Čaaarobni otok |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910 78> |
Korisnik | |
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Danas je padala kiša natapalica pa se nadam za vikend vidjeti napredak u vrtu. 1. Bob - već sam ga brala i kuhala; napala ga nekakva "crna pjegavost" 2.Biž ( grašak) - malen je ?????
3.Grah zeleni ( mahune ) - mali je ????
4.Pomadore ( rajčice ) - napreduju, rastu; zadovoljna sam
5.Kupus - raste ; vidjet ćemo!
6.Tikvice - lijepo se primile
7.Kukumar ( krastavac ) - tek presađeni
8.Pipun ( dinja SilveK ) - izniknule
9.Selen i petrusin - male buhice
10.Špinat - uzmi povećalo!
Špinat i blitva ne mogu rasti u mojoj crvenici ( doznati što im fali )
11.Patate ( krumpir ) - lijepo napreduje, čudo jedno
12.Balančane - tek posađene
13.Rikula - cvjeta ; ništa od nje
14.Limuni - prepuni cvijeća
15.Narančin Klementina - prvi put procvjetala
16.Naranča Washington - bolesna, kovrčavost lista UPOMOĆ!
17.Šipak konjski zub - priprema 1 cvijet
18.Čičimak - dobio listove, sporo raste
19.V.loza - prolistala, sočna
20.Salata zelena - tek posađena
21.Nespole - lijepo napreduju
22.Masline - drastičan rez, još se ništa ne događa
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
FranjicaZG ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 10 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 4567 |
Znači da mogu prestati kihati, je l' ti dosta vode za ovaj tjedan?
Što je nespola i čičimak.
Vesele me tvoje biljkice i čudim da se ti i niče a kamoli da bereš plodove jer pamtim suše u Lumbardi (u gustirni nam ne bi dostajalo vode niti za jedan ljetni mjesec - ne moram napominjati da nije bilo svakodnevnog tuširanja).
Daj stavi molim te neki recept za mladi bob u "recepte"
![]() |
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Franjice, danas je opet sunčano, otprilike neđe večeras počni čihati tj. kihati, jer će se opet sve biljčice "izbečiti od muke" nakon cjelodnevnog sunčanog dana.
Stalno visim na meteo stranicama i čitam prognoze, pa kad ide lijepo vrijeme onda idemo zalijevati vrt. Na otoku se brane od suše tako da povrće sade u duboke kanale....slikat ću i to , baš je zanimljivo......
Lumbarada, bila sam tamo često, jer su moji živjeli na Korčuli, a tetka i dundo još uvijek su tamo....grad Korčula....
|
|
![]() |
|
Nespola je stabalce sa predivnim tamno žutim plodovima, tako su ukusni i aromatični da mi je to jedna od najdražih voćaka......
Čičimak, stabalce sa malim kožastim plodovima, nemaš što pojesti ( kao i sve što raste uz more ), ali je posebnog okusa....slikat ću kad bude vrijeme....moji su mali, ne cvjetaju, ali ima u susjeda.....
|
|
![]() |
|
Bob samo spremam u kobinaciji sa blitvom, na lešo , začin maslinovo ulje, mislim na mlade papučice.
Stare papučice se očiste i bace jer su tvrde i dlakave, a velika zrna iz njih se spremaju kao varivo .
Bobica - to su sušena velika zrna boba, spremaju se kao i druge grahorice, na juhu, zimi , moram priznati to ne volim .
Dobar tek, mada ljudi iz kontinenta ne vole bob, ipak je to čudna biljka, moj MM se jedva priviknuo ....
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Manči što radiš, toliko si toga posadila i već bereš, pa još i recepti za pripremu boba. Posadila sam ga gore u vrtu u nekoliko redova, bit će za cjelu zimu, a onda ću te svaki dan zvati, što da radim s njim. Dobro imam i posađene blitve za početak.
Moja kćerka sa svojim sinom svake godine ljetuje na Korčuli i jako joj se sviđa, lani je s 10 dana produžila na tri tjedna. Bilo je samo: Daj uplati malo štogod na tekući.
Od svega što sadiš ipak mi je favorit rig (rikola), a balancane obožavam.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Triša, još uvijek ima kiše, ali tko zna hoću li išta brati ovog ljeta?? Ovo je tek pokus...Jedne godine će mi valjda uspjeti. Nisam se previše nabrala - bob je dobio neku bolest, maču - kako mi rečemo, pa su mu mahune kržljave . Ne brine me , lani je bio odličan (ali nismo imali vremena za brati pa je sve pošlo u velike papučice ( mahune). Nikad od nas poljoprivrednika! Ha - ha!
|
|
![]() |
|
Spremila sam se za napredno vrtlarenje:
željezo, novi gomolji
![]() ...i alatka za borbu protiv suše....
![]() |
|
![]() |
|
U gradu imamo mali vrt, đardin - kako mi rečemo, zimi nema sunca, a ljeti pola dana. U njemu caruju bršljani i paprat. Za ljeto kupim pokoju ljetnicu pa se đardin zašareni.
Aleja petunija na ulazu
![]() ![]() šatirana verbena
![]() prvi put je kupila - bakopa
![]() tisuću zvončića ili milion
![]() šparoga
![]() ![]() ![]() počela i ja sijati
![]() ![]() ![]() judino stablo i divlja loza čine hlad
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() snijeg od latica cvijeta limuna i divlje naranče
![]() ![]() ![]() mini povrtnjak
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
proljeće ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
Hopa, pa tu ima svašta, ali me razveselila tvoja šarena verbene (tu sam ja švercala preko granice jer mi je prelijepa)...
A jel ti ono asparagus???
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Manči, pa tebi i n e treba "čarobni otok" kad sve to možeš imati u gradu.
Ma super ti je sve, a znala sam da će proljeće iskomentirati one "njene vrbene", a ja kažem samo "aleja petunija - umrla sam od smjeha", a si ćaknuta kao da se samnom družiš.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Pa i družim se!
![]() |
|
![]() |
|
Proljeće - da, asparagus, šparoga pitoma. Verbena je ista ko tvoje.
Triša - ovo je jako mali vrt, sav u hladu. Uskoro pola njega "odlazi" jer ćemo graditi stančić za srednjeg sina. Pomalo, bez žurbe........ Morat ću posjeći ogroman limun i divlju naranču.......ali drugi već rastu na otoku.
Osim toga, tu u gradu smo stisnuti sa svih strana susjedima... Pa ti znaš što su susjedi (
![]() Da ne ispadne da smo asocijalni...naime....želimo se buditi uz cvrkut ptica, zvuk brodova i trala-la-la....
|
|
![]() |
|
A sad nagradno pitanje:
Što vam je neobično na 10. slici vrta ( počevši brojati od Aleje petunija )?
Koji detalj ne spada u tu sliku?
![]() |
|
![]() |
|
P izgleda da je izrasla i nečija noga u tenisici, cipeli ili papučci, što ja znam što se sve ne nosi.
Ali tako se i na mojim slikama nađe svašta.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Odgovor je točan - to je moja klompa.
![]() |
|
![]() |
|
iris ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
lijepo lijepo l i j e p o o o o o
![]() |
|
![]() |
|
Manči, čini mi se da je bilo nagradno pitanje - znala sam da je
![]() |
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Ha, ha, ma đe si to našla??
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910 78> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |