Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Trajnice
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Alpski kotrljan - Eryngium alpinum
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Alpski kotrljan - Eryngium alpinum

Odgovori Odgovori Stranica  <1 234
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Status: Offline
Bodovi: 2451
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Lipanj 2008 u 10:06
Narode moj cvjetoljubni, ja se opet moram hvaliti (usta moja hvalite me), htjela to ili ne. Pa neka mi bude oprošteno - ne mogu odoljeti onom što OTC preporučuje 'preko interneta'. Opet moram napisati - ja imam, i ne samo Eryngium alpinum, alpski kotrljan nego u E. bourgatii, E. varifolium, E. yuccifolium. E. proteiflorum i E. venustum, E. maritimum, E. giganteum. Teško je reći koji je od njih ljepši. E. alpinum 'Blue Star' iako djeluje bodljivo nije bodljikavac, ima prekrasno tamnozeleno lišće, glatko i meko a i cvat, što odudara od njegovog izgleda. Istina je da su neki bodljivi, naročito E. ametistinum, ali kad jednom otkrijete svu njihovu ljepotu ništa vas ne može spriječiti da postanete njihov kolekcionar (i ruže su bodljive pa ih se nitko nije odrekao). Još bih samo napomenula da imaju dugi mesnati korijen, lomljiv i teško se presađuju, pa se preporučuje saditi mlade biljke.   
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Lipanj 2008 u 08:11
Koliko mi je poznato, samo putem internetske ponude.
Sumnjam da postoji ikakva relevantna ponuda na ovim našim prostorima, a eto, može ga se naći u prirodi.
Zakonom je zaštićen.

Na vrh
MARKEZIT View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 301
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MARKEZIT Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Lipanj 2008 u 03:30
GDJE SE MOŽE NABAVITI PRAVA JE LJEPOTICA
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Lipanj 2008 u 22:18
Na jednom dijelu puta od mora prema unutrašnjosti, u negostoljubivom, prilično zapuštenom i divljem predjelu uz ugibalište pored ceste, (mislim da je prostor bio dio ličkog kraja), na prostranoj livadi gdje se kamenje prepliče s neobičnom mješavinom zemlje..., i uprkos svim nedaćama što more ovo podneblje, bujnost zrelog ljeta je pokazivala svoju jaču stranu.
Između visokih busenova i livadne trave izvirivalo je bezbroj bodljikavih glavica indigo modre boje koje djelovaše pomalo nestvarno u tom zdravo seljačkom okružju.
Oduševljena otkrivenim, pokušala sam iskopati nekoliko biljaka. Otvrdnjela zemlja nije mi dopuštala nikakav pomak i ostala sam

Sam pogled na to nestvarno moderno čičkoliko bilje me oduševljavao.
Uinat vlastitoj nemoći ubrala sam svežnjić s namjerom da ga osušim kada već nisam bila u mogućnosti barem jednu biljčicu iskopati i prenijeti u svoj vrt.
Još i sada, poslije četiri godine, taj plavičasti aranžman me podsjeća na nemoguću misiju – zbog svoje bodljikave vizure dugo sam nosila ispikani </span>
Ta biljka se zove Eryngium alpinum i jedna njena inačica zastupljena je u našem kamenjarskom, livadnom i planinskom području uzduž
K tome, ugrožena je i zašićena vrsta.
Eryngiuma alpinuma ili kotrljana ima raznolikih varijeteta.
Poput Echinopsa ima posebnu i neobičnu funkciju u uresu vrtnih površina.

Svojim bodljikavim listovima i stasom, bojom izrazito modre mješavine - kobaltno – indigo - metalik u nestvarnim preljevima, kao da se sam kipar, slikar i dekorater poigrao takvom formom, daje upečatljiv
Svojom se vizurom odlično dopunjuje sa sikavicom. Po mnogo čemu su vizuelno slični, da ne govorimo o modernosti i neuobičajenosti, čiji sam vjerni pobornik.

Eryngium alpinum traži dobru propusnost tla, jer je sam izvorno stasao u kamenjarskom i škrtom podneblju. Preferira puno sunce, iako može tolerirati i blagu zasjenjenost.
Veoma je otporan na sušu, na posolicu, na neujednačenu temperaturu.
Cvate u kasno ljeto jajolikim cvjetnim glavama okruženim, više ili manje bogatim, bodljikavim perjastim ovratnikom.
Na umjerenim stapkama ističu se čelično modri listovi koji završavaju trnovitim zupcem, a ako se ruke ne zaštite pri bilo kakvom kontaktu s njim, poprilična
ispikanost
Izuzetan je za rez i suhe aranžmane, ali na gredici, u prostoru bilo kakve namjene, nije predisponiran za masovnu sadnju.
Upečatljivije izgleda kada se u malom broju postavi na odvojeno vidljivo mjesto gdje će doći do punog izražaja, s eventualno srodnim biljkama po nijansama i vizuri. Ili pak pojedinom nižom trajnicom i nježnijom četinjačom koja bi omekšala ošti drski izričaj.<o:p></o:p>
Eryngium alpinum je biljka koja je zbog svega navedenog jedan od mojih neodoljivih, nepretencioznih i sjajnih favorita.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 234
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,234 sekundi.