Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Adenium obesum - Pustinjska ruža
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Adenium obesum - Pustinjska ruža

Odgovori Odgovori Stranica  <1 122123124125126 407>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
 Ocjena: Ocjena teme: 2 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
Wolfsbane View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Status: Offline
Bodovi: 708
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (2) Hvala(2)   Citiranje Wolfsbane Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Svibanj 2013 u 08:20
E da, za doziranje, generalno nisam jos uspjela skurit biljcice fungicidom. Za odmjeriti kolicinu probaj pitati u ljekarnama dal imaju plasticne pipete, i onda mijesaj na litru ili pol litre kako vec hoces. Mozes i otprilike pa na manje, nis se nebu dogodilo.
velika gorica
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Wolfsbane View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Wolfsbane Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Svibanj 2013 u 08:11
Andina, imas hrpu fungicida u prodaji, jer su sijanci manje vise svega osjetljivi na polijeganje i plijesni.
Trenutacno koristim Previcur, njega bi cak trebalo biti u malim pakiranjima za kupiti (moj je u bocici od hmmm deci i pol? Tako nesto, nisu imali manje kad sam kupovala). Osim toga dobar je captan, systhane, trepak, quadris... Nisam probala da li bi isli oni sa bakrom. S obzirom da cesto u poljoapotekama radnici ne znaju koje su aktivne tvari preparata, ali svi imaju katalog proizvoda, ja kad dodjem ako nemaju sta trazim uzicam da mi daju taj katalog, pa trazim genericki isti preparat (kao kod lijekova, obicno imas vise preparata od razlicitih proizvodjaca koji koriste istu aktivnu tvar, samo se drugacije zovu), i onda gledam da nadjem najjeftiniji i najmanje pakiranje, samo treba znati glavni sastojak. Tako cesto prodjes i jeftinije, jer generici gotovo uvijek kostaju manje, samo ljudi ne znaju jer im se ne pamti komplicirane nazive kemikalija.
velika gorica
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Svibanj 2013 u 07:49
Za dezinfekciju sjemena upotrebljavam varikinu u spreju. Kod mene ju prodaju u Eurospinu (talijanski diskont) pod imenom „candeggina sprey“. Sjeme istresem u ono malo sito za čaj, pošpricam i pustim da djeluje  dvije- tri minute. Navučem gumene rukavice i nježno tarem prstom sjeme po situ. Nakon toga dobro isperem vodom i to je to.

Za biljke upotrebljavam Captan – kontaktni funficid u prahu kojeg je potrebno otopiti u vodi kupujem ga u  MBM Lučko 100 g./ 16 kn. i  Previcure kombinirano kontaktno-sistemični fungicid. Za doziranje upotrebljavam plastične injekcije. Približno  1 ml. = 1 g.  obično napravim malo jače koncentracije od navedenih. 

Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Najljepši vrt pod kišom 2014

Bodovi: 3306
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Svibanj 2013 u 23:05
Originalno poslano od člana Wolfsbane Wolfsbane napisao:

Andina, ja bih se slozila da nije do ljuskice nego do plijesni, tvoja biljcica pokazuje tipicno polijeganje na koje su oni jako osjetljivi dok su jako mali. Ja svoje poprskam fungicidom a skidam im ljuskice jako jako rano. Taj ne bude prezivio ali problematican ti je zapravo ovaj sa opnom, jer tesko ju sami probijaju kad se osusi.

Ok, onda je plijesan bila  na tom malcu koji je proklijao i na još dvije neproklijale sjemenke. Njima ni cimet nije pomogao. No, nasreću, onaj s opnom se uspio probiti i već širi kotiledone. Big smile

E sad, što se tiče tog fungicida, ruže sam prskala Antracolom, ali kod adeniuma to još nisam koristila.  Nemojte mi se smijati, ali moram pitati: Koji fungicid vi koristite i  kako spravljate otopinu? Našla sam na netu hrpu fungicida pod različitim nazivima za vinovu lozu, za voće, šećernu repu, lubenice ...  2 g u 10 l vode...Confused Ništa o cvijeću i ništa u malim dozama kako bi se primijenilo na dvije-tri sjemenke. Confused Ako odoka odmjerim 0,2 g na 1 l vode (što mi je nemoguće učiniti točno jer nemam apotekarsku vaguTongue) i ta mi otopina stoji recimo dva- tri mjeseca, hoće li ona biti i dalje upotrebljiva?  I zašto jednostavno ne naprave za nas hobiste neku gotovu otopinu fungicida u spreju veličine dezodoransa?!Angry
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik)
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 12672
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Svibanj 2013 u 19:39
Arabicum je (bar kod mene) magnet za kojekakve napasnike, od vunaste ušu pa do crvenog pauka i grinja. Pošpricaj s otopinom sapuna cijelu biljku, posebno pazi da dobro našpricaš donji dio listova
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6512
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Svibanj 2013 u 18:46
Na donjoj strani listova arabicuma( na nekoliko njih) sam danas ugledala neke minijaturne crne bubice. Da li je netko imao nešto slično? Biljke izgledaju dobro za sada.
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Svibanj 2013 u 14:24
Krasan nizozemacThumbs Up

Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Svibanj 2013 u 13:38
Originalno poslano od člana antonija antonija napisao:

isuseeee, Pinus, divni su, . . . .  . . .koliko ih ti u stvari imaš!  

Antonija, vjeruj da ih ne brojim.  Mogu ti samo reći da sam od pretprošle subote za dva Nizozemska crvena hibrida brojniji. LOLLOL  Ovaj sa slike trenutno cvate: 

Na vrh
antonija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5001
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antonija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Svibanj 2013 u 11:17
isuseeee, Pinus, divni su, a ja mislila da je onaj moj dvoipogodišnjak nešto! koliko ih ti u stvari imaš!
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.

Na vrh
Wolfsbane View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Wolfsbane Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Svibanj 2013 u 09:51
Andina, ja bih se slozila da nije do ljuskice nego do plijesni, tvoja biljcica pokazuje tipicno polijeganje na koje su oni jako osjetljivi dok su jako mali. Ja svoje poprskam fungicidom a skidam im ljuskice jako jako rano. Taj ne bude prezivio ali problematican ti je zapravo ovaj sa opnom, jer tesko ju sami probijaju kad se osusi.
velika gorica
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Svibanj 2013 u 09:35

Tri adeniuma u jednoj tegli Smile -  prošlogodišnji sijanci.
Na vrh
antonija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antonija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Svibanj 2013 u 08:41
Pinus, ne znam za zalijevanje, imam još jednoga koji ima isti tretman i on je ok. ista im je i zemlja. posađeni su u zemlju za kaktuse. morati ću im smiksati nešto pa ih presaditi, kad prestanu cvjetati.

Andina i ja imam takvog jednog, nije još počeo trunuti ali mislim da hoće. ne mrda, nije se ni ispravio ni odvojio listiće. žut je, i ja sam njemu skidala ljuskicu. sad kad čitam tvoj post mislim da je bilo prerano.
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.

Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Svibanj 2013 u 01:42
Možda! No i ova dva su imala istu razliku u temperaturi. I još nešto: kad sam prvom skinula ljuskicu, bio je još vrlo blijed i nerazvijen, kotiledoni se još nisu ni nazirali, a kod ove dvojice se lijepo vide, čak i kroz opnu.
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Svibanj 2013 u 21:34
@Andina, nije krivo skidanje ljuskice, prije će biti da je razlika u temperaturi. Već smo ovdje imali prilike vidjeti mlade biljčice koje se jednostavno poviju i uginu, a to je njihova boljka kao i kod kaktusa, oni su jako osjetljivi na vratu.
Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Svibanj 2013 u 20:57
Iz dva razloga: prvo - zato što sam to već jednom napravila i dogodila se ista stvar. Drugo - pogledaj sliku:

Sva tri klijanca na slici niknuli su isti dan. Ovom umirućem odmah sam skinula ljusku jer ju je bilo lako skinuti, a ostaloj dvojici se to nije dalo maknuti. Ne znam zašto je to tako, bili su u istim uvjetima (isti supstrat, vlažnost, temperatura). Možda je to do kultivara. Ostavila sam ih tako još dva dana, no čini mi se da sam trebala i duže (vidi se da je na jednom ostala opna). Mislim i da sam pogriješila što sam ih tako brzo maknula iz tople pećnice, a u prostoriji je ipak puno hladnije. Ostali klijanci su još u pećnici i sad im više neću skidati ljusku dok je sami ne odbace ili dok ne utvrdim sa sigurnošću da se muče odbacujući je. Usput, od dvadeset posijanih pretprošle subote do sad ih je niknulo ukupno dvanaest.

Antonija, i mojima se tako suše listovi kad ih premalo zalijevam. Nestrpljivo čekam tvoje cvjetiće. :)
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Svibanj 2013 u 20:15
Antonija, mislim da su dva razloga.  Prvo, premalo ga prihranjuješ. Vegetacija izgleda tako slaba.  Drugo, vrhovi starog lišća žute i suše se jer si ga i premalo zalijevala.

Andina, zašto misliš da je to posljedica prerano skinute ljuske ? Pišeš da si ju lagano skinula. 

Na vrh
DaZip View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 13
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje DaZip Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Svibanj 2013 u 17:05
@Andina, hvala na upozorenju, i ja sam nekima prilično rano skinula ljuskicu, al se dobro drže za sada.

Kod ostalih ću ipak onda malo pričekati sa skidanjem.
Na vrh
antonija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antonija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Svibanj 2013 u 16:27

ovaj će mi brzo cvijetati,  žute mu listovi, ne znam zašto...

Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Svibanj 2013 u 16:06
Evo što se događa kad klijancu prerano skinemo ljusku (mada je vrlo lako skinuta) - postaje "nedonošče" i vrlo brzo ugiba.

Na vrh
DaZip View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 13
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje DaZip Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Svibanj 2013 u 16:03

Samo da javim kako me jučer ugodno iznenadio jedan klijanac Smile 

Ostali se isto polako, ali sigurno bude. Sad samo da je više sunca i da prođe ovo loše vrijeme...

@Pinus, pridružujem se pohvalama za tvoje adeniume, stvarno imaš prekrasnu kolekciju biljaka.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 122123124125126 407>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,311 sekundi.