Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Penjačice
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Klematis  - Clematis
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Klematis - Clematis

Odgovori Odgovori Stranica  <1 114115116117118 136>
Korisnik
Poruka
OSica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Status: Offline
Bodovi: 1105
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OSica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Prosinac 2012 u 12:36
Da se malo uključim u temu.Zima je pa će biti više vremena za ovakvu razmjenu iskustava.Ovo je Clematis star preko 30 godina na jednom je mjestu,poreže ga se u veljači ili ožujku kada nema snijega i on raste.Ispred je juka koja ga štiti i bude prekrasan.

Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
OSica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OSica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Prosinac 2012 u 12:39
Ovaj je na selu pokraj ruže penjačice,star je desetak godina,ispred njega je žuta peunika i nema baš previše cvjetova
Na vrh
OSica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OSica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Prosinac 2012 u 12:42
A ovaj je u dubokoj žardinjeri,uredno njegovan i ove godine je imao par cvjetova a star je barem tri godine i mislim da žu ga u proljeće seliti na selo

Na vrh
OSica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OSica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Prosinac 2012 u 12:46
Imam crveni Clematis koji već par godina boluje,ove godine je istjerao samo neku slabu grančicu i njega ću pokušati preseliti.S obzirom da sam iz Osijeka,zimus je bilo i -20 pa onom prvom nije naškodilo,može biti stalno vani i mislim da ne voli premještanje jer se vidi po ovom prvom kojeg je moja mama posadila davnih godina.Na proljeće ću pokušati iz mladih grana pelcati,jer mi ove godine polijeganjem nije uspjelo.
Na vrh
OSica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OSica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Prosinac 2012 u 12:56
I još nešto sam zaboravila,ako imate problema s puževima,ove godine sam isprobala s hostom,treba posijati okolo neven i puževi neće doći.
Na vrh
Lovro View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4174
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lovro Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Prosinac 2012 u 21:23
...ja sam od onih koji uvijek pitaju: a kad je najbolje probat pelcat, a kad je najbolje probat sijat?
U knjizi "Velika ilustrirana enciklopedija VRT", Mozaik knjige, sam pronašla podatak da se sije u jesen, a zimu treba provesti u negrijanom stakleniku ili klijalištu.
" Posijte sjeme "na rijetko"u posudu u kojoj se nalazi pritisnut i vlažan kompost za sjetvu. Pokrijte sjeme vrlo tankim slojem komposta i finog šljunka te postavite oznaku.Ugurajte posudice u pjesak.
Nakon klijanja izvadite sadnice prikladnim alatom i presadite ih pojedinačno...Kad sadnicama izraste prvi par pravih listova, presadite ih svaku u svoju posudu napunjenu vlažnim kompostom..."

Tkđ piše, da "reznice se uzimaju u proljeće, neposredno iznad čvora, a stabljika se odreže na 2.5-5 cm ispod čvora.Od para listova ostavite samo jedan list, dok drugi odrežite 1 cm od čvora.Dio stabljike s preostalim listom skratite na poloviczm a dio iznad čvora skratite na 1 cm. Nprašite rez hormonskim praškom za okorjenjivanje.Okorjenjivanje treba provesti u  zatvorenom sanduku za razmnožavanje koji se grije odozdo.!

...Ja jedan dio priče nisam shvatila, al možda ću u proljeće pokraj biljke shavtiti!Embarrassed
Varaždin, stari moj grad!
Na vrh
OSica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OSica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Prosinac 2012 u 09:13
Lovro,nije mi baš sve jasno ali probat ću na proljeće.Koji čvor?Vidjela sam proljetos da tjera grančice koje poslije izrastu i vežem ih da se mogu penjati......
Na vrh
OSica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OSica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Prosinac 2012 u 10:25
Prije dana kupila sam ovaj na sniženju u Baumaxu
Na vrh
OSica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OSica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Prosinac 2012 u 10:26
Presadila sam ga i sada je u podrumu gdje temperatura nije ispod 10 stupnjeva i čekam proljeće
Na vrh
aralija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7070
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aralija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Prosinac 2012 u 20:52
Morat ću do Baumaxa, lijep primjerak OSica.
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
Na vrh
tomizx View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 5
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tomizx Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Prosinac 2012 u 17:46
Imam jedno pitanje pa molim da mi netko pomogne, ne mogu naci odgovor. Moj Nelly Moser clematis star ni godinu dana je u ovoj fazi kada miruje izgubio sve listove i stabljike su se posusile. Da li je to normalno? Oce li na proljece niknuti nove stabljike ili se posusio? Drzim ga na tavanu u polusvjetlu na nekih 12C. Ima li netko sa slicnim iskustvom?

Na vrh
OSica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OSica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Prosinac 2012 u 18:06
Normalno je da je izgubio lišće i da se stabljika osušila. Potjerat će na proljeće iz doljnje stabljike ili korijena.
Na vrh
sunceeee View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1634
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sunceeee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Prosinac 2012 u 18:09
tomizx, da li nemaš vrt ili... kad si ga stavio na tavan?

Normalno je da listovi padnu, a stabljika samo tako izgleda kao da je suha-
potjerat će nove stabljike iz pupova koji su pored listova ( uz stabljiku ) te iz korjena.

Ako imaš vrt obavezno ga na proljeće posadi vani.
Svi klematisi obožavaju sunce ali ne vole da im sunce prži " noge ", tako da se uz njih uvijek nešto posadi što im daje sjenu na korjenje.

Nemoj da te život inpresionira, inpresioniraj ti njega!   Život je san - učini ga stvarnim! (Majka Tereza)
Na vrh
tomizx View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tomizx Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Prosinac 2012 u 21:24
Hvala vam puno, to sam i predpostavio, no nisam bio siguran. Imam vrt no ovog sam htio kombinirat sa nekim bijelim te ih zajedno imat u tegli. U vrtu su President, Montana i Tetrarose Montana. Na tavan sam ga stavio u 10 mjesecu. Malo cudno izgleda s obzirom da nije isti kao i ovi u vrtu. U vrtu klematisi jos uvijek imaju mesnate stabljike, dok Moser ima stvarno suhe. No vjerujem da ce bit sve ok. Hvala vam
Na vrh
tomizx View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tomizx Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Prosinac 2012 u 21:26
A inace je i on stalno na suncu jer je tegla na terasi. I pazim da tegla nije na suncu.
Na vrh
sunceeee View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1634
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sunceeee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Prosinac 2012 u 10:52
Eto, ja sam zaboravila porezati svoje clematise nakon prve cvatnje, nadam se da im rezidba na proljeće neće smetati.
Morat ću na proljeće jer će mi otići previše u visinu, a htjela bi da cvatu cijelom dužinom.

Nemoj da te život inpresionira, inpresioniraj ti njega!   Život je san - učini ga stvarnim! (Majka Tereza)
Na vrh
JEKA FRA View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 710
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje JEKA FRA Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Veljača 2013 u 11:29
dali mi moze netko pomoc dali klematis moze prezimit vanka u vrtu inace u nas ne pada temp ispod nule rijetko
JELENA FRANIC
Na vrh
antonija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5001
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antonija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Veljača 2013 u 12:00
Jeka fra, može prezimiti i velike minuse.
njemu je veći neprijatelj vrućina nego zima. ja sam na jugu i već dugo ih imam, zasađeni su mi u vrt. njima u podnožje treba zasaditi neko nisko cvijeće da  mu rade hlad.
pomalo iščitaj temu, ima dobrih savjeta.
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.

Na vrh
JEKA FRA View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 710
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje JEKA FRA Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Veljača 2013 u 12:42
hvala na savjetusmile141
JELENA FRANIC
Na vrh
Maggie View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 243
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Maggie Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Veljača 2013 u 17:08
ja svoje clematise orezujem tijekom cijele godine. 
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 114115116117118 136>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,453 sekundi.