Limun |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2728293031 35> |
Korisnik | |
Andrija 2 ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2013 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 62 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
prekrasno, je li to meyer? di je to? koliko je star?
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Geography ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 16 Svibanj 2013 Lokacija: Lukavac, Bosnia Status: Offline Bodovi: 46 |
evo avgust je a moj limun ima na desetina cvjetova i pupoljaka a ima i nekoliko limunčića kada je cvjetao u proljeće
![]() ![]() |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
andrija2...imaš tako prekrasno mjesto za limune, ne znam u čemu bi više uživala he, he
enrikova nona...lijepo je rodio Geography...kako nestvarni izgledaju plodovi, divno, a i cvjetovi, bit će stalno i ploda i cvijeta, to mi je najljepše |
|
![]() |
|
enrikova nona ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
moj je bez velikih grana ali ima 9 plodova
![]() |
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Woow, odlično
|
|
![]() |
|
Geography ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 16 Svibanj 2013 Lokacija: Lukavac, Bosnia Status: Offline Bodovi: 46 |
moj ima 7 limunova ali se na slici vide samo 3, a sudeći prema tome koliko je sada procvjetao sigurno će biti još nekoliko mada ne znam kako će stablo i grane podnijeti težinu jer je mlado a grane su tanke i male.
|
|
![]() |
|
Matejjj ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2013 Status: Offline Bodovi: 5 |
Ljepe slike, a i dokaz da moze i u Bosni uspjevati i limun uz malo vise truda...
|
|
![]() |
|
petit ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 31 Siječanj 2013 Lokacija: s Status: Offline Bodovi: 349 |
Mi imamo limun koji je star 6-7 godina. U tegli je i ima sad već malo zemlje a razvio se u dva stabla koja bi se mogla razdijeliti , bar tako mislim. Zapravo je to limun od mame. Ona se brine o njemu, unosi ga, iznosi, gnoji... Sad je već prevelik da uopće može proći kroz vrata i ne znam šta ćemo s njim.Nije ga orezivala tako da ima i puno grana. Da li se sada može presaditi (podijeliti) ili orezati? Preko zime je ok kada je temperatura niža (oko + 8 ), a ako je viša onda padne lišće.
Drugi ima koji je narastao iz sjemenke i trebalo bi ga cijepiti, bar mislim. Dajte mi savjet dal treba cjepljenje i kako se to radi? |
|
![]() |
|
imam nekoliko pitanja. Pošto ja živim u kontinentalnom dijelu Bosne i Hercegovine (blizu Tuzle) evo već nekoliko dana dnevne temperature su visoke oko 27 C dok u toku noći i rano u jutro padaju na 7-8 C. Interesuje me ima li potrebe da limun unosim pred veče u neku prostoriju jer ne znam može li izazvati štetu ovako velika temperaturna oscilacija. Drugo pitanje bi bilo ima li potrebe da skinem male plodove limuna koje su se formirali nakon cvjetanja u avgustu (ima ih oko 30) a ima i 7 većih plodova kada je cvjetao u maju.
evo nekoliko slika tog limuna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
schmeterling ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Rujan 2013 Status: Offline Bodovi: 1 |
lijep pozdrav svim ljubiteljima limuna
![]() mene muči jedna dvojbica. Našla sam gdje ću kupiti eko uzgojeni limun (iz sjemena) no međutim pojma nemam gdje uzeti plemku za kalemljenje da bi bila pogodna za taj limun, a da je isto eko uzgojena (bez pesticida i umj.gnojiva). Dio posta ti je izbrisan jer da bi nešto mogla oglašavati trebaš sakupiti određen broj postova. prije svega trebaš pročitati Pravila foruma kako bi ti se bilo lakše snači na forumu. Kad sakupiš određen broj postova odnosno bodova svoja potraživanja ili ukoliko sama nešto nudiš drugima moći ćeš objavljivati isključivo u temi Oglasi. Btw dobrodošla. |
|
![]() |
|
Terezija ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 233 |
Ja još ne bih unijela limun, ali bih ga preko dana držala u hladovini tako da smanjim temperaturne razlike. Na slikama ti lijepo izgledaju. Obično se prorjeđuju cvijetni pupovi druge i treće cvatnje, jer veliko opterećenje stabla jedne godine povlači slabljenje uroda slijedeće godine. Budući nisi prorijedio cvijetove, možeš skinuti manje plodove a koliko ćeš ih skinuti, zavisi o razvijenosti stabalca.
|
|
![]() |
|
Andrija 2 ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2013 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 62 |
evo nekoliko jucerasnjih slika od mojih limuna. rijec je o mejeru i feminelo lunariu.
|
![]() |
|
Terezija ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 233 |
Andrija 2, lijepi su ti limuni. Njegovani i ,usput rečeno, nema trave oko njih što kod mene nije slučaj.
Na kojoj je podlozi Feminello? U literaturi ga navode kao vrlo osjetljivog limuna na gumozu i gljivičnu bolest "Mal secco". Ako je cijepljen na podlogu Poncirus trifoliatu ili Gorku naranču, bit će spašen od gumoze pod uvjetom da je podloga oko 20ak cm iznad razine zemlje. |
|
![]() |
|
Cijepljenje ili kalemljenje počinje sjetvom podloge na koju se, kad bude dovoljno razvijena, cijepi plemka. O cijepljenju je na temi limun ili nekoj od agruma, sve temeljito objašnjeno. Prolistaj i pročitaj pa ćeš naći. U tvom slučaju plemka bi trebala biti uzeta od tvog sjemenjaka a od podloga se kod nas najčešće koristi Poncirus trifoliata jer je otporan na niske temperature. ![]() |
|
![]() |
|
Sabi ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 09 Ožujak 2009 Status: Offline Bodovi: 96 |
pozdrav
ovo proljeće sam si kupila sadnicu limuna i da "kucnem u drvo" prekrasan je i već ima 6 lijepih velikih plodova na dvije male grančice, držim ga na balkonu gdje prijepodne ima lijepo lagano sunce a popodne kad previše "prži" je u sjeni sad je noćna temperatura pala na 6-7C dali bi ga trebala već spremiti u kuću? |
|
![]() |
|
nažalost ne znam. kupio sam ga u MBM-u na odjelu sobnog bilja, a oni su mi znali samo reći da je cijepljen, ali nisu znali na čemu.
|
|
![]() |
|
Ne mogu vjerovati da sadnica nije deklarirana. Na deklaraciji moraju biti oznake vrste, sorte i podloge. To je zakonska obaveza prema Zakonu o poljoprivrednom sjemenu i poljoprivrednom sadnom materijalu.
![]() |
|
![]() |
|
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
slažem se. šta reć. za 300 kn koliko sam dao po drvetu, barem sam zaslužio znat šta kupujem.
|
|
![]() |
|
nisu mi niti za limetu znali reći na kojoj je podlozi. na računu piše samo limeta tahiti. Zvao sam ženu u taj rasadnik, koja je inače bila jako ljubazna i vidi se da voli agrume, ali niti ona ne zna koja je to podloga. Vjerojatno nekakav citrumelo ili citrange troyer koji su najčešći na Siciliji odkud je sadnica uvezena.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2728293031 35> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |