Slavujev vrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 254255256257258 282> |
Korisnik | ||
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
KALOPER tanacetum balsamita božja plahtica biblijski list
Zanimljivosti o kaloperu sam već pisala na prethodnim stranicama. Sada ću napisati o razmnožavanju, sušenju i ljekovitosti. Što budem napisala o ljekovitosti-nisu moja iskustva. Podatke sam skupila i zapisala iz različitih izvora. RAZMNOŽAVANJE Najbolji način razmnožavanja je u jesen ili proljeće djeljenjem korjena. Ako uzimate reznice u jesen, najbolje ih je posaditi u posude i spremiti od smrzavanja. SUŠENJE U bilo koje doba berite listove a ako želite najjaču aromu, berite pred samo cvjetanje. Listovi se dobro suše i zadržavaju aromu. Cvjetovi nisu vrijedni i najbolje ih je odrezati. Za kuhanje koristite samo listove. U KUHINJI Listove kalopera koristite vrlo štedljivo jer imaju vrlo jaku aromu. Dodajte ih juhama od mrkve,salatama, divljači,peradi, nadjevima i vočnim kolačima. S rastopljenim maslacem ih dodajte grašku i mladim krumpirima. LJEKOVITOST Koristi se kao tonik za prehlade, želučane tegobe i grčeve. Kaloperom istrljajte ubod pčele. Legenda kaže da se kaloperom liječila neplodnost . Da bi žena zatrudnjela potrebno je dva tjedna piti čaj od kalopera. Ukoliko se svaki dan žvače svježi list kalopera, izliječe se hemoroidi. |
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
miska ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 10 Travanj 2013 Lokacija: Kvarner Status: Offline Bodovi: 8574 |
|
Genijalno!!!
![]() |
||
![]() |
||
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
|
Kaloper 10.travnja 2013.
![]() Vilino sito u 12.00h ![]() Vilino sito u 13.07h ![]() |
||
![]() |
||
kamenika ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 23 Siječanj 2013 Lokacija: Umetići Status: Offline Bodovi: 68 |
|
Ti sigurno znaš za što se sve kaloper može koristit pa me nauči
![]() Imam ga ali ne znam za što ga još mogu koristit osim mirisanja listova
![]() |
||
![]() |
||
|
evo vidiš, još možeš i birati,ali moraš pažljivo slušati i -pamtiti! ![]() |
||
![]() |
||
|
hvala ti za ovu pjesmu, moja vinkovčanko!
![]() |
||
![]() |
||
|
kamenika, uvijek si dobro došla!
ako kaloper miriše kao što kažeš onda je to pravi kaloper, tanacetum balsamita. nazivaju ga još i biblijski list,kamforna biljka i božja plahtica. zbog ovoga -božja plahtica, mnogi ga zamjenjuju sa vrkutom ili gospinim plaštem. |
||
![]() |
||
kamenika ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 23 Siječanj 2013 Lokacija: Umetići Status: Offline Bodovi: 68 |
|
E,ovaj put me malo duže nije bilo.Pitala si kako miriše list od mog kalopera,pa miriše na one tanke žvake
![]() Slavuj,u tvom bih vrtu mogla provesti cijeli dan,divim mu se i divim,divim...
|
||
![]() |
||
Pustolovka ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2010 Lokacija: Bosna i Hercego Status: Offline Bodovi: 3162 |
|
Pridruzujem se i ja da budem ucenik ![]() |
||
Trud je uzaludan, ako se priroda protivi.
Seneka |
||
![]() |
||
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
|
Aleksa Šantić: SlavujuOj ti tiče milopojče, U Mostaru 5. oktobra 1888. |
||
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
||
![]() |
||
|
Wolfsbane, drago mi je i uvijek si dobrodošla!
Želja mi je da podjelim sa svima vama koji mi dolazite ono što sam učila,zapisivala i pratila godinama. |
||
![]() |
||
Wolfsbane ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2012 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 708 |
|
Slavujka, malo hodam po ovim forumskim vrtovima ali tvoj mi je jako jako zanimljiv i stalno se uci nesto novo
![]() |
||
![]() |
||
|
osica,drago mi je da ćeš doći ali nećeš moći zaviriti preko ograde jer je vrt dobro sakriven i nedostupan .kada prođeš ulicom mogla bi se zapitati da li si možda zalutala jer pred kućom se nema što vidjeti i mnogi se čude zašto nema i tamo cvijeća.
zašto? ne znam . pred kućom će jednog dana biti samo aleja budleja. |
||
![]() |
||
OSica ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 30 Svibanj 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1105 |
|
Ja ću doći kada procvjeta,samo da povirim u tvoj vrt,makar preko ograde.
|
||
![]() |
||
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
|
Prelijepi ti je vrt ! Uzivala sam gledajuci !
![]() |
||
![]() |
||
|
nije baš da je stiglo ali....uskoro, a brzo će ono i u Batinu! |
||
![]() |
||
|
dobro si rekla da ja volim -biljke! nije mi važno koliko krupan list ili cvijet ima.u vrtu imam i po koji korov. zanimljive su mi biljke sitnih cvjetića jer u nji se moraš dobro zagledati da bi primjetio ljepotu i savršenstvo. od meni dragih biljaka izdvojiti ću njih nekoliko: smilje premda imam slavonske korjene i ravnicu volim iznad svega ovo mi je posebna biljka. autorica jedne knjige o bilju je napisala: Posjetitelji moga vrta koji se slučajno dotaknu smilja,osvrču se tražeći izvor ovog pikantnog mirisa. gostanka "visoke stabljike gostanke nose okrugle cvjetne glavice a kada se tobolci sa sjemenom okite mrazom izgledaju poput skupljenih niski bisera" biserak biserje na granama. vilino sito potpuno suho,ali i danas sam gledala kako mu se osušeni cvjetovi još uvijek zatvaraju kada se sprema kiša i otvaraju kada se pokaže sunce...na očigled! |
||
![]() |
||
|
![]() |
||
![]() |
||
|
sve je počelo bujati i uskoro će biti eksplozija boja. |
||
![]() |
||
|
![]() zadnja rečenica dadinicinog posta me podsjetila na mog cvjetnog prijatelja i kolegu ,koji je,da bi se izvukao iz psihičke bolesti uzrokovane proživljenim traumama,počeo uređivati svoje i tuđe vrtove ono šta on radi sa biljkama to nije obično vrtlarenje nego umjetnost. jedne godine je osvojio prvu nagradu u večernjakovom vrtu na natječaju za najljepšu vrtnu frizuru. grmove oblikuje u neobične oblike,i svaki ima svoje ime. u sječanju su mi ostali grmovi posađeni u grupi i tako su oblikovani da im je dao ime-slavonski ples. falopiju,penjačicu koja jako brzo raste-obožava. vidjela sam sliku na kojoj se vidi kako ju je oblikovao i podigao u visinu tako da izgleda kao neki bijeli veo koji pada sa krova. falopiju je mjerio koliko naraste za jedan dan i izmjerio-12 cm!!! Drago pozdrav!!! |
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 254255256257258 282> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |