Rajčica - Lycopersicon esculentum |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2728293031 78> |
Korisnik | ||
Manon ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 27 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 8 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Moram se malo pojadati, imam ukupno 12 sorti ako se ne varam, prve sam sadila Black plum, staru nisku sortu i Heinz1370 ljublj.sjemenarni. Black plum je domaće sjeme s razmjene sjemenja, biljčice koje su narasle su vrhunske, debele, zelene, dobro zakorijenjene, milina. Klijavost je bila valjda 100%-tna, kad su prepikirane sve su se primile i stvarno naočigled napreduju. Stara niska sorta (isto sa razmjene) se dobro drži, klijanje oko 80%, smrtnost nakon pikiranja nekih 10% i manje.
Ali zato kupovni Heinz....majko mila. Klijavost ok, ali smrtnost je valjda 50%-tna. Ugibaju u klijalištu, ugibaju nakon prepikiravanja. Uopće ne razvijaju korijen. A svi su u istim uvjetima. Ovaj cendri od samog početka. Moj zaključak nakon sveg ovog: Domaće sjeme je ipak domaće sjeme. |
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
petit ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 31 Siječanj 2013 Lokacija: s Status: Offline Bodovi: 349 |
|
Super, baš ti hvala, sutra krećem...
|
||
![]() |
||
makk ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1162 |
|
Petit, možes posaditi paradajz opet na isto mjesto gdje je bio posađen prošle godine. On ne podliježe pravilo o godišnjoj rotaciji biljaka.
|
||
![]() |
||
petit ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 31 Siječanj 2013 Lokacija: s Status: Offline Bodovi: 349 |
|
Možete li mi dati savjet - čula sam da se preporuča sadnja rajčice dvije godine uzastopce na istoj gredici. Danas sam opet čitala da se ne preporuča sadnja rajčice na istoj gredici i makar dvije godine razmaka od sadnje na istoj gredici.
Dakle, potpuno oprečno. Imate li iskustva u praksi, jel može ići na istu gredicu ili ne?
|
||
![]() |
||
magadan ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 16 Studeni 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 141 |
|
Ja ih stavim na sunce otkrivene sto ranije kad ga ima. Dakle, vec male biljcice u posudicama (prvi listici) stavim na sunce da se biljke otpocetka naviknu, a kad pocne zahladjivati unesem ih unutra. Ali treba paziti na biljcice koje su vece, a nisu imale sunca, da ih se ne ostavi predugo na suncu najednom. Njih treba postepeno izlagati, pola sata prvi dan (ili manje), drugi 40 min itd. Ove godine sam si zeznula te prve flance jer sam vec vece biljke ostavila vani sat vremena, mislila sam kako je hladno i sunce nije jako ![]() |
||
![]() |
||
elly-b ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 05 Listopad 2012 Status: Offline Bodovi: 3 |
|
Lijep pozdrav, evo i ja sam počela malo eksperimentirati sa uzgojem rajčica pa me zanima bi li ih sada u Istri nakon nicanja odmah stavili vani, otkrivene, pokrivene najlonom ili agrotekstilom? Držala bi ih na dosta zaštićenom balkonu sa puno sunca (kad ga ima
![]() |
||
![]() |
||
magadan ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 16 Studeni 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 141 |
|
Aha, to mi se svidja ![]() |
||
![]() |
||
Pustolovka ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2010 Lokacija: Bosna i Hercego Status: Offline Bodovi: 3162 |
|
koje ima za naci :)
|
||
Trud je uzaludan, ako se priroda protivi.
Seneka |
||
![]() |
||
|
Hvala svima na odgovorima...tako cu cesto onda i ja spricati ove godine...imam po livadama i preslice, gaveza, koprive...
E da, koju koprivu koristite? |
||
![]() |
||
Pustolovka ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2010 Lokacija: Bosna i Hercego Status: Offline Bodovi: 3162 |
|
i ja sam ovdje gdje zivim kao crna ovca medju bijelim jer u bosni postoje samo dvije vste paradajza volovsko srce i jabucar.inace samo na forumima imam sa kime pricati o sortama realno me ne shvataju ozbiljno. ![]() |
||
Seneka |
||
![]() |
||
|
Ja dok su biljke jos skroz male pocnem im jacati imunitet protiv bolesti.mlijekom ponekad,ali kad spricam oblijem ih od korijena pa do vrha,plus i mjesto gdje su posadjene naspricam.preslicu i koprivu kiselim na dva nacina.jedan koji traje od 24 do 48 sati kako kada pa time spricam na isti nacin kao i sa mlijekom to radim redovno mozda sedmicno tri x.drugi nacin kiselim koprivu i preslicu sedmicama da se usmrdi-udjubri pa razriejdim dobro i time zalijevam u korijen.ljuske od jaja koje skupljam od decembra ![]() |
||
Seneka |
||
![]() |
||
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
|
Ja špricam čim ih posadim na gredicu. Obzirom da sam vikend vrtlarica prođe pet dana od špricanja. Špricam kad je sunčano i pred kišu obilato s obje strane lista da se sve cijedi. Dobro pošpricam i zemlju oko biljke.
|
||
![]() |
||
Manon ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 27 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 8 |
|
Hvala, Pustolov, lijepo je biti među istomišljenicima jer me većina čudno gleda kad kažem kak sam posijala hrpu sorti i želim si još
![]() |
||
![]() |
||
|
Kako cesto spricas mlijekom i kada krenes spricati? Kako je krenulo, ova godina bi mogla biti kisna, a ja sam tek prosle god spricala mlijekom prvi put i ne znam radim li to dobro. Spricas li jos necim osim mlijeka? |
||
![]() |
||
|
Jagoda...nema problema, imam jos sjemena. Javi mi se na pp sta te zanima pa cemo se mijenjati:).
|
||
![]() |
||
|
Manon dobro dosla medju nas velike ljubitelje paradajza.
![]() |
||
Seneka |
||
![]() |
||
|
Pozdrav svima od ljubiteljice paradajza
![]() Ove godine sam započela sa vlasititim uzgojem flanaca i jedva čekam da vidim u što će se moje bebe izroditi. Nabavila sam Black plum, Purple Russian, Sugary, Tiny Tim, Solun Grčki, Don Juan, Heinz 1370, crnu rusku krušku, Indigo rose, staru nisku sortu, staru sortu jabučara i staru sortu cherryja. Čitajući ovaj forum vidim da ima još hrpa vrsta koje želim nabaviti... |
||
![]() |
||
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
|
Nisam nova na forumu, ali uglavnom se javljam na cvjetne teme...Kako od lani imam novi vrt gdje sadim i povrće malo proučavam što ima od rajčica..Nešto sam već posijala, uglavnom sjeme dobiveno od mojih cvijetnih prijateljica i nešto sam kupila. Listajući temu vidijela sam da ima kako bi ja rekla egzota, za koje do sada nisam niti znala....Malo sam proguglala i oduševilo me je sjeme tamnih rajčica koji ti imaš za dijeliti...Ukoliko ti je ostalo nekoliko sjemenki BLACK PLUM, BLACK FROM TULA, BLACK KRIM zamolila bi te da mi pošalješ. Ja ću ti uzvratiti nečim drugim od povrća ili cvijeća, a dogovoriti ćemo se na pp. ![]() ![]() ![]() |
||
sutra je novi dan
|
||
![]() |
||
Fiki ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 11 Prosinac 2011 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2792 |
|
![]() |
||
![]() |
||
|
Imas Fiki na ovoj temi puno stranica gdje su pjedini clanovi izlagali svoja misljenja kkao dolazi do plemenjace.ja sma sve to slijedila i od tad sam plemenjacu samo vidjala kod komsija
![]() |
||
Seneka |
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2728293031 78> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |