Klematis - Clematis |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 114115116117118 136> |
Korisnik | |
OSica ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 30 Svibanj 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1105 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Da se malo uključim u temu.Zima je pa će biti više vremena za ovakvu razmjenu iskustava.Ovo je Clematis star preko 30 godina na jednom je mjestu,poreže ga se u veljači ili ožujku kada nema snijega i on raste.Ispred je juka koja ga štiti i bude prekrasan.
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
OSica ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 30 Svibanj 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1105 |
Ovaj je na selu pokraj ruže penjačice,star je desetak godina,ispred njega je žuta peunika i nema baš previše cvjetova
![]() |
|
![]() |
|
A ovaj je u dubokoj žardinjeri,uredno njegovan i ove godine je imao par cvjetova a star je barem tri godine i mislim da žu ga u proljeće seliti na selo
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Imam crveni Clematis koji već par godina boluje,ove godine je istjerao samo neku slabu grančicu i njega ću pokušati preseliti.S obzirom da sam iz Osijeka,zimus je bilo i -20 pa onom prvom nije naškodilo,može biti stalno vani i mislim da ne voli premještanje jer se vidi po ovom prvom kojeg je moja mama posadila davnih godina.Na proljeće ću pokušati iz mladih grana pelcati,jer mi ove godine polijeganjem nije uspjelo.
|
|
![]() |
|
I još nešto sam zaboravila,ako imate problema s puževima,ove godine sam isprobala s hostom,treba posijati okolo neven i puževi neće doći.
|
|
![]() |
|
Lovro ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 18 Rujan 2010 Lokacija: Varaždin Status: Offline Bodovi: 4174 |
...ja sam od onih koji uvijek pitaju: a kad je najbolje probat pelcat, a kad je najbolje probat sijat?
U knjizi "Velika ilustrirana enciklopedija VRT", Mozaik knjige, sam pronašla podatak da se sije u jesen, a zimu treba provesti u negrijanom stakleniku ili klijalištu. " Posijte sjeme "na rijetko"u posudu u kojoj se nalazi pritisnut i vlažan kompost za sjetvu. Pokrijte sjeme vrlo tankim slojem komposta i finog šljunka te postavite oznaku.Ugurajte posudice u pjesak. Nakon klijanja izvadite sadnice prikladnim alatom i presadite ih pojedinačno...Kad sadnicama izraste prvi par pravih listova, presadite ih svaku u svoju posudu napunjenu vlažnim kompostom..." Tkđ piše, da "reznice se uzimaju u proljeće, neposredno iznad čvora, a stabljika se odreže na 2.5-5 cm ispod čvora.Od para listova ostavite samo jedan list, dok drugi odrežite 1 cm od čvora.Dio stabljike s preostalim listom skratite na poloviczm a dio iznad čvora skratite na 1 cm. Nprašite rez hormonskim praškom za okorjenjivanje.Okorjenjivanje treba provesti u zatvorenom sanduku za razmnožavanje koji se grije odozdo.! ...Ja jedan dio priče nisam shvatila, al možda ću u proljeće pokraj biljke shavtiti! ![]() |
|
Varaždin, stari moj grad!
|
|
![]() |
|
Lovro,nije mi baš sve jasno ali probat ću na proljeće.Koji čvor?Vidjela sam proljetos da tjera grančice koje poslije izrastu i vežem ih da se mogu penjati......
|
|
![]() |
|
Prije
![]() |
|
![]() |
|
Presadila sam ga i sada je u podrumu gdje temperatura nije ispod 10
![]() |
|
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Morat ću do Baumaxa, lijep primjerak OSica.
|
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
tomizx ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 22 Srpanj 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5 |
Imam jedno pitanje pa molim da mi netko pomogne, ne mogu naci odgovor. Moj Nelly Moser clematis star ni godinu dana je u ovoj fazi kada miruje izgubio sve listove i stabljike su se posusile. Da li je to normalno? Oce li na proljece niknuti nove stabljike ili se posusio? Drzim ga na tavanu u polusvjetlu na nekih 12C. Ima li netko sa slicnim iskustvom?
|
|
![]() |
|
Normalno je da je izgubio lišće i da se stabljika osušila. Potjerat će na proljeće iz doljnje stabljike ili korijena.
|
|
![]() |
|
sunceeee ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Kolovoz 2010 Lokacija: Hrv. zagorje Status: Offline Bodovi: 1634 |
tomizx, da li nemaš vrt ili... kad si ga stavio na tavan?
Normalno je da listovi padnu, a stabljika samo tako izgleda kao da je suha- potjerat će nove stabljike iz pupova koji su pored listova ( uz stabljiku ) te iz korjena. Ako imaš vrt obavezno ga na proljeće posadi vani. Svi klematisi obožavaju sunce ali ne vole da im sunce prži " noge ", tako da se uz njih uvijek nešto posadi što im daje sjenu na korjenje. |
|
Nemoj da te život inpresionira, inpresioniraj ti njega! Život je san - učini ga stvarnim! (Majka Tereza)
|
|
![]() |
|
tomizx ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 22 Srpanj 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5 |
Hvala vam puno, to sam i predpostavio, no nisam bio siguran. Imam vrt no ovog sam htio kombinirat sa nekim bijelim te ih zajedno imat u tegli. U vrtu su President, Montana i Tetrarose Montana. Na tavan sam ga stavio u 10 mjesecu. Malo cudno izgleda s obzirom da nije isti kao i ovi u vrtu. U vrtu klematisi jos uvijek imaju mesnate stabljike, dok Moser ima stvarno suhe. No vjerujem da ce bit sve ok. Hvala vam
|
|
![]() |
|
A inace je i on stalno na suncu jer je tegla na terasi. I pazim da tegla nije na suncu.
|
|
![]() |
|
sunceeee ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Kolovoz 2010 Lokacija: Hrv. zagorje Status: Offline Bodovi: 1634 |
Eto, ja sam zaboravila porezati svoje clematise nakon prve cvatnje, nadam se da im rezidba na proljeće neće smetati.
Morat ću na proljeće jer će mi otići previše u visinu, a htjela bi da cvatu cijelom dužinom. |
|
Nemoj da te život inpresionira, inpresioniraj ti njega! Život je san - učini ga stvarnim! (Majka Tereza)
|
|
![]() |
|
JEKA FRA ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 710 |
dali mi moze netko pomoc dali klematis moze prezimit vanka u vrtu inace u nas ne pada temp ispod nule rijetko
|
|
JELENA FRANIC
|
|
![]() |
|
antonija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 29 Travanj 2010 Lokacija: župa dubrovačka Status: Offline Bodovi: 5001 |
Jeka fra, može prezimiti i velike minuse.
njemu je veći neprijatelj vrućina nego zima. ja sam na jugu i već dugo ih imam, zasađeni su mi u vrt. njima u podnožje treba zasaditi neko nisko cvijeće da mu rade hlad. pomalo iščitaj temu, ima dobrih savjeta. |
|
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
|
![]() |
|
JEKA FRA ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 710 |
hvala na savjetu
![]() |
|
JELENA FRANIC
|
|
![]() |
|
Maggie ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 243 |
ja svoje clematise orezujem tijekom cijele godine.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 114115116117118 136> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |