Izrada kompostera |
Odgovori | Stranica <1 34567 9> |
Korisnik | ||
ramika
Nedavno posijan Pridružen: 29 Studeni 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 47 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ne preporuča se, ali SE MOŽE kompostirati, tj, razgrađuje se i pretvara, nakon biološko-kemijske pretvorbe i sazrijevanja, u humus.
|
||
Sponzorirani linkovi | ||
waterlily
Mladi grm Pridružen: 06 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 709 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Lišće oraha sadrži prirodni herbicid i nije ga preporučljivo koristiti
za kompostiranje. Od orahovog lišća može se napraviti zasebna kompostna
hrpa. Dobiveni kompost koristiti za suzbijanje korova i trave.
KOMPOSTIRATI SE SMIJU: -otpaci iz vrta: pokošena trava, lišće, uvelo cvijeće, korov, -stara zemlja iz -lonaca za cvijeće, usitnjeno granje, -kuhinjski otpaci: sirovi ostaci povrća, kora krumpira, ostaci -voća, kore agruma (usitnjene), talog kave, ostaci čaja, ljuske -jaja, -ostalo: životinjska dlaka, perje, male količine papira, pepeo -drvenog ugljena ili drva, -neki organski otpaci teško se razgrađuju pa se na -kompostište ne preporučuje stavljati velike količine takvih -otpadaka. Tu spadaju: čepovi od pluta, ljuske oraha, češeri, -kosti ..... KOMPOSTIRATI SE NE SMIJU: -otpaci iz vrta: osjemenjeni korovi, lišće oraha, bolesne biljke, -kuhinjski otpaci: otpaci kuhanih jela (privlače štakore), meso, -kosti... -ostalo: velike količine novinskog papira, časopisa u boji, -pelene, pseći i -mačji izmet, izmet općenito, ostaci duhana, -sadržaj vrećica iz usisivača, -pepeo kamenog i smeđeg -ugljena te ugljena za gril (zbog sadržaja teških metala)... -Na kompostište nikako ne smijemo stavljati otpatke koji sadrže -kemikalije, -npr. stare lijekove, ulja, plastičnu ambalažu, -bojano-i impregnirano drvo, stiropor... |
||
ramika
Nedavno posijan Pridružen: 29 Studeni 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 47 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Znam, znam, ali ima novih informacija.
Tako se danas prakticira kompost wc ( kompost toalete) , a za lišće oraha sam pronašla lanak koji kaže da se juglon kompostiranjem razgradi i nakon nekoliko mjeseci više nije štetan... Kompost wc funkcionira u Kotarevu-volonterskom kampu za brigu o medvjedima- siročićima. Ajd sad, što da mislim? |
||
muhlenbergia
Trajnica Pridružen: 18 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 2241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Orahovo lišće se ne koristi za kompost jer ima u sebi puno tanina,također ne treba stavljati ostatke bilja koje je zaraženo nekom bolešću.
|
||
waterlily
Mladi grm Pridružen: 06 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 709 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Čini mi se da se to mijenja kak vjetar puše...danas je sve štetno a sutra ništa nije štetno... |
||
ramika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Preporučam pogledati: Udruga VIVAZAGREB : Otrovnost orahovog lišća i njegovo kompostiranje. |
||
ramika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
.... stalna na tom svijetu samo mjena jest... |
||
strada
Upravo klijam Pridružen: 19 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 140 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Waterlily vidim u tvom postu da se smiju kompostirati dlake zivotinja??!!
Znaci kad iscetkam svog pesonju i dvije mace mogu to stavit u kompost?? :) Baj d vej..toliko tu toga pise a ja sam to shvatila ovako.. Ispravite me ako grijesim.. Dovoljno je recimo jedan dio ograditi zicom i tu npr. trpati staru zemlju iz loncanica, recimo lisce od tresnje imam i lisce od loze, pogotovo sad koooo u prici (loza nije spricana), lisce od kivija, kosena trava i recimo organski otpad iz kuzine..to sve fino potrpamo i tu i tamo promijesamo i zalijemo ako nema kise..Dobro je preliti to sve i kuhanom koprivom ili tako nesto?? Malo su me zbunili oni omjeri sa pocetka ove teme jer iako sam zaljubljenik u cvijece i ostale biljcice imam jaaako malo vremena baviti se njima :( |
||
katja
Novo sjeme Pridružen: 15 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 17 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
U komposter se ne stavljaju dlake od psa niti nikakav životinjski materijal.......
Sav biljni materijal se može stavljati i to po mogućnosti da nije tretiran kemijom....makar se u komposteru javlja nakon nekog vremena visoka temperatura koja ustvari neutralizira kemiju............
|
||
ramika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Pravilo br. 1
Kompostirati se MOŽE sve što je organskog podrijetla Dakle i dlake, kosa (nebojana) perje, nokti (bez laka :) ) Nije preporučljivo u kompost stavljati izmet pasa i mačaka , ali je zato stajnjak peradi, zečeva i konja dobrodošao. |
||
katja
Novo sjeme Pridružen: 15 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 17 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Brkaš dvije stvari.....
Kompostiranje se radi isključivo od biljnog organskog materijala......više manje se sve može kompostirati ako je sve dobro usitnjeno (grančice, kora.....) i sve što je mekano (lišće, voće, povrće, trava....)
Životinjski materijal se uglavnom koristi zasebno (ne stavlja se u kompost) i to bez miješanja ostalog materijala kao što je dlaka, perje i itd i uglavnom se koristi odmah kao gnojivo prilikom sadnje tih istih biljaka u jesen ili proljeće.............
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Biodinamično kompostiranje. Od 2. minute i 42. sekunde.
http://www.youtube.com/watch?v=vUW-wnfpi8o ADMIN:
Rasprave o Biodinamičkim vrtlarenju su premjesitet u novu temu:
|
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
strada
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ja jos uvijek nemam komposter ali u jednom kantunu iza kuce stari je bacao grane, lisce, travu...Neki dan sam probala to dovesti u red. Pokidati te vece i duze grane ali tome nema kraja =(
Da li vi rucno usitnite sve te grancice ili imate onaj stroj koji to radi?? Vidim da je ispod tog gornjeg sloja bas fini kompost, medutim kad sam krenula kopat do same zemlje, na kojoj ta hrpa stoji, vidila sam da je nesto pustilo korjenje, sve je puno nekakvih sitnih bobica (kao nekakav plod) i sto je najgore iskopala sam par deeebelih, gadnih i bljakavih gusjenica!!! U biti to nisu standardne gusjenice! One mi uopce nisu ruzne..Ovo je nesto kao rovac..ma nemam pojma u biti sto je, samo znam da mi je to jednu godinu pojelo vecinu cvijeca!!! Stavim vam sliku kad dodem doma! Sto napraviti sad sa tom hrpom "smeca" iza kuce?? Uhvatiti se posla, napraviti komposter i malo po malo usitnjavati sve to, prosijati i prebaciti u njega ili jednostavno sve potrpati u vrece i na otpad?? Strah me ako prebacim u komposter da se ne izleze nova gamad pa onda nisam nista napravila |
||
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Predlažem ti da vilama odvojiš u stranu gornji sloj otpadaka od biljaka koji se još nije pretvorio u kompost. Napravi si sito na okviru od cca 120 x 120 cm, od žičane mreže sa oknima od otprilike 1 cm, kroz koje ćeš prosijati dozreli kompost. Kod toga odmah odvojiš i te debele "crve", šta li je to već. Ja si kod sijanja pomažem rukama na koje stavim rukavice za armirače. Ja sam si tako organizirala da uz komposter imam manji komposter na koji stavim mrežu / sito i u koji prosijavam kompost. Vrlo mi je praktično. Kada prosijem kompost, onda onaj gornji sloj koji sam ostavila sa strane stavim nazad u komposter i na njega onda bacam nove biljne otpatke. Inače, imam onaj stroj za sitnjenje grana, ali je jako malo upotrebljiv. Naime, sitne grančice uopće neće usitnjavati, već ih samo "prožvače", a nešto deblje grane (do 4 cm) dobro usitnjava, samo moraju biti ravne što najčešće nije slučaj. Čim su grane zakrivljene ne mogu se ugurati u stroj i ništa od usitnjavanja. Žao mi je što sam ga uopće kupila, jer ga gotovo uopće ne koristim. |
||
ramika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Pokušati ću biti kratka:
- bolje je usitniti grane a) škarama b) sjekiricom na panju c) drobilicom ili sjeckaricom Usinjeno se puno brže razlaže, lakše je prevrtanje i mješanje Mali komadići brže ferentiraju i neće puštati korjenčiće Veliki bijeli crvi su ličinke zlatne bube i hrane se trulim biljkama. Korisni su u kompostu jer su veliki i mogu puno toga preraditi. Slični su ličinki hrušta, ali on se može pronaći u vrtnoj zemlji. Ličinka hrušta grize korijenje i pravi štetu u povrtnjaku. Predlažem drveni komposter 80/80 80cm ili 100/100cm. Lako ga se podigne u dvoje, premjesti i masa se prilokom mješanja samo prebaci u njega. Na dno staviti krunije komade koje nije moguće usitniti. Ako mi javiš adresu, pošaljem Mali priručnik, u njemu je sve pojašnjeno. |
||
ramika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
www.kompost.hr
bilten 27 - veliki bijeli crvi u kompostu |
||
ramika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
http://www.andros.si/phpAlbum/main.php?cmd=logo&var1=ANDROS%20foto%20album&var2=464646res/logo.png_graphical
|
||
strada
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Cimicifuga hvaaala ti do neba na savjetu i ramika tebi takoder
Malo sam istrazivala po netu i sto posto sam sigurna da je to licinka hrusta"!!! Napravit cu za pocetak ovako kako je rekla Cimifuga a ako bude potrebno dam adresu za taj prirucnik!! Hvala puno jos jednom na ponudi i savjetima!! Taman cekam neku paletu robe da mi dode tako da ce doci jako handy u izradi kompostera Ako pofali fala bogu stari ima tonu letvi i greda i svasta nesto sto se da upotrijebiti |
||
HomoVegetus
Novo sjeme Pridružen: 26 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 14 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
pozdrav, jedno pitanje.. imam jednu dosta veliku željeznu posudu koja bi mi bila odlićna oblikom i veličinom za kompost, ali je lagano hrđava, da li bi ta hrđa štetila kompostu-biljkama ili?
|
||
ramika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Teško je to reći. Tko zna kako će, dugoročno, povećana količina željeza u kompostu(?) djelovati na biljke, a onda i na nas,tj. vas koji ćete jesti te biljke uzgojene u tom kompostu.
|
||
Odgovori | Stranica <1 34567 9> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |