Festa sv Vlaha |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234> |
Korisnik | |
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A ja gledam na tv-u i mislim si kako će sada naše cure napraviti izvještaj kao i lani. Šteta!
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
...ove godine je vrijeme slicno, pa ako vas zanima pogledajte proslogodisnju temu....
.....ne mozemo ni Antonija ni ja u Grad po freske slike....
![]() |
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
...baš se veselim da sam ti vratila lijepe uspomene!!!!!
...crkva sv Vlaha je ona nasuprot Orlandovog stupa ....
...Katedrala je kraj Kneževa dvora...
![]() |
|
![]() |
|
kat.rea ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
Manči, hvala ti za ovu lijepu reportažu. Bila sam u Dbk davne 1976 na maturalcu i onda smo obilazili znamenitosti grada. Ne mogu baš reći da se mogu orjentirati, ali ponešto je ostalo u sječanju......Pile, Stradun, Gradska kavana
![]() Grličanja se sječam, da sam jednom kao dijete bila na misi na sv. Blaža ( Vlaha) i vidjela to uživo, a sada si me ti na to podsjetila. Hvala.
|
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Hvala Manči za ovu lijepu reportažu!
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
![]() |
|
...festa je završila prošlu neđelju sa proslavom na Gorici sv Vlaha ( brdašce u Lapadu ) đe je mala i stara crkvica na samoj klisuri poviše mora...
...poslije se barjaci izvijaju ispred glavne svečeve crkve u Gradu, održi se kratki program, odpjevaju himne i spušta barjak sa Orlandovog stupa...
|
|
![]() |
|
...još samo par riječi o običaju grličanja...
...sv Vlaho je bio liječnik i postoji predaja o dječaku kojeg je spasio kad mu je riblja kost zaglavila u grlu... u sjećanje na taj događaj do danas se zadržao običaj grličanja u dane proslave sv Vlaha...svećenik postavi dvije svijeće koje su isprepletene u donjem dijelu a u gornjem čine V u koje nagnemo glavu tj vrat : " Po zagovoru sv Vlaha , biskupa i mučenika, oslobodio te Bog bolesti grla i svakog drugog zla ! Amen. "
|
|
![]() |
|
....ivna, nažalost Slavonce nisam "uhitila" zbog gužve...drago mi je da i ti voliš naše običaje...
...Primorka, put će te dovest opet - pa svrati.....
![]() |
|
![]() |
|
primorka ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 22 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 769 |
Jako lijepa reportaža!
Bila sam par puta na domak Dubrovnika, ali nikad u njemu i sad vidim da je to velika greška koju ću uskoro morati ispraviti.
|
|
Tko ima "zašto" zbog kojeg živi, može se nositi s gotovo bilo kojim "kako"
|
|
![]() |
|
ivna ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
Tek sam sad pronašla ove slike (a prozivala te i ja da slikaš
![]() Prekrasno si nam dočarala festu Manči. Inače,veliki sam zaljubljenik u tradiciju i folkolor pa sam s pozornošću gledala i narodne nošnje.Prelijepe su mi,gospodske ![]() ![]() |
|
![]() |
|
...drage moje, drago mi je da vam se svidjelo...
![]() |
|
![]() |
|
stefkaja ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 14 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 3563 |
Predivne slike manči..Dubrovnik je zaista predivan grad..
|
|
![]() |
|
gioiaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 16587 |
manci:)divna reportaza,imam osjecaj kao da sam prosetala Dubrovnikom:)
|
|
![]() |
|
....hvala vam od srca na posjeti....jednom biste mogle i u stvarnosti prošetati....
![]() |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Bravo manči, ma i očekivala sam izvještaj iz prve ruke - fantastično, šteta što ste tako daleko, i mi bi se rado pridružili.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
Moja mama zimu provede kod nas u Rijeci, ali ove je godine nikako nismo mogli zaustaviti: Morala je ići - u Dubrovnik ! I ona se poklonila Sv. Vlahi.
U toliko sam pažljivije promatrala tvoju reportažu.
Bravo manči, predivno si nama to dočarala.
|
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
![]() ![]() Bravo Manči baš si nam lijepo dočarala festu.
|
|
![]() |
|
....narodna nošnja Župe Dubrovačke....nošnja mojih predaka...
![]() ...ovu sam sliku "posudila"...nije moja...molim autora da se ne jedi....
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |