Orijentalni mak - Papaver orientale |
Odgovori ![]() |
Stranica <123> |
Korisnik | |
dado_84 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Korjenove reznice se sade tjekom zime, dakle prije kretanja vegetacije.
|
|
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
belica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 14 Ožujak 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 2763 |
Jučer sam kupila pakirane korijenove reznice, pa pošto piše da se može saditi u 3 mj, pitanje za one koji ga imaju- Kad da ga posadim... svrbe me dlanovi curee moje... ili da ipak pričekam da još malo ugrije ipak?
|
|
belica,zagreb
|
|
![]() |
|
Free ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 18 Travanj 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 5914 |
![]() Uploaded with ImageShack.us Ja sam ih ove godine donjela iz Barbarige. Rastao je u samom kamenju na plaži, zapljuskuje ga morska voda, a on cvate li cvate. Sada je posađen u tegli s maslinom, pa ide u podrum preko zime ! ![]() Glaucium flavum |
|
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode
|
|
![]() |
|
mimar ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 01 Veljača 2008 Lokacija: Srbija Status: Offline Bodovi: 2123 |
Konacno sam, i to slucajno na moru, nasla mak trajnicu koji cveta od proleca do prvih mrazeva. Nije bas u mojoj omiljenoj boji ali sunasca lepo izgledaju jer se stalno otvaraju nova.Lisce je dekorativno pa i preko zime bude lep grmic.Sumnjala sam da ce izgurati proslu jako hladnu a on jos bujniji ove godine. Semenke su u dugim mahunama, lako nicu i vec prvu godinu cvetaju.
![]() ![]() |
|
Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
|
|
![]() |
|
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Na nekim slikama sam vidjela neki dupli mak, cvijet mu izgleda kao dupli sljez ili cvijet božura, mislim tako guste latice ima, kakav je to mak?
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
![]() |
|
enrikova nona ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
.....meni su niknuli makovi po vrtu, nisu poljski , puno su veci....zaboravila sam sto sam sijala??....cekam cvijet ....
|
|
![]() |
|
Retriver Sara ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
pa ak već mogu birati, rado bih narančasti
![]() |
|
![]() |
|
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Nema problema RS, nabavit ćemo ga, hoćeš žuti ili narančasti?
|
|
![]() |
|
Retriver Sara ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
slažem se s tobom Bea, i meni ponekad nedostaju njeni poetični opisi, no, da se vratimo makovima...voljela bih nabaviti Primorsku makovicu, Glaucium flavum...vidjela sam ga u Botaničkom vrtu, pitala i za prodaju, ali nisu imali, a reznicom se navodno teško razmnožava. Prekrasno izgleda, sjajan zlatnožuti cvijet i srebrnasto lišće... divno bi izgledalo uz neki kamen u vrtu.
|
|
![]() |
|
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Baš je zanimljivo čitati stare postove, šteta što se OTC ne javlja. Možda ovo potakne divnu umjetnicu riječi da se bar na tren spusti sa svog oblaka i napiše i poučno i lijepo ... ima ovdje mnogo više od prašine.
|
|
![]() |
|
Free ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 18 Travanj 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 5914 |
Hortin mak, zabunom završio kod mene, idenfiticirala sam
![]() |
|
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode
|
|
![]() |
|
Gio, makovi su prekrasni, evo da dignem temu, stvarno smo je zapustili. Papaver orientale je trajnica, a P. somniferum je jednogodišnja i siju se svake godine u proljeće.
|
|
![]() |
|
gioiaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 16587 |
hvala!
|
|
![]() |
|
on the cloud ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 258 |
Ne, on pripada u grupu Meconopsisa i veoma je dobar izbor zbog svoje intenzivno plave boje i visine. Ako se pravilno njeguje može formirati prilično bujan grm pogodan za različite namjene u uređenju exteriera.
|
|
![]() |
|
gioiaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 16587 |
bar nesto naucih
![]() ![]() |
|
![]() |
|
on the cloud ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 258 |
Tvoji makovi, gioiaa, su uistinu lijepi, no, koliko po listovima mogu razabrati, mislim da pripadaju kultivarima koji se siju svake godine - dakle, jednogodišnjim Papaver sommniferum, a ne trajnicama u koje se ubrajaju orijentalni makovi.
|
|
![]() |
|
moji makovi
![]() |
|
![]() |
|
Ponekad treba svoje nazubljene roščiće povinuti prema nebu, a ne ih tvrdoglavošću bockati u predisponiranu im, zbog vlastitog habitusa, prepreku.
Moje mi osobno ustrojstvo ne da za pravo da u bilo kakvoj mjerici konflikta ugledam negativnost i pakost, stoga, ja nisam niti zamjerila, pa nemam što ni opraštati, (za druge s kojima si došao u doticaj ne znam i ne želim komentirati...), jedino možda naglasiti nužnu notu mirnoće i razmjernosti kad smo kod stvari koje nas se na sličan način tiču, a ne traže ono što se naziva negacija, potiranje i vučenje mačka za rep.
I Ivane, znamo svi za opium, kao i za mnoge druge stvari...
I nitko se na tvoj osvrt ne bi ljutio da si to pravovaljano i mirno napomenuo, a ne napinjao žicu prenapregnutog voda koji daje energiju i svjetlo.
Pa prema tome, smiriti strasti i ne dozvoliti si umreženom vlastitom "umišljaju" da gospodari situacijom.
Jer kad bi bilo do ovnovskih rogova ili škorpionskih žalaca, tu se ne bi znalo tko pije tko plača.
A moj škorpionski, vidiš, da i ubode, može samo pozitivni učinak podastrijeti pred sugovornika, za što navijam svim srcem.
Jer pravila ipak ne treba generalizirati..., i da se zna - ne treba prepirke nazivati diskusijama, jer tu nitko nije na dobitku, već mirno iznijeti svoja saznanja koja dovode do bolje prosvjećenosti u pozitivnom smislu, a ne tvrdoglavo vuči na stranu nule i ispod nje.
Kao što je rekla rijeka 53, neka svatko ima svoje mišljenje..., ali nećemo si kopati oči zato što nekome više odgovara crno, a nekome bež.
Bijelo je previše nevina konstanta da bi je se moglo u bilo kakav duel s ne... premisom uvrstiti.
Stoga, kad smo kod Papavera, eto, pokušat ću nabaviti još raznolikih sorata i diviti se njihovoj neprikosnovenoj ljepoti.
Tko ima sličnu pretpostavku istih, neka se osvrne... ili neka, najposlije, naprosto kaže kako mu i nisu lijepi...
Pozdrav svima!
|
|
![]() |
|
Ivan ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Molim oprost što sam samo skrenuo pozornost i na onu lošu stranu bilja. naravno da treba uživati u ljepoti koju je priroda stvorila, ovu kritiku smatram dobronamjernom, i dobro je da se tako diskutira. ipak, ja sam Ovan 100% i to mi je mana. PUSA SVIMA !
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |