Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Voće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Limun
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Limun

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1314151617 35>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 5241
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Ožujak 2012 u 02:38
Terezija molim te pošalji mi recept na pp jer imam dvije RUKE pa bi ih htjela iskoristiti. Tko zna kad ću ih opet imati...
Ja sam moj limun orezala djelomično i čekam da zatopli pa da krene vegetacija....
Od moje male zbirke citrusa najbolje je zimu podnesla naranča, koja je bila omotana paučinom. Listovi su svi ostali i već vidim izdanke kako izbijaju. Možda bi se mogla nadati i cvijetovima, zar ne?
Manderine su dobro iako nisu bile zamotane, ali još miruju.
Još jedno pitanje Terezija. Da li je dobro citruse špricati crvenim uljem sad prije vegetacije. To mi preporučuju, pa molim tvoje mišljenje.WinkWink
sutra je novi dan
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Terezija View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 233
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Terezija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Ožujak 2012 u 23:49
Jagoda, MiraK i Lovro, ako vam je tlaka rezuckati, možete pričekati dok se ne pojave novi izboji, koji će točno ograničiti mjesta dokle je stablo s granama promrzlo.
Na vrh
Terezija View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Terezija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Ožujak 2012 u 23:35
Fatka, pretpostavljam da je tvoj limun u loncu bio u prostoru koji se grijao pa je krenuo rano. Nije ga preporučljivo rezati za vrijeme cvjetanja. Ako je obilno cvjetao, prorjedi mu cvijetne pupove jer će veliko opterećenje oslabiti urod slijedeće godine. Možeš ga slikati da vidimo kako izgleda.
Na vrh
Fatka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 829
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fatka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2012 u 03:50
Kako da ga orezem kada mi je fazi cvjetanja, pun je pupoljaka.
Na vrh
Terezija View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Terezija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2012 u 00:17
Originalno poslano od člana huskybucka huskybucka napisao:

Kad je vrijeme za orezati limun?

Limun kao i ostali agrumii se režu prije kretanja vegetacije kada prođe opasnost od mrazeva.
U južnoj Dalmaciji počinje kretanje od 15 do 20 ožujka i do tada bi trebalo obaviti rezidbu.
Na vrh
Terezija View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Terezija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2012 u 00:07
Hvala Jagoda! Moram posaditi Poncirus i, kad dobije debljinu olovke, zamolit ću te da mi pošalješ plemku. Ne znam da li Budina ruka ima soka u prstima. Sumnjam. Možda ima u širem dijelu ruke.
 On je ukrasni agrum a od njega se pravi vrlo ukusna slastica- limuncini. Imam recept pa ću ga staviti na forum. Ima vremena.
Na vrh
huskybucka View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 234
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje huskybucka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Ožujak 2012 u 15:52
Kad je vrijeme za orezati limun?
Na vrh
Mira K View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 5574
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mira K Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Ožujak 2012 u 13:05
Hvala Terezija, poslušat  ću te. Ti si mi pomogla da dođe do ove faze, ništa nisam znala o njemu za uzgoj. Puno hvala!Smile
Rijeka

Na vrh
Lovro View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4174
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lovro Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Ožujak 2012 u 07:57
Hvala na odgovoru!
Čekam da malo ugrije pa da ga stavimo van!
Inače, moj je veći od MireK, pa ću mu dodat gnojiva, kak i predlažeš, a rezuckanje ćemo obaviti!
Varaždin, stari moj grad!
Na vrh
Terezija View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Terezija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Ožujak 2012 u 23:40
Lovro, još malo sačekaj pa provjeri što je ostalo živo kao što sam napisala Miri K. Nakon toga možeš mu pomoći zalijevanjem specijanim gnojivom za agrume s naglašenim sadržajem dušika.
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Ožujak 2012 u 23:39
Miro je li limun iz Njivica?Jesi li provjerila da li je živ? Moj slično izgleda ali živ je i ima čak 5 zelenih listića...Nadam se da ćemo za iduću zimu bolje zaštititi naše limune prema uputama Terezije...WinkWink
sutra je novi dan
Na vrh
Terezija View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Terezija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Ožujak 2012 u 23:34
Mira K, mislim da postoji samo jedno pravilo kod rezidbe a to je "rezuckati"
grančice do zdravog dijela kojeg nije ofurio mraz. Zdravi dio mora biti normalne boje i da soči. Ovo provjeri tako da škarama stisneš vrh orezanog dijela koji bi, u slučaju da je zdrav, trebao imati sok.  U slučaju da je ostao živ, skiniti suho lišće koje će ionako otpasti. Potaknuti kretanje dodavanjem dušičnog gnojiva. Bilo bi dobro poprskati sa sredstvom na bazi bakra ( Cuprablau, Bordoška juha. Nordox) prema priloženom uputstvu.Dušičnog gnojiva ne treba dodati mnogo jer se, kako vidim , radi o manjem stablu. Jednostavno "posoli " oko stabla.
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Ožujak 2012 u 23:28
Originalno poslano od člana Terezija Terezija napisao:

Jagoda, zavidim ti na ovom prekrasnom četrunu. Budina ruka je jedna od najinteresantnijih sorata četruna koji ne pripada limunima. Limun je Citrus limon a ovaj je Citrus medica. Usput rečeno, medica nema veze s medicinom nego starom gradu Medija odakle on potječe. Ako si pratila, na temi kumquat sam nabrojila agrume prema osjetljivosti na niske temperature. Četrun je najosjetljiviji. Ja ga ne bih posadila na otvoreno nego ga uzgajala u loncu ( uputstva na temi naranča).
Nadam se da je cijepljen na Poncirus trifoliatu. Provjeri na deklaraciji.

Terezija hvala ti na odgovoru. Naravno da ga neću posaditi u vrt nego će biti u loncu i spremati ću ga po zimi. Zanimljiva je priča o njemu....Dakle nije limun ali mu je rođak...Istina je da su mu listovi drugačiji, više su mekani i nisu kruti kao kod limuna..Da li je sok za korištenje kao limunov ili nije? Prodavači su rekli da se koristi sok za sve što i limun...Biljka se uzgaja u Toscani, a nema neke posebne deklaracije nego samo uputstva o uzgoju, tako da ne znam na što je cjepljen...
Terezija ti si pravi stručnjak pa kad budeš željela poslati ću ti reznicu pa je cjepi na poncirus, tako da i ti imaš tu zanimljivu biljku...SmileSmile

sutra je novi dan
Na vrh
Terezija View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Terezija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Ožujak 2012 u 23:04
 Jagoda, zavidim ti na ovom prekrasnom četrunu. Budina ruka je jedna od najinteresantnijih sorata četruna koji ne pripada limunima. Limun je Citrus limon a ovaj je Citrus medica. Usput rečeno, medica nema veze s medicinom nego starom gradu Medija odakle on potječe. Ako si pratila, na temi kumquat sam nabrojila agrume prema osjetljivosti na niske temperature. Četrun je najosjetljiviji. Ja ga ne bih posadila na otvoreno nego ga uzgajala u loncu ( uputstva na temi naranča).
Nadam se da je cijepljen na Poncirus trifoliatu. Provjeri na deklaraciji.

Na vrh
Lovro View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4174
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lovro Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Ožujak 2012 u 13:24
E, Miro, i moj tako izgleda...al je moj "po prstima"dobil u garaži...lišće i plodovi nikud nikam....
I ja bi molila savjet kak ga orezat!
Varaždin, stari moj grad!
Na vrh
Mira K View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 5574
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mira K Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Ožujak 2012 u 11:13

Terezija, molimk te za savjet? Moj limun je sav pofuren od bure, slaba zaštita sa jednim slojem bijele folije, vidim iz odgovora....

Šta da radim sada, da ga potpuno orežem ili?

Znam da nema ništa od cvijeta i ploda ...

Rijeka

Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Ožujak 2012 u 01:37
Terezija puno ti hvala na iscrpnom odgovoru. Nastojati ću iduću zimu poduplati zaštitu. Pogledati ću i ove druge teme. Danas imam novo pitanje. Bila sam Pordenonu na sajmu cvijeća i kupila sam biljku CITRUS MEDICA DIGITATA, odnosno Mano di Budda. Super izgleda i ima posebne plodove, a nije bila skupa 18 eura. Objasnili su mi da je to neka vrsta limuna i da se sok koristi kao od limuna...Da li ti je poznata ta biljka? Neću je premještati u vrt jer navodno podnosi temperaturu samo do -3, pa neću reskirati....

sutra je novi dan
Na vrh
Terezija View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Terezija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Ožujak 2012 u 00:19
Jagoda, na temi kumquat sam napravila popis agruma prema osjetljivosti na zimu. Limun je osjetljiv. Ja bih bijelu paučinastu foliju stavila duplo jer ova folija povećava temperaturu. Ja imam limetu koja je još osjetljivija pa sam je sačuvala omatanjem duplom paučinastom folijom. Ali, ja sam na jugu pa je i to prednost. Naravno da će agrumi,koji nisu izgubili list, cvjetati.
 Naravno da možeš dodati organsko gnojivo u briketima.
Stablo neće s tim gnojivom dobiti dovoljno dušika pa bi mogla pomješati s nekim mineralnim. Na vrećama organskog gnojiva je naznačen sadržaj dušika ( N ) i to oko 5% što nije dovoljno.
 Ožiljene reznice limuna, unatoč tvom zadovoljstvu što si uspjela, će biti još osjetljivije na zimu. Iz njih se može dobiti normalno stablo ali će biti osjetljivije na bolesti. Probaj ih posaditi u lonac prema uputstvu na temi naranča.Smile
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Ožujak 2012 u 23:04
Terezija hvala ti na odgovoru. Baš mi je muka da mi neće cvjetati. To se događa već dvije godine jer do onda nije bio problem , nikad nije gubio lišće i cvjetao je i imao je puno plodova. Lani u proljeće se je isto oporavio, ali kako ti kažeš nije cvjetao. Naznam što da u buduće radim kako da ga zaštitim, očito nije dovoljna bijela folia.Problem je s njim jer je ogromno stablo i ne mogu ga staviti u posudu.
Naranča, manderine i kunkmat nisu izgubili listove pa se znači mogu nadati cvjetanju. Gnojivo koje si napisala je vjerovatno dobro i za sve agrume...Da li mogu dodati i onog konjskog gnoja u briketima?
Još jedno pitanje. Orezala sam grančice limuna još u jesen, stavila sam ih u zemlju i spremila u konobu. Čini mi se da su se reznice ulovile. Da li ikada od njih može narasti normalan limun, koji daje plodove?
Hvala unaprijedSmile
sutra je novi dan
Na vrh
Terezija View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Terezija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Ožujak 2012 u 22:47
Ako su ti svi listovi osušeni, ništa od cvjetanja za ovu godinu. Stablo mora obnoviti lisnu masu i da bi to uspješno obnovilo možeš mu dodati sada dušično gnojivo. Za odraslo stablo treba dodati oko 300g čistog dušika. Ako je to, primjerice,  umjetno gnojivo Urea koja ima 46% čistog dušika, potrebno je dodati oko 2kg. Gnojivo se rasporedi oko stabla ravnomjerno u projekciji krošnje. Najbolje ga je dodati prije kiše. U poljo-ljekarnama se može nabaviti manje pakiranje. Žao mi je.

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1314151617 35>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,188 sekundi.