Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Cvijeće foto... > Moj grad u slikama
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Argentina
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Argentina

Odgovori Odgovori Stranica  <1 3839404142 47>
Korisnik
Poruka
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Status: Offline
Bodovi: 1117
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2012 u 23:00
Kao što sam već napisao mate se priprema po strogim pravilima i svaki korak treba biti proceduralno savršen, zato dobro pazite iduće opise jer sam donio sve potrebno za pripremu mate, a na našem susretu ćemo ga zajednički raditi.

Prvo (1): Posudu, u kojoj se priprema mate, treba napuniti do dvije trećine

Drugo (2): Pokrijte dlanom posudu, okrenite ju naopako i protresiti par sekundi

Treće (3): Ovlažite yerba mate s vodom od 40 stupnjeva celzijusa.

Četvrto (4): Umetanje bombille. Pokrijte prstom vrh bombille kako ne bi ušao zrak u posudu i gurnite ju do dna. Tada ulijte tolike vode, zagrijane na 80 stupnjeva celzijusa, da dođe malo ispod vrha yerba mate u posudi.

Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2012 u 23:02
Sada je mate skoro spreman za piti. Prvi gutljaj treba ispljunuti, a zatim se pije dok se ne potroši voda. U posudu se ponovo dodaje voda i sada se mate pije normalno, mislim ne treba više pljuvati prvi gutljaj. Svaki puta kada se doda voda mate se ponudi drugoj osobi u društvu. Svi piju iz iste bombille.

Ali nije to tako jednostavno, i dalje treba paziti kako na redoslijed radnji, tako i na način njihovog obavljanja.

Slika presjeka tikvice kako bi se vidilo što se događa “unutra”.

Voda se dotače tako da mlaz lagano curi niz bombillu.
Finije mljevena yerba mora biti na vrhu posude, a grublji na dnu.
Kada yerba počinje gubiti okus, bombižu treba zaokrenuti.

Jedno punjenje gourda traje otprilike 15-20 minuta. Nakon toga se baci yerba i ponovo se počinje priprema mate iz početka.
Na vrh
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2012 u 23:06
Pijenje mate je društvena kategorija i rijetko kada će ga netko spravljati i piti sam. Pije se na svim mogućim mjestima, a najčešće u prirodi. Zbog toga su izrađene razne varijante za nošenje potrebnih sastojaka za pripravu mate.

Prednja strana kompleta posuda za pripremu mate u prirodi.

Sa stražnje strane, za svaki slučaj, piše što čemu služi.

Kućni svečani komplet za yerbu i šećer.

Toplu vodu za mate vrlo je lako naći jer gotovo na svim mjestima gdje se ljudi okupljaju da bi pili mate postoje automati s toplom vodom.

Automat s toplom vodom na plaži u Buenos Airesu.
Na vrh
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2012 u 23:07
Mate se pije posvuda i kao što sam već napisao u društvu.

Travnjak u centru Buenos Airesa (Recoleta) u predvečerje, društvo sjedi na travi i pije mate.

Neki baš i ne piju u društvu, ali možda čekaju nekoga da im se priduži.
Na vrh
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2012 u 23:11
Od moje obitelji mate se najviše pije kod Ljiljinih.

Ljiljana ga ne pije ali smo je jednom prigodom nagovorili da potegne jedan gutljaj i tada je nastala ova povijesna snimka.

Valeria, Domagoj, Dalibor, Mirko i Augustina ga redovno piju, ali najveći obožavatelj je Valeria koja termos s toplom vodom ne ispušta iz ruku.

Ipak najveći obožavatelj mate je Andrea koja nikamo ne ide bez svoje torbe za mate.
Na vrh
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2012 u 23:12
O mateu ima puno priča i zanimljivosti. Ja sam ispričao svoju priču, a zanimljivo je to da mate ne možeš kupiti u kafićima, barovima, restoranima, ukratko u ugostiteljskim objektima. Ja sam se tome čudio isto toliko koliko su se čudili konobari kada sam ih pitao zašto se ne može kupiti mate u kafiću.
Prije odlaska iz Argentine saznao sam da od nedavno postoji par specijaliziranih mjesta gdje se može naručiti i popiti mate.
Na kraju priče shvatio sam da nije važan okus koji mate ostavlja u ustima, već da je važno druženje uz mate.
Na vrh
Alic-Tadic View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 15
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Alic-Tadic Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Ožujak 2012 u 02:42
Dragi nas Dr.zislav !Nitko nebi mogo bolje opisat ovaj najpopularniji obicaj nego ti !Zaista je isprika za druzenje i da s drugim dijelis pice i pricu .Bas ti hvala na dokumentalu od Mate !Clap
Na vrh
Mira K View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 5574
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mira K Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Ožujak 2012 u 09:14
Krasna priča o mateu Thumbs%20Up Pravi si profesionalac Clap

Eh, da smo ga ranije popile, danas newbismo bile bolesne. Ali nikada neće biti kasno, i onda kada ga popijemo, družit ćemo se i steći imunitet ( vidim da se pije dok je toplo vani i cure golišave Wink)

Samo neznam gdje su ti "rikviziti" za spremanje?

Veliko hvala na svemu što dijeliš sa nama iz ove prekrasne zemlje!

Rijeka

Na vrh
Nataly View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2666
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nataly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Ožujak 2012 u 09:28

Opet smo nešto novo naučili, a sve zahvaljujući tvojoj dobroj volji da sa nama podjeliš doživljaje boravka u Argentini.
Jedva čekam druženje uz mate.
Na vrh
Anaida View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7297
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anaida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Ožujak 2012 u 09:08
Dobro se vratio, Dr.Žislave!
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans
Na vrh
Silvy View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2406
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Silvy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Ožujak 2012 u 10:39
Predivan običaj i još bolja prezentacija pripreme napitka yerba mate. Clap
Hvala ti putopišče na divnom putovanju i pozivu na druženje uz "zeleno zlato indijanaca".
Puno pozdrava tebi i tvojima u dalekoj Argentini.
       smile79
Na vrh
Kiki-ko? View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6667
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Kiki-ko? Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Ožujak 2012 u 09:13
Da imam rep mahala bi s njim
Na vrh
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Ožujak 2012 u 20:40
Imam jednu radosnu vijest koju želim podijeliti s vama.

Cecilia je rodila!

Rodio se mali Vedran Matko!

Mali, tri kile i sedamdeset pet. Sliku još nemam ali zato stavljam sliku roditelja s malim Vedranom Matkom, koji se krije u trbuhu.

Na vrh
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Ožujak 2012 u 21:48
Evo stigle su slike malog Vedrana Matka.

Na vrh
Silvy View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2406
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Silvy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Ožujak 2012 u 23:56

Iskrene čestatitke roditeljima, a malom Vedranu Matku želim dug i sretan život.

Mami Cecilii, tati Daliboru,
Micaeli Ljubici, želim kuću punu veselja, dječjeg smijeha i igre.
Puno pozdrava i čestitki baki, djedu i ostalim stričekima, tetkama, nećacima.
         smile79
Na vrh
Mira K View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 5574
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mira K Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Ožujak 2012 u 00:03
Čestitke roditeljima i obitelji a malenom želim sretan, zdrav i dug život!
user%20posted%20image
Rijeka

Na vrh
Alic-Tadic View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 15
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Alic-Tadic Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Ožujak 2012 u 02:02
U ime roditelja i kao presretna baka Vedrena ,zahvaljujem na toplim cestitkama ...

Na vrh
antonija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5001
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antonija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Ožujak 2012 u 19:25
čestitke sretnim roditeljima i rodbini šaljem a malom Vedranu Matku želim dobrodošlicu na svijet!
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.

Na vrh
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Travanj 2012 u 15:11
Uskrs je prošao, moja gripa je prošla, stvarno nemam više nikakvu ispirku da ne nastavljam s putopisom po Argentini.
Prema tome, prije današnje Zagrebačke kave idem započeti s novom temom, a vjerujem da ću je do prekosutra i završiti.
Na vrh
dr.žislav View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dr.žislav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Travanj 2012 u 15:43
                                                                    Rio de la Plata - Srebrna rijeka

Buenos Aires leži na rijeci koju su nazvali la Plata ili Srebrna rijeka. Grad je jako vezan uz svoju rijeku, i to ne samo danas već od njegovog nastanka. Grad je nastao uz luku, ili ako hoćete, luka je nastala uz grad. U svakom slučaju jedno od drugoga je neodvojivo.
U doba nastanka Buenos Airesa, kao i osvajanja Južnoameričkog kontinenta, jako važno bilo biti povezan s matičnim kontinentom - Europom, jer je gotova sva logistika stizala iz država diljem Europe, Španjolske, Portugala, Francuske, Engleske...
La Plata je ustvari riječno ušće estuarij koji nastaje spajanjem dvije velike rijeke Paraná i rijeke Urugvaj.

Satelitska snimka estuarija La Plata. Po boji se lijepo vidi dokle je rijeka, a odakle je more.

Još malo objašnjenja uz ovu sliku. Lijevo je republika Urugvaj, a desno Argentina. Gledajući s lijeva na desnu stranu prvo vidimo jednu veliku rijeku. To je rijeka Urugvaj. Njoj s desna, sve rijeke su u stvari jedna rijeka koja se prije ušća račva u više tokova. To je rijeka Parana. Desno od ušća (ono sivkaskto na slici) je područje grada Buenos Airesa. Kao što već znate prvo dolazi grad Tigre (o njemu vidi u prijašnjim reportažama), pa San Isidro, pa Vicente Lopez. Ako dovoljno povećate ovu satelitsku sliku u Vicente Lopez ćete vidjeti Seku, a možda i mene.

Rio de la Plata, na argentinskoj strani završava na kraju ovog velikog zaljeva.Tu se također vidi razlika u boji. Promotrite boju vode uz obalu, kao i samu obalu. Do kraja zaljeva voda uz obalu, a i obala je smeđa. Od Punta Rasa, boja vode se mijenja u plavu, a boja obale u bijelu. U ovoj reportaži biti će govora o području do kraja Rio de la Plate, a u idućoj ću se nadovezati na morski dio gdje počinje rivijera Buenos Airesa, i gdje sam ja upecao svoju prvu ribu iz Atlantskog oceana, gdje Hrvoje Španje ima vikendicu i gdje....
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 3839404142 47>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,422 sekundi.