što sam napisala u prethodnom postu..Evo slike moje gardenije sa pupovima, pred dva tjedna kad je počeo padati snijeg...
|
|
sutra je novi dan
|
|
nbjelovu
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kat.rea,
Ovo kod tebe nije tipicna kloroza. Tvoja odbacuje lisce iz nekog razloga. Sumnjive su mi i ovi smedji djelovi. Ja bih je stavila tu gdje si je i stavila, na hladno i svijetlo mjesto, zalijevala bih minimalno, pospricala bih je nekim fungicidom (radi ovog smedjeg, iako to mozda i nisu gljivice, ali od viska glava ne boli), i cim jos malo proljece dodje, presadila bih u laganu zemlju i pocela bih pazljivo prihranjivati. Prije toga bih je malo orezala, duge grane bih presjekla na pola, a kratkima bih odsjekla vrh. Inace, to tvoje nije klasicna biljka koje prodaju po centrima. Te po centrima su mali, zgusnuti i kompaktni grmici. Ovo tvoje je ocito starija biljka, koja je vec negdje (ne u plasteniku,vec u nekim obicnijim uvjetima) dugo zivjela dobro, pa onda iz nekog razloga kljoknula i dali su je u prodaju. To pokazuje njena visina i duzina grana, sto je zapravo dobro,jer pretpostavljam da nije nakljukana sa kemikalijama kao one sto se svjeze prodaju po centrima, i to su vece sanse da ces je sacuvati. |
|
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/ |
|
Rumko
Nedavno posijan Pridružen: 08 Lipanj 2010 Status: Offline Bodovi: 52 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav,
imamo dvije gardenije jasminoides, pojavili se pupovi, meni izgledaju zdravo i sve u svemu, jedva čekam cvjetove. Ono što me zanima je vaše iskustvo spajanja biljaka. Primjećujem da mi određene biljke vole biti same, a druge pak vole gužvu. Postoji li neko cvijeće s kojim se gardenija ne slaže, ili koja joj pak stvara dobru mikroklimu?
Netko je spomenuo kameliju, al u kući kamelije nemam :P Uh, nadam se samo da neće početi odbacivati pupove, to mi se s hibiskusima redovito dešava. Općenito imam problema s grmolikim biljem koje dugo razvija pupove
P.S. Apsolutni sam početnik u upoznavanju bilja koje imam i ima me na svim temama pa ne zamjerite ako vam se neko pitanje učini poznatim. Do sada sam sobno bilje dijelila na: zalijevaj često/rijetko a sada pokušavam upoznati bilje koje imam. Nekom ludom srećom nisam poznata kao 'ona koja ubija cvijeće', sve se zeleni i bori za pažnju. Evo, i božićna zvijezda mi još uvijek sjajno izgleda iako vidim samo tužne stapke u široj okolici. Manje je više, barem u mom slučaju.
|
|
jasss
Nedavno posijan Pridružen: 27 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 39 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja gardenija je u pupovima vec duze vrijeme, ali nikako da procvjeta ...
Bojim se da ce joj opet pupovi opasti kao kad sam ju kupila, ovo mi je prva gardenija i zasada se dobro drzi, samo sto nikako da procvjeta.. Koliko joj treba vremena da pup procvjeta?.... Ponekad ju prskam, ali ne cesto zbog pupova, da ne pocrne. Dohranjujem je s gnojivom za cvjetajuce biljke, koje je obogaceno zeljeznom, ali jos nikako da procvjeta. |
|
Semira
Pustio korijenje Pridružen: 22 Siječanj 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 429 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Polako Jasss. To je normalno. One dugo znaju držati pupoljke.
Moja je u hladnoj prostoriji (oko 9 stepeni), ima pupoljke od novembra; zalijem je kad vidim da su se listovi opustili. I ne prihranjujem je zimi. Ne znam gdje je držiš, ali pretpostavljam da si već pročitala o njenom uzgoju i da znaš da ne voli toplo. |
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo kad je već riječ o gardeniji da se i ja javim.
Moja je u prostoriji, hladnoj, gotovo ledenoj, tek nešto iznad nule i dosta se dobro drži, ali pupoljaka još nema, no nadam se.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
jasss
Nedavno posijan Pridružen: 27 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 39 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moja je gardenia zlocesta ... stalno stvara nove pupove, ali nikako da procvjeta... izluđuje me... :( ... neznam sta da joj radi da otvori samo jedan pupić...
|
|
Odgovori | Stranica <1 23456 9> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |