Jalapeno papričice |
Odgovori ![]() |
Stranica <12 |
Korisnik | |
Sabur ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 28 Kolovoz 2010 Status: Offline Bodovi: 144 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Svakako, svakako. Iskustva se trebaju iznijeti. ![]() Ja sam ti onako prvačić za tebe što se tiče paprika, dok si ti ultra maratonka. ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Ela13 ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 14 Travanj 2010 Status: Offline Bodovi: 89 |
A cuj,Sabur, lijepo je cuti kakva iskustva i drugi imaju sa sadnjom. Nama je cilj posaditi 1000 sadnica ove godine a koliko ce ih vec nici i prezivjeti prenos iz staklenika u vrt....to cemo tek da vidimo.
![]() Tomi, tesko je sad precizno napisati koliko vremena treba sadnici da donese plodove spremne za branje. Svaka sorta se razlikuje. Mi imamo sorte kojima treba i do 190 dana da im plodovi sazriju dok za rani Jalapeno je potrebno oko 90 dana.
Drzim ti palce i obavjestavaj nas o svojim novim,ljutim, avanturama.
![]() |
|
![]() |
|
Sabur ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 28 Kolovoz 2010 Status: Offline Bodovi: 144 |
Ela13 tvoj način je svakako bolji u određenim situacijama kao što je sigurnost, da ono što posiješ je već provjereno proklilo. Ja nemam volje da bi ubacivao još 1 fazu u svemu tome već direkt u zemlju pa što Bog da. ako želim 5 sadnica, sijem 10 ili koju sjemenku više uz prepostavku da je sjeme kaljivo bar 50% tako dobijem 5 sadnica za mene, par za jarane i komšiluk a ostalo i onako ne proklije. I rješena stvar. lp Sabur |
|
![]() |
|
meni oko 160 dana od sijanja do ploda
|
|
![]() |
|
zibla01 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 17 Prosinac 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5 |
hvala vam neizmjerno na naputcima, nadam se da će biti uspješno heh. kolko otprilike treba da se razvije stabiljka i daje plod?
pozdraf |
|
![]() |
|
Ela13 ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 14 Travanj 2010 Status: Offline Bodovi: 89 |
Tomi, i ja predlazem da ih sadis negdje oko 1og Februara. Ja svoje sadim malo drugacije nego Sabur. Ja sjeme stavim u navlazeni kuhinjski papir pa to sve pohranim u kesicu za zamrzavanje i dodam jos jednu kasiku vode. Ostavim tako 3-4 dana da sjeme proklija inda ih sadim u pojedinacne posude,npr. vece plasticne case za jogurt ili pavlaku. Prije koristenja ovih plasticnih casa dobro ih operi u toploj vodi sa deterdzentom za sudje, dobro isperi i malo ih potopi u rastvor vode i varkine, da ubijes preostale bakterije u casama. Natrpaj ih sa laganom zemljom, napravi malu i plitku rupu u sredini plasticne case pa pazljivo pohrani jedno proklijano sjeme u tu rupu. Malo zatrpaj i sasvim malo zalij. Ostavi posude u blizini izvora topline i redovno ih pomalo zaljevaj.Pazi da ne pretjeras sa zalijevanjem.
![]() |
|
![]() |
|
Tomi
predlažem oko 1. februara. Nakon što pokaže prva dva listića (kad isklije) a onda još 2 nova (u biti ima će 4 listića) može prepikirati u lončiće (može i od jogurta) veličina 0,5l. Kad bude doraslo za presađivanje vani (poslije 1.maja) prebaci u veću stalnu posudu, al nemoj pretjerivati. Sretno u prvim koracima. |
|
![]() |
|
zibla01 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 17 Prosinac 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5 |
Pozdrav,
Pošto sam totalni novak ovdje, a i po sadnji biljaka nisam baš nešto uhodan, imam jedno pitanjce. Kada bi bilo najbolje vrijeme za sađenje jalapeno papričica da uspiju proklijati i rastu na balkonu? i ako neko ima kakvu tajnu uzgoja ili dobar savijet, uvijek je dobrodošao. Puno hvala, lp Tomislav |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <12 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |