Rajčica - Lycopersicon esculentum |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 4445464748 78> |
Korisnik | ||
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Cimi, kad sam vidjela tvoje sadnice skoro sam pala sa stolca. Ma krasne su. i ja sam sijala rajčice 15-og 3. a paprike 7-og 3. Obje su visoke 3-4 cm i većina ima četiri listića. Sijala sam u mješavinu pjeska, krtičnjaka i malo kupovne zemlje za cvijeće. Stoje na sjevernom prozoru gdje nikada nema sunca jer stan je cijeli na sjever, bez sunca. To je valjda uzrok njihovom stanju. Ne znam što ću posaditi za mjesec dana. Možda sam zbog takvih uvjeta trebala sijati ranije?
|
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
|
Moje presadnice rajčica (sijala sam 15-og ožujka) su lošije nego prethodnih godina. Kao prvo, jako su neujednačeno nicale pa postoji velika razlika u razvijenosti pojedinih biljaka. Sada su biljke prilično visoke - pretpostavljam zato što ovo proljeće ima nešto manje sunčanih dana.
U odabiru sorti nastojala sam odabrati one koje bi bile primjerene za vrt na sjevernoj strani brijega, sorte koje rano daju plod... da bude svakako mesnatih sorti jer su vrlo ukusne... šuplje za filanje... žute i druge boje zbog dekorativnosti... Kako imam vrlo mali vrt teško mi je bilo napraviti odabir pa sam se stisnula na 15 sorti. Od svake sorte imat ću svega po dvije biljke. Kako neke sorte prvi puta uzgajam, snimit ću ih ove sezone pa odlučiti da li ću ih i slijedeće uzgajati. Ove sam posijala: Determinantne: New Yorker, Siberian, Siberian Speckled. Indeterminantne: Gary O' Sena, Black Russian, Giant Syrian, Dalmatiner, Amerikaner, Rusko volovsko srce, Cherokee purple, Old German, Andine, jedna bezimena žuta srednjerana, Yelow Stuffer (žuta šuplja), Vera Pepper (crvena šuplja), Monte Carlo. Evo kako izgledaju moje presadnice rajčica i paprika ![]() ![]() |
||
![]() |
||
Andrej ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 08 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 399 |
|
Moze, bas vidio u Bauhausu od Gardene gdje samo 15m crijeva kosta vise nego cijeli ovaj set :)
|
||
![]() |
||
proljeće ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
|
[QUOTE=Andrej]Jucer sam konacno snimio video onog jeftinog kineskog seta za najvodnjavanje u akciji, ovo je s cca. dvadesetak mlaznica i 25 metara cijevi:
http://www.youtube.com/watch?v=Ev9EoPMzfww[/QUOTE] Andrej šta misliš da li bi se nešto u tom stilu dalo nabaviti u našim trgovačkim centrima? Ovo tvoje izgleda super, samo što bismo mi trebali malo veće za vrt.
![]() |
||
![]() |
||
MisterNo ![]() Pustio korijenje ![]() Pridružen: 22 Studeni 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 308 |
|
GeaGP,
javi se na PM, posijao sam preko 20 (uglavnom egzotičnih) sorti paradajza ove godine, klijavost je bila preko 90% tako da ću za koji tjedan imati dosta presadnica. Iako, uzgoj iz sjemena je jednostavan, da ne može biti jednostavniji, čisto za ubuduće :) |
||
![]() |
||
viridarivm ![]() Već proklijao ![]() Pridružen: 22 Studeni 2010 Status: Offline Bodovi: 224 |
|
|
||
![]() |
||
Andrej ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 08 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 399 |
|
Nemas razloga zazirati od kretanja iz sjemenja jer je to barem kod paradajza krajnje jednostavno, a kod mene je netjak najsretniji kad dobije priliku utrpavati zemlju u casice i kada moze od pocetka odabrati svoju biljku o kojoj se on i brine tako da je cijela prica izrazito edukativna.
Mislim da mi je ostalo nesto egzoticnih sorti od prosle sezone, pa mi javnimadresu na PP jer ni ih ionako trebalo potrositi. |
||
![]() |
||
GeaGP ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 25 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 8 |
|
Pozdrav!
Ja sam novopečena vlasnica jednog malog vrta.Lani sam prvi put posadila 10 sadnica.. 5 jabučara i 5 volovsko srce(živim u Jaski pa i nije bilo nekog velikog izbora sadnica).Ničime ih nisam tretirala ni špricala,pošto imam malo dijete koje ode u vrt i sa grmova jede sve crveno šta nađe :) ...imali su samo puno sunca i vode :) I sve u svemu,paradajza je bilo kao u priči..za našu malu tročlanu obitelj i previše. Još uvijek se ne osjećam "spremnom" sijati pa presađivati :D ...pa me zanima da li bi mi netko htio prodati koju sadnicu paradajza..htjela bih probati neke neobične vrste...cherry rajčice svakako jer ih moje dijete obožava...i možda po dvije sadnice crnog i žutog....Sve skupa mi ne treba više od 8 sadnica,a na placu ću kupiti još par ovih standardnih vrsta.Puno bi mi značila vaša pomoć Znam da je vaš trud oko sijanja i uzgoja velik,tako da ne očekujem standardnu cijenu,ne trebam ih puno,pa cijena nije presudna...koliko god vi kažete...a meni ćete puno pomoći!...a ja obećajem slike uroda :D U svakom slučaju bih 2-3 sadnice probala u Andrejovoj "visećoj" varijanti.Hvala unaprijed ![]() ![]() |
||
![]() |
||
HomoVegetus ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 26 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 14 |
|
Ja bi na tvome mjestu pokusao jos s ovima, promjenio bi zemlju npr. kupovnu terra magma composana najbolja zemlja ali i malo skuplja, ali za te male paradajzeke ti ni ne treba puno zemlje, ddaj nesto za drenažu, stiropor ili slicno da se korjen ne uguši,ako promjenis zemlju gnoja ti ne treba nikakvog, probaj ih nekoliko presaditi u novu zemlju, a u nekoliko dodaj tog tekuceg gnojiva sto kaze MisterNO mozda bude od pomoći(iako sam ja protiv tih kupovnih tekućih stvari ali ako ce pomoci ajde).. i posadi jos paradajzeka za svaki slucaj da se ovi ne probude, ima vremena pod lampom ce na 18 sati narasti jako brzo.. nema odustajanja :)
ugl. ja svoje nisam gnojio ni jednom (samo prskao 3 puta) još niti neću dok ih ne stavim u vrt, kad ih budem presadjivao cu dodati svoj kompost sto radim i zaliti koprivom i preslicom.htjedoh reć da su moji paradajzi visoki ccA15-20cm pocele su i grane sa strane a nisam gnojio i listovi su tamni stabljike debele i čvrste..ako mozes pospricaj ih tu i tamo sa preslicom, koprivom, mlijekom,dodaj kave to ce im biti dodatni boost, a prirodan je i ima ga u svakoj ljekarni ako ti to vec ne raste u vrtu.. :) e da 14 sati pod 1 lampom je po meni pre kratko, dodaj jos 2-4 sata.. na 12-14 sati pocnu cvjetati a to jos ne želiš..ne znam kakvu lampu koristis ali ja bi na tvome mjestu dodao jos, s time ne mozes pogrjesiti samo moze biti bolje.. eh i jos nesto vidim na slici tvojoj da su im se listovi oni prvi vec posusili, sto znaci da im stvarno zemlja ne paše..pre rano je to da im se tako posuše.. |
||
![]() |
||
MisterNo ![]() Pustio korijenje ![]() Pridružen: 22 Studeni 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 308 |
|
Ja i dalje mislim da je to do nedostatka hrane, možda ipak ne bi bilo loše da promijeniš zemlju za ubuduće.
Nekolicini primjeraka daj tekuće gnojivo za rajčice, pa ćeš vidjeti da li ima kakve razlike. Što se ljuski jajeta tiče, to ne prakticiram, ali koristim recimo vodu u kojoj su se kuhala jaja. U njoj ti ima hranjivih tvari iz ljuske jajeta, uvijek ju iskoristim za zalijevanje. |
||
![]() |
||
Cvijetomanijak ![]() Mladi grm ![]() ![]() *moderator - povrća Pridružen: 31 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 496 |
|
Da odg pa mozda otkrimo problem.
Kad sam ih drzala pod lampom ,bili su u mojoj sobi ,temperatura preko noci je bila oko 20C.Bili su sijani u kontenjerima od stiropora,s 60 rupa.Kad su dobili 2 listica (prava),vami je vec zatoplilo oko 20C ,pocela sam ih iznosit prvo u hlad pa nakon tjedan dana na sunce . Lampa je gorijela od 8h ujutro do 10h navecer. Mozda je do zemlje,al slikanjem je objektiv izostrio bas na nju pa bas izgleda koma,al nekak u zadnjih 3 godine kaj sijem sadim ta mi se pokazala najboljom. Što se tice posude,kak sam rekla ,nakon sto su stali s rastom presadila sam po 10 paradajza u one duguljaste tegle koje se koriste za cvijece za balkone ,kad sam ih presadila posadila sam ih dublje kako bi kroz stabiljku pustili korijenje .LJuske od jajeta ...krivaaa sam ..hehe kak non stop citam tako sam i to negdje citala da paradajzi vole ljuske pa ukopala. Zaljevani su s kisnicom,odstajalom na sobonj temperaturi. Sijeme je jedno kupovno,a ostale 3 vrste domace ,isto mislim da nije do sjemenja jer smo ja i deckova stara isto sjeme koristile ona ih je gusto pisijala u teglu,stavila na prozorsku dasku i paradajzi samo sto ne cvatu ,jedino sto su jako blijedi i osjetljivi . |
||
Velika gorica
|
||
![]() |
||
HomoVegetus ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 26 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 14 |
|
pozdrav. moje mišljenje je da si trebala namjestiti tajmer, (ako ga koristis) na 18-6 znaci 18 sati pod lampom-upaljeno svijetlo, 6 sati u mraku, s time da ti je svjetlo upaljeno preko noći kada su temperature niske pogotovo 14.2 kako si rekla, a ugašeno svijetlo preko dana kada je toplije, i onda bi bila sigurna da nije zbog hladnoće. drugo mislim da ti je ta zemlja relativno loša,(pogledaj zemlju od Andreja post niže od tvojeg) barem tako izgleda, treće posuda u kojoj su ti ova dva paradajza mi se cini niska i široka(tako mi izgleda na slici). trebala bi ti posuda biti višlja,MANJA i puno uža, paradajzeki zakopani duboko..ŠTO VEĆA POSUDA NA POĆETKU LAKŠE DOLAZI DO NEKE BOLEŠĆUGE.. isto tako mislim da je greška sto si stavila ljuske od jajeta, prvih 15-20 dana tako male biljke imaju sasvim dovoljno nutrijenata u novoj zemlji.. tek nakon 15-20 dana počneš sa preslicom, koprivom,nekim prirodnim kompostom, kavom itd.. ili ćim već..sta ce ti ljuske od jajeta.. ne znam kako si ih koliko i sa cime zaljevala, ugl. zaljevaj sa mlakom vodom cca 19-22 stupnja, paradajzi vole toplije pogotovo kad si ih vec zasadila tako rano po hladnoći.ako želiš pokušati smanjiti ph vrijednost zemlje, u litru mlake vode dodaj 4 centilitara octa od 6% ili dodaj limunovog soka jedno dvije žlice..iako mislim da nije ph jer kišnica ima odličnu ph vrijednost, 6-6,5 Moras znati da krastavci, tikvice i cvijece nisu paradajzi, i da to kad krene raste ko ludo..Paradajzi su dosta osjetljiviji.. Kakvo svijetlo si koristila? i koje sjeme, neko svoje, domaće ili kupljeno, kako je sjeme bilo skladišteno? Ima tu jako puno stvari zbog kojih bi se to moglo desiti, ali od svega ovog ja sumnjam najviše u posude i hladnoću, mislim da su ti zablokirali od hladnoće.. ![]() ![]() |
||
![]() |
||
ljiljus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 3244 |
|
Andrej
![]() |
||
Lipik
|
||
![]() |
||
|
Jucer sam konacno snimio video onog jeftinog kineskog seta za najvodnjavanje u akciji, ovo je s cca. dvadesetak mlaznica i 25 metara cijevi:
http://www.youtube.com/watch?v=Ev9EoPMzfww |
||
![]() |
||
|
Bude
![]() Da, dolaze dva prilicno hladna dana i biljke moramo zastititi. Vecinu mogu unesti u nutra ali ovi s paradajzima su preveliki pa cu ih dobro pokriti i iskoristiti provedeno navodnjavanje da im lagano kaplje mlaka voda sto bi trebalo biti dovoljno za kriticne sate od ponoci pa do jutra. |
||
![]() |
||
|
Opa Andrej, fino su porasli, bit će tu dosta brzo i plodova :)
Počeo nam je period hladnijeg i lošijeg vremena. Za očekivati je da će biljke malo stagnirati kroz taj period, a u svakom slučaju, tko ih je iznio van - morat će ih vraćat - u nedjelju i ponedjeljak temperature će se po noći vjerojatno spuštat ispod nule :( |
||
![]() |
||
|
Kad svi evo i mene
![]() Black Krim je van vec preko mjesec dana i raste kao sumanut, jedino sam ih poklapao kada je nocna temperatura plesala ispod 3C: ![]() Ispusta zaperke na sve strane tako da ih rezuckam gotovo svakodnevno ali on je uporan, ocito mu se svida peletirano konjsko gnojivo u zemlji te stalna vlaga koju dobija zahvaljujuci provedenim navodnjavanjem. ![]() Chocolate Stripe je drukcijih listova i nesto sporijeg rasta ali i kod njega se ne primjecuje da ga nesto posebno smetaju nize temperature. ![]() I kao desert (iako je bezukusan) Micro Tom koji vrlo veselo raste i u limenci soka te je prvi poceo s obilnim cvatom. Inace je ovo vec treca generacija tako da ocito nije hibrid kao sto se tvrdi posto je i dalje odrzao karakteristike inicijalne biljke. |
||
![]() |
||
|
Da, reklo bi se da im fali hrane. Kod mene se proteklih godina noćna temperatura oko 10 stupnjeva nije pokazala kobnom.
Nego, cini mi se da su u malo prevelikoj posudi, iako ne vidim cijelu sliku pa ne mogu biti siguran. U takvim situacijama biljka prvo razvija podzemni dio (korijen) da se ucvrsti, a onda nadzemni (stabljiku). I to može biti razlog. No, najvjerojatnije fali nutrijenata. |
||
![]() |
||
Wolfsbane ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2012 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 708 |
|
i ja sam ove godine pocela sijat polovicom ozujka, a neke i tek pred par dana. definitivno ce stici ove od prije, napreduju puno brze sad kad ima malo vise svjetla.
cvjetomanijak mislim da tvojima fali hrane ipak (djeluju mi i poprilicno bezbojno?), i ovo sto je cimicifuga napisala isto zvuci vrlo moguce... probaj ih staviti na toplije po noci pa onda ako ne djeluje ih prihraniti... |
||
velika gorica
|
||
![]() |
||
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
|
Za uzgoj na kontinentu sijati rajčice polovicom veljače je prerano. Ja ih sijem polovicom ožujka i taman mi izrastu da otvaraju prvi cvijet početkom svibnja, što je optimalno za sadnju u vrt. Zastoj u rastu može nastati zbog izloženosti nižim temperaturama. Vjerojatno im noćne temperature nisu dovoljno visoke, a rajčica potpuno zaustavlja rast na jedno 10 - 12 stupnjeva. |
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 4445464748 78> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |