Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Povrće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Rajčica - Lycopersicon esculentum
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Rajčica - Lycopersicon esculentum

Odgovori Odgovori Stranica  <1 3031323334 78>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 1 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
Škoj View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Status: Offline
Bodovi: 54
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Škoj Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Ožujak 2012 u 21:25
I moji flanci lijepo napreduju. Počela sam ih prskati mlijekom, još malo pa ću i preslicom, a uskoro planiram s njima u vrt.
Samo u Dalmaciji nije bilo kiše, i ne pamtim kad je padala. Lani sam čekala kišu pa da ih posadim, a ono kiše niodkuda, pa sam ih posdila prekasno. Ove godine ću ih svakako preseliti do 15. travnja.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
MisterNo View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 308
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MisterNo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Ožujak 2012 u 09:18
Ja sam tek ovih dana posadio  sjeme. Obzirom  da nam se sprema sušno i vruće proljeće i ljeto, mislim da nije kasno, i da će sve biti ok da početkom ili sredinom svibnja presadim paradajze u vrt. Obzirom na prognoze trebat će dosta zalijevanja  :(

Iako, prošle godine je također bila gadna suša u mom kraju,  a paradajz je rodio obilno, brali smo ga od srpnja do studenog :)
Čak je dobro rodio i onaj posađen kraj vikendice koji je bio zalijevan jednom tjedno :D
Na vrh
MisterNo View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MisterNo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2012 u 10:01
Subota prije Cvjetnice bijaše fantastičan dan za kliajnej paradajza. Ne znam što je bila dobitna kombinacija, ali zalio sam obilno svoje sjemenke ujutro oko 9 sati, stavio ih van na sunce i otišao. Nije bilo više od tek dva tri primjerka koja su se lagano probijala van.

Kad sam se vratio navečer oko 20h, dočekalo me ovo:

:)

Nisam očekivao da će tako brzo, i tako mnogo njih odjednom proklijati, ostao sam zapanjen. Nikad do sad mi nije tolko njih odjednom proklijalo.

Sad će biti problem sve to stavit u neke veće posude, previše je toga :D
Na vrh
Cvijetomanijak View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
*moderator - povrća

Bodovi: 496
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cvijetomanijak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2012 u 10:33
Vidim da neki tek sada siju paradajze ,ja sam ove godine 14.02 ih zasijala mjesec dana sam ih drzala pod lampom ,onda polako iznosila van ..i ovo kaj se desava mi je prvi put ...Stabiljke su ljepe ljubicaste ,popunjene,ali moji paradajzi
stoje ,imaju tek 2 lista(+2 ona pocetna) ,i nakon mjesec dana sto ne mrdaju sam ih isla presadit u vece posude
ali one i dalje ne mrdaju eto nakon 2tj .tokom dana su na temperaturi izemdju 20-25C tokom noci ih unosim na tavan di je oko15C...

Zbog cega bi to moglo biti ? u cemu grjesim ...jos sam ih isla sijat tak rano da do 5mj vec budu veliki kad ono oni malecki i nemaju volje za rastom ?
Velika gorica
Na vrh
MisterNo View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MisterNo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2012 u 11:12
Neki kraći period stagnacije je normalan, pogotovo nakon presađivanja.

Ako potraje duže, može biti da je problem u kompostu/zemlji u kojoj su. Možda je pH zemlje previsok, možda nedostaje hranjivih tvari u njoj.

Jesi probala dodat neko tekuće gnojivo za rajčice da im probaš pomoć?
Na vrh
Mladi grm
Mladi grm
*moderator - povrća

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cvijetomanijak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2012 u 11:50
Nemam nikakvih gnojiva al ih zaljevam s kisnicom odstajalom gdje vjerujem ima puno hranjivih tvari posto lisce na dnu trune ,te ljuske od jaja sam im ukopala u zemlju ..

Mislim da nije do zemlje jer ostali flanci(krastavci,tikvice,cvijece...) jako lijepo napreduju jedino paradajzi strajkaju ...

Velika gorica
Na vrh
sagare22 View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 185
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sagare22 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2012 u 21:03
A mene je moj Micro Tom danas odlučio počastiti s prvim cvijetićem

Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2012 u 22:37
Originalno poslano od člana Cvijetomanijak Cvijetomanijak napisao:

Vidim da neki tek sada siju paradajze ,ja sam ove godine 14.02 ih zasijala mjesec dana sam ih drzala pod lampom ,onda polako iznosila van ..i ovo kaj se desava mi je prvi put ...Stabiljke su ljepe ljubicaste ,popunjene,ali moji paradajzi
stoje ,imaju tek 2 lista(+2 ona pocetna) ,i nakon mjesec dana sto ne mrdaju sam ih isla presadit u vece posude
ali one i dalje ne mrdaju eto nakon 2tj .tokom dana su na temperaturi izemdju 20-25C tokom noci ih unosim na tavan di je oko15C...

Zbog cega bi to moglo biti ? u cemu grjesim ...jos sam ih isla sijat tak rano da do 5mj vec budu veliki kad ono oni malecki i nemaju volje za rastom ?

Za uzgoj na kontinentu sijati rajčice polovicom veljače je prerano. Ja ih sijem polovicom ožujka i taman mi izrastu da otvaraju prvi cvijet početkom svibnja, što je optimalno za sadnju u vrt.

Zastoj u rastu može nastati zbog izloženosti nižim temperaturama. Vjerojatno im noćne temperature nisu dovoljno visoke, a rajčica potpuno zaustavlja rast na jedno 10 - 12 stupnjeva.
Na vrh
Wolfsbane View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 708
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Wolfsbane Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Travanj 2012 u 12:57
i ja sam ove godine pocela sijat polovicom ozujka, a neke i tek pred par dana. definitivno ce stici ove od prije, napreduju puno brze sad kad ima malo vise svjetla.

cvjetomanijak mislim da tvojima fali hrane ipak (djeluju mi i poprilicno bezbojno?), i ovo sto je cimicifuga napisala isto zvuci vrlo moguce...
probaj ih staviti na toplije po noci pa onda ako ne djeluje ih prihraniti...
velika gorica
Na vrh
MisterNo View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MisterNo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Travanj 2012 u 13:54
Da, reklo bi se da im fali hrane. Kod mene se proteklih godina  noćna temperatura oko 10 stupnjeva nije pokazala kobnom.

Nego, cini mi se da su u malo prevelikoj posudi, iako ne vidim cijelu sliku pa ne mogu biti siguran. U takvim situacijama  biljka prvo razvija podzemni dio (korijen) da se ucvrsti, a onda nadzemni (stabljiku). I to može biti razlog.

No, najvjerojatnije fali nutrijenata.

Na vrh
Andrej View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 399
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andrej Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Travanj 2012 u 14:41
Kad svi evo i mene
Black Krim je van vec preko mjesec dana i raste kao sumanut, jedino sam ih poklapao kada je nocna temperatura plesala ispod 3C:

Ispusta zaperke na sve strane tako da ih rezuckam gotovo svakodnevno ali on je uporan, ocito mu se svida peletirano konjsko gnojivo u zemlji te stalna vlaga koju dobija zahvaljujuci provedenim navodnjavanjem.

Chocolate Stripe je drukcijih listova i nesto sporijeg rasta ali i kod njega se ne primjecuje da ga nesto posebno smetaju nize temperature.

I kao desert (iako je bezukusan) Micro Tom koji vrlo veselo raste i u limenci soka te je prvi poceo s obilnim cvatom. Inace je ovo vec treca generacija tako da ocito nije hibrid kao sto se tvrdi posto je i dalje odrzao karakteristike inicijalne biljke.
Na vrh
MisterNo View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MisterNo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Travanj 2012 u 09:12
Opa Andrej, fino su porasli, bit će tu dosta brzo i plodova :)

Počeo nam je period hladnijeg i lošijeg vremena.

Za očekivati  je da će biljke malo stagnirati kroz taj period, a u svakom slučaju, tko ih je iznio van - morat će ih vraćat - u nedjelju i ponedjeljak temperature će se po noći vjerojatno spuštat ispod nule :(

Na vrh
Andrej View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andrej Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Travanj 2012 u 13:22
Bude

Da, dolaze dva prilicno hladna dana i biljke moramo zastititi. Vecinu mogu unesti u nutra ali ovi s paradajzima su preveliki pa cu ih dobro pokriti i iskoristiti provedeno navodnjavanje da im lagano kaplje mlaka voda sto bi trebalo biti dovoljno za kriticne sate od ponoci pa do jutra.
Na vrh
Andrej View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andrej Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Travanj 2012 u 20:22
Jucer sam konacno snimio video onog jeftinog kineskog seta za najvodnjavanje u akciji, ovo je s cca. dvadesetak mlaznica i 25 metara cijevi:
http://www.youtube.com/watch?v=Ev9EoPMzfww
Na vrh
ljiljus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3244
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ljiljus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Travanj 2012 u 11:55
Andrej Clap za tvoje paradajzeke
Lipik
Na vrh
HomoVegetus View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 14
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje HomoVegetus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Travanj 2012 u 21:08
Originalno poslano od člana Cvijetomanijak Cvijetomanijak napisao:

pozdrav. moje mišljenje je da si trebala namjestiti tajmer, (ako ga koristis) na 18-6 znaci 18 sati pod lampom-upaljeno svijetlo, 6 sati u mraku, s time da ti je svjetlo upaljeno preko noći kada su temperature niske pogotovo 14.2 kako si rekla, a ugašeno svijetlo preko dana kada je toplije, i onda bi bila sigurna da nije zbog hladnoće.

drugo mislim da ti je ta zemlja relativno loša,(pogledaj zemlju od Andreja post niže od tvojeg) barem tako izgleda, treće posuda u kojoj su ti ova dva paradajza mi se cini niska i široka(tako mi izgleda na slici). trebala bi ti posuda biti višlja,MANJA i puno uža, paradajzeki zakopani duboko..ŠTO VEĆA POSUDA NA POĆETKU LAKŠE DOLAZI DO NEKE BOLEŠĆUGE..
isto tako mislim da je greška sto si stavila ljuske od jajeta, prvih 15-20 dana tako male biljke imaju sasvim dovoljno nutrijenata  u novoj zemlji.. tek nakon 15-20 dana počneš sa preslicom, koprivom,nekim prirodnim kompostom, kavom itd.. ili ćim već..sta ce ti ljuske od jajeta..

ne znam kako si ih koliko i sa cime zaljevala, ugl. zaljevaj sa mlakom vodom cca 19-22 stupnja, paradajzi vole toplije pogotovo kad si ih vec zasadila tako rano po hladnoći.ako želiš pokušati smanjiti ph vrijednost zemlje, u litru mlake vode dodaj 4 centilitara octa od 6% ili dodaj limunovog soka jedno dvije žlice..iako mislim da nije ph jer kišnica ima odličnu ph vrijednost, 6-6,5

Moras znati da krastavci, tikvice i cvijece nisu paradajzi, i da to kad krene raste ko ludo..Paradajzi su dosta osjetljiviji..
Kakvo svijetlo si koristila? i koje sjeme, neko svoje, domaće ili kupljeno, kako je sjeme bilo skladišteno?
Ima tu jako puno stvari zbog kojih bi se to moglo desiti, ali od svega ovog ja sumnjam  najviše u posude i hladnoću, mislim da su ti zablokirali od hladnoće.. Wacko eto nadam se da sam nekako pomogao, ako nista barem za ubuduće.. Smile

Na vrh
Mladi grm
Mladi grm
*moderator - povrća

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cvijetomanijak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Travanj 2012 u 09:10
Da odg pa mozda otkrimo problem.
Kad sam ih drzala pod lampom ,bili su u mojoj sobi ,temperatura preko noci je bila oko 20C.Bili su sijani u kontenjerima od stiropora,s 60 rupa.Kad su dobili 2 listica (prava),vami je vec zatoplilo oko 20C ,pocela sam ih iznosit prvo u hlad pa nakon tjedan dana na sunce .

Lampa je gorijela od 8h ujutro do 10h navecer.
Mozda je do zemlje,al slikanjem je objektiv izostrio bas na nju pa bas izgleda koma,al nekak u zadnjih 3 godine kaj sijem sadim ta mi se pokazala najboljom.

Što se tice posude,kak sam rekla ,nakon sto su stali s rastom presadila sam po 10 paradajza u one duguljaste tegle koje se koriste za cvijece za balkone ,kad sam ih presadila posadila sam ih dublje kako bi kroz stabiljku pustili korijenje .LJuske od jajeta ...krivaaa sam ..hehe
kak non stop citam tako sam i to negdje citala da paradajzi vole ljuske pa ukopala.

Zaljevani su s kisnicom,odstajalom na sobonj temperaturi.
Sijeme je jedno kupovno,a ostale 3 vrste domace ,isto mislim da nije do sjemenja jer smo ja i deckova stara isto sjeme koristile ona ih je gusto pisijala u teglu,stavila na prozorsku dasku i paradajzi samo sto ne cvatu ,jedino sto su jako blijedi i osjetljivi .

Velika gorica
Na vrh
MisterNo View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MisterNo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Travanj 2012 u 10:02
Ja i dalje mislim da je to do nedostatka hrane, možda ipak ne bi bilo loše da promijeniš zemlju za ubuduće.

Nekolicini primjeraka daj tekuće gnojivo za rajčice, pa ćeš vidjeti da li ima kakve razlike.

Što se ljuski jajeta tiče, to ne prakticiram, ali koristim recimo vodu u kojoj su se kuhala jaja. U njoj ti ima hranjivih tvari iz ljuske jajeta, uvijek ju iskoristim za zalijevanje.
Na vrh
HomoVegetus View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 14
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje HomoVegetus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Travanj 2012 u 10:44
Ja bi na tvome mjestu pokusao jos s ovima, promjenio bi zemlju npr. kupovnu terra magma composana najbolja zemlja ali i malo skuplja, ali za te male paradajzeke ti ni ne treba puno zemlje, ddaj nesto za drenažu, stiropor ili slicno da se korjen ne uguši,ako promjenis zemlju gnoja ti ne treba nikakvog, probaj ih nekoliko presaditi u novu zemlju, a u nekoliko dodaj tog tekuceg gnojiva sto kaze MisterNO mozda bude od pomoći(iako sam ja protiv tih kupovnih tekućih stvari ali ako ce pomoci ajde).. i posadi jos paradajzeka za svaki slucaj da se ovi ne probude, ima vremena pod lampom ce na 18 sati narasti jako brzo.. nema odustajanja :)

ugl. ja svoje nisam gnojio ni jednom (samo prskao 3 puta) još niti neću dok ih ne stavim u vrt, kad ih budem presadjivao cu dodati svoj kompost sto radim i zaliti koprivom i preslicom.htjedoh reć da su moji paradajzi visoki ccA15-20cm pocele su i grane sa strane a nisam gnojio i listovi su tamni stabljike debele i čvrste..ako mozes pospricaj ih tu i tamo sa preslicom, koprivom, mlijekom,dodaj kave to ce im biti dodatni boost, a prirodan je i ima ga u svakoj ljekarni ako ti to vec ne raste u vrtu.. :)

e da 14 sati pod 1 lampom je po meni pre kratko, dodaj jos 2-4 sata.. na 12-14 sati pocnu cvjetati a to jos ne želiš..ne znam kakvu lampu koristis ali ja bi na tvome mjestu dodao jos, s time ne mozes pogrjesiti samo moze biti bolje..

eh i jos nesto vidim na slici tvojoj da su im se listovi oni prvi vec posusili, sto znaci da im stvarno zemlja ne paše..pre rano je to da im se tako posuše..
Na vrh
GeaGP View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 8
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje GeaGP Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Travanj 2012 u 10:11
Pozdrav!
Ja sam novopečena vlasnica jednog malog vrta.Lani sam prvi put posadila 10 sadnica.. 5 jabučara i 5 volovsko srce(živim u Jaski pa i nije bilo nekog velikog izbora sadnica).Ničime ih nisam tretirala ni špricala,pošto imam malo dijete koje ode u vrt i sa grmova jede sve crveno šta nađe :) ...imali su samo puno sunca i vode :) I sve u svemu,paradajza je bilo kao u priči..za našu malu tročlanu obitelj i previše. Još uvijek se ne osjećam "spremnom" sijati pa presađivati :D ...pa me zanima da li bi mi netko htio prodati koju sadnicu paradajza..htjela bih probati neke neobične vrste...cherry rajčice svakako jer ih moje dijete obožava...i možda po dvije sadnice crnog i žutog....Sve skupa mi ne treba više od 8 sadnica,a na placu ću kupiti još par ovih standardnih vrsta.Puno bi mi značila vaša pomoć
Znam da je vaš trud oko sijanja i uzgoja velik,tako da ne očekujem standardnu cijenu,ne trebam ih puno,pa cijena nije presudna...koliko god vi kažete...a meni ćete puno pomoći!...a ja obećajem slike uroda :D
U svakom slučaju bih 2-3 sadnice probala u Andrejovoj "visećoj" varijanti.Hvala unaprijed    
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 3031323334 78>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.