Fuksija - Fuchsia |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2324252627 35> |
Korisnik | |
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Koji položaj s obzirom na sunce je bolji za Fuksije. Naime mogu birati između ove dvije pozicije: Sjeveroistočna strana kuće - direktno sunce od ranog jutra pa do 11,30 h ili sjeverozapadna strana kuće ¬– direktno sunce od 16 h pa do kraja dana ?
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Morana ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 22 Kolovoz 2010 Status: Offline Bodovi: 343 |
ma presadila sam je cim sam je kupila... nije bilo nista takvo ni blizu.... sad kad sam je opet presadjivala u manji pitar sam je malo potopila u vodu da je oslobodim sve zemlje i dobro zalila sa jako malo gnjojiva... ne znam, jednostavno ne znam sto s tom fuksijom
![]() |
|
![]() |
|
Silvestra ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
Dudo mislim da i ja imam u nekoliko tegli takvu zemlju kroz koju voda samo prođe i odma je suho i te moram malo ćešće zaljevati,a i klima u zadnje vrjeme uzima svoj danak,a Morana za tvoju fuksuiju ne bi znala zakaj se korjen ne razvija,pogledaj da nije u nešto kod sadnje umotan jer oni u rasadnicima znaju staviti onu tanku neku kao mrežicu,ne znam kako da Ti to opišem i onda korjen ne može rasti,ali ako je biljka živa Ti prstima malo rastrgaj korjenovu balu i pošišaj korjenje i stavi je jedno sat vremena u vodu da se normalno napije i natopi ,pa je posadi i vidit čemo kaj se onda bude dešavalo.
![]() |
|
![]() |
|
Morana ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 22 Kolovoz 2010 Status: Offline Bodovi: 343 |
ja sam jučer svoju otkopala... na kraju je ispalo da se njeno korijenje nije uopće maklo sa veličine koje je bilo kad sam je kupila prije godinu dana... stvarno mi nije jasna
![]() |
|
![]() |
|
Duda-Lave ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 27 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3007 |
pa neznam kod mene stalno neki vrag puše il odozdol il odozgor + sunce tako da već sada svaki treći dan moram zaliti tegle ko da je ljeto zemlja se osuši...inače sam prošle godine imala onu tamnih listova crven cvijet bila je krasna super napredovala i onda u roku tri dana gotova obijesili se naglo listovi i ode u nepovrat,pokušala sam i ošišat ništa ode..neznam gdije sam pogriješila imam još dvije obične bijelu i crveno ljubičastu i one su ok
|
|
![]() |
|
Silvestra ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
Vrlo česta greška kod zaljevanja je da se odozgora pogleda i ako je zemlja suha odozgora odma se zalije,a malo tko prst gurne u zemlju i vidi da li je uistinu potrebno zalijati i tako biljke dobiju previše vode i počne im lišće naj češće žutjeti i otpadati.Povremeno je biljkama potrebno da malo manje budu u mokrome,osim iznimno nekih koje to
![]() |
|
![]() |
|
ja svoju ako malo vise zalijem, pocne odbacivat listove jos i vise... cijela je neka cudna
![]() |
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
...i moje su uvijek vanka na vjetrovitoj taraci... ljeto mi odnese one osjetljivije, uzgojene u stakleniku, a kad se priviknu na moje uvjete onda nema problema....
....prije mjesec i po sam osiisala veliku, omladila se i pripremila prve pupoljke....drzim je na mjestu dje je pola sunce pola hlad i zaklonjenu od najjaceg vjetra....traze dosta vode... |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 27 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3007 |
ja sam uvik mislila da su one osijetljive ali vidla sam da moja svekrva ih drži uredno vani(jug dalmacije) uredno je hladno i šibne i bura po njima ali one uredno ostanu žive i prekrasno joj cvatu,po zimi zalije samo ako je toplije i nema kiše
|
|
![]() |
|
Pinus ,dobro je rekla Duda,još su premale za pinciranje,ali da znaš za nagodinu kad budu veće i kad jedan dio njihovih grana bude drven onda se pinciraju grane i to na naćin da se na proljeće puste na granama da izrastu 10 do 15 cm novi zeleni vrhovi i tek tada se pincira iza prvog para listića taj novi zeleni izboj na grani računajući od vrha grane prema stabljici.A što se tiče hladnoče dok je temperatura iznad 1°C nemaš brige,ali moja fuksija je pozebla u onom prvom valu hladnoće kad je temperatura pala ispod 0.
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Duda lijepo si to objasnila, ponovno sam nešto naučio.
Pitao sam zato što su moje tako male. Ako ih nastavim pincirat do početka svibnja pitao sam se kada će cvasti. Sviđa mi se tvoja ideja: dvije grančice pinciraš a dvije rastu . Imaš cvijet a istovremeno dobiješ i puno novih grančica. Super. |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
naravno tvoje su jako male pa će ti se činiti da nikad po tom pitanju neće cvasti ali ja nisam odjednom sve grančice tako pincirala već samo dve druge dve su cvale i onda obratno tako da sam imala uvijek i cvijetića
trenutno moje su prezimile vani na terasi sad krasno prolistale čak se i pojavio prvi cvijet,špricam sa insekticidom ako se pojave mušice
|
|
![]() |
|
Kada je krajnji rok da se prekine pinciranje Fuksija ? Normalno, uvjet je da dobiju cvijet bar krajem svibnja. Od početka teme o tome nije ništa pisano.
|
|
![]() |
|
hvala Silvestra, pokusat cu jos to... ako ne uspije... dat cu ih vec nekom tko ih ima i koga idu
![]() |
|
![]() |
|
Sivestra još jednom hvala na savjetima . Ove godine sam krenuo prvi puta sa fuksijama. Danas je kod nas prognoza preko noći oko 2 C. Unio sam fuksije u garažu. Odlučio sam da ču unositi u garažu sve dok noćne temperature ne prođu 5 C.
Ovako to izgleda na početku. Nadam se samo da su tegle prave veličine i da će fuksije obilno cvjetati. |
|
![]() |
|
rakitic ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 29 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 22 |
zna li netko kako da se rijesim tresetne musice
![]() |
|
![]() |
|
nuna ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 812 |
Evo baš krenula da tražim savjet za moje fuksije kad ono Silvestra tako dobro sve objasnila tako da netreba dalje da tražim.Radi se o tome da je moje fuksije napala bijela mušica,kada prevrnem list puno je ušiju i odraslih mušica.Baš bi mi bilo žao da im nešto bude pošto su mi prezimile i imaju puno listova nadam se uskoro i pupova.Sutra pravim rastvor sa deterdžentom.
Hvala Silvestra. |
|
![]() |
|
Ispričavam se svima vidim da ima puno pitanja o fuksiji,a ja mjesec dana nisam privirila na ovu stranicu o fuksijama.Dakle fuksije su jako jednostavne za održavanje.Svaku treba posaditi u posebneu teglu Pinus jer dosta brzo raste i bila bi prevelika gužva u jednoj tegli.Belina ako je zelena stabljika listići moraju krenuti,ali isto moram reči da sam ja imala prekrasnu veliku fuksiju i ovo proljeće je već u drugom mjesecu lijepo krenula listati i ja sam je stavila pod terasu i mislila kako joj neče ništa biti i eto pozebla je i sad kad prelomim stabljiku unutra je zelena ali lističa nema ,pa ću je posaditi u vrt i vidit da li će potjerati,a na njezino mjesto u teglu ide druga.Morana ja sam imala jedne godine viseće fuksije i što god da sam im radila imale su žuto lišće koje je otpadalo,a Ti probaj dodati željezo i staviti kraj biljke onaj cvjetni štapić sa gnojivom ,pa se stanje možda popravi.Inače se sve biljke postepeno presađuju u broj veću teglu kako rastu jer nije dobro malu biljku staviti u veliku teglu jer joj se na taj način omoguči bujanje korjenja ,a time se ujedno smanji razvoj nadzemnog dijela biljke jer sva hrana ode u korjen.Naj lijepše cvjetove imaju biljke koje nemaju suviše velike tegle.Eto nadam se da sam pomogla bar malo.
![]() |
|
![]() |
|
moje i dalje štrajkaju... izbace grančicu, lista, lista i onda jednostavno počnu otpadat listovi... baš me želi izbaciti iz takta...
|
|
![]() |
|
Belina ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
Da znaš da ću doplivati do tebe,po fuksiju.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2324252627 35> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |