Bazga – Sambucus ssp |
Odgovori
|
Stranica <1234> |
| Korisnik | |
rijeka53
Odrastao grm
Pridružen: 26 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1517 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 22 Travanj 2008 u 11:15 |
|
...dobro, ma niki ni jos dal recept za VINO, a super je
|
|
![]() |
|
| Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm
Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 22 Travanj 2008 u 11:29 |
|
Obečal sam. bum ga objavil
|
|
![]() |
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm
Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 25 Travanj 2008 u 07:55 |
VINO OD BAZGINOG CVIJETA Za pravljenje ovog ljekovitog vina potrebno je Cvatove bazge brati po sunčanom i suhom vremenu, odvojiti od njih peteljke, staviti u plastično vjedro, posipati šećerom i zaliti vodom. Dodati aktiviran kvasac (vinski) vjedro pokriti polivinilskom folijom i ostaviti stajati devet dana u toploj prostoriji. Nakon toga procijediti mošt, dodati mu grožđice i uliti u odgovarajuću hrastovu bačvicu. U hladnu i tamnu podrumu lagano vrenje će trajati šest mjeseci. Tada vino preliti u čistu posudu, profiltrirati ga i puniti u boce. Ponuditi u svečanim prilikama, jer njegova svjetložuta boja i delikatan okus to zaslužuju ! I.M. |
|
![]() |
|
manči
Cvjetni guru
Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 25 Travanj 2008 u 09:16 |
|
Au-u-u! To je nešto komplicirano....
Slabokrvna sam i dobro bi mi došlo vino, ali mislim da ću i dalje biti na RETAFERU......Drvena bačvica?? Nemam. Hladni podrum?? Nemam.
Što je to vinski kvasac?
Mogu li išćupati mladicu bazge i posaditi u vrt??
|
|
![]() |
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm
Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 25 Travanj 2008 u 09:28 |
|
Nije komplicirano. umjesto hrastove, može od inoxa ali nije onaj okus i bukee... može se zasaditi :) poslati ću ti jedan recept od bobica ( za vino) koje je puno Fe- a ( željeza), ali je to vino jako... moja pok. mama se zeznula pa sa kumom se počastila.. čašica po čašica i nisu se mogle dignuti.. a potpuno trijezne
|
|
![]() |
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm
Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 25 Travanj 2008 u 09:30 |
![]() |
|
frida
Neukroćena biljka
Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 05 Svibanj 2008 u 00:53 |
Uopće nije teško..meni su stigle dvije iskopane grane s korijenjem iz ZG busom i prošlo je jos dva tri dana dok sam ih odnijela na otok i zasadila i primile su se obje... |
|
![]() |
|
Fermina-Daza
Odrastao grm
Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 09 Svibanj 2008 u 09:58 |
|
Jesenas sam od susjeda dobila grančice bazge i pobola ih u vrt.Sve su primile pa sam ih nekoliko posadila po rubovima vrta pa čak i u pitar jer ona može biti i prekrasno ukrasno stabalce.Sad mi preostaje da se brinem o njima i čekam cvjetove.Nekoliko sam ih već vidjela. |
|
![]() |
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm
Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 09 Svibanj 2008 u 10:18 |
|
|
![]() |
|
aglaja
Mladi grm
Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 09 Svibanj 2008 u 10:25 |
|
Htela bih ove godine napraviti sok od bazginog cveta. Citam Shashin recept: 60 cvetova na 4l vode. Dobila sam jedan u kom ide 50 cvetova na litar vode. To mi je velika razlika. Pravi li jos neko od vas sok i po kom receptu?
Merci. |
|
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
dada
Nedavno posijan
Pridružen: 18 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 69 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 09 Svibanj 2008 u 11:13 |
|
sok od bazge (cvijetova) je famozan. bas kao sto kaze prepelica! lagan, ukusan i osvjezavajuci.
aglaja, ja imam recept sa 40 cvjetova. al neznam ga sad napamet, pa kad dodjem doma....saljem. nisam nikad radila od bobica a slusam sa svih strana da je izvrstan ali skroz razlicit nego kad se napravi sirup od cvijeta. probat cu ove godine shasha po tvom receptu. a kad se beru bobice?? |
|
![]() |
|
prepelica
Upravo klijam
Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 09 Svibanj 2008 u 18:45 |
|
U vezi pripremanja proizvoda od bilja - imam u vrtu bazgu sa punim i snažnim cvatovima 25 cm u promjeru. Na mladom stabalcu oni su desetak puta lakši. Dakle, broj je relativan, treba raditi po osjećaju, a na greškama se učiti i zapisati što radiš, da ne zaboraviš.
Kad isprobavam neki novi recept, obično uzmem aritmetičku sredinu između više recepata, pa nekad uspije super, a nekad i sfušam... Pozdrav, Ive |
|
![]() |
|
aglaja
Mladi grm
Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 09 Svibanj 2008 u 21:05 |
|
Tako sam i mislila! Sakupiti vise
recepata pa napraviti jedan kojim bih se vodila. Nazvala bih ga
'Cvijet.info sok od bazge' |
|
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
dada
Nedavno posijan
Pridružen: 18 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 69 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 29 Svibanj 2008 u 10:46 |
|
malo je potrajalo, sorry
al evo mog recepta po kojem vec godinama radim sok od bazginih cvjetova:
40 cvjetova bazge 3 l vode 4 dkg limunske kiseline to stoji 24 sata na hladnom nakon toga procijediti (prvo na cjediljku a potom na gazu) staviti konzervans (mislim da moze i bez) staviti secera (75 dkg na litru vode) moze se jos staviti limunske kiseline (ovisi koliko volite kiselo) i sad to sve opet stoji par dana uz povremeno mjesanje (par puta dnevno) i onda u flase!
|
|
![]() |
|
Mikica
Neukroćena biljka
Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 07 Lipanj 2008 u 23:15 |
|
Ivane ti si nešto nudio vino od bazge,jesi li ti to mislio od bobica?Bilo bi se zgodno počastiti kada mi je kuća okružena bazgom,dakle molime te udijeli nam receptić.
|
|
![]() |
|
Nickless
Već proklijao
Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 25 Srpanj 2008 u 13:33 |
Termički neobrađene bobice ne bi trebalo konzumirati je mogu izazvati jaku mučninu i povraćanje što je slično simptomima trovanja pa odatle valjda takva narodna predaja.
|
|
![]() |
|
prepelica
Upravo klijam
Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 25 Srpanj 2008 u 18:48 |
|
Nije baš tako strašno. Mala pregršt svježih bobica dnevno jača, krijepi i diže količinu željeza u krvi, dakle odlična stvar za sve slabokrvne.
Imam ogromnu bazgu u vrtu i svaki dan uzmem 20 - 30 bobica, a i moja kći od 8 godina uzme 5 -6, i nije nam slabo. Ipak, ako niste sigurni, ili imate slabiji želudac, možete tu pregršt zgnječiti u malo vode, eventualno dodati i malo šećera, kratko prokuhati na laganoj vatri, pa procijediti i piti. Pozdrav, Ive |
|
![]() |
|
andrea01
Cvjetni guru
Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 25 Srpanj 2008 u 23:16 |
|
Jednom prilikom sam probala konzumirati te bobice. Probala malo, kako su iskusni rekli, ali meni se dopalo, pa nisam stala dok nije bilo puna šaka (obadve ruke) degustirana.
Kao što vidite živa sam još uvijek, jedinu nuspojavu koju sam osjetila je bila mučnina koju je riješilo par kapi rakije (ali doslovce "par kapi" rakije šljivovice). ![]() Baš sam si nakon dosta godina mislila da sam mogla za koji dan provjeriti si stanje željeza u krvi! Ali... vidite... živa - zdrava! ![]() |
|
![]() |
|
Nickless
Već proklijao
Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 28 Srpanj 2008 u 19:17 |
|
Pa nigdje i ne piše da su otrovne, nego da mogu izazvati mučninu i povraćanje, što je kako rekoh stvorilo narodnu zabludu da su otrovne. Sigurno da osjetjivost na njih ovisi o mnogo faktora, tjelesnoj težini osobe, metabolizmu, pojedenoj količini ...
Drago mi je da su vam u tek bez problema.
|
|
![]() |
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm
Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 18 Kolovoz 2008 u 13:23 |
da. mislio sam na vino od bobica bazge.poslati ću ti |
|
![]() |
|
Odgovori
|
Stranica <1234> |
|
Tweet
|
| Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |