Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 362363364365366 407> |
Korisnik | ||
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Hvala puno!
![]() |
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
cupsica ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2013 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 247 |
|
Bugicaza5, Glikica ti je dobro rekla... Treći, evenualno drugi par listića...
![]() Ja sam se dosta nasijala adeniuma tokom ove zime i mogu ti iskreno reći da sam ih pola ubila s prebrzom nadohranom... Korijenje im je još jako sićušno i lako ga spržiš s gnojenjem... |
||
![]() |
||
cupsica ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2013 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 247 |
|
Bugica, odgovaramo u isto vrijeme
![]() |
||
![]() |
||
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
|
Hej, cupsice, hvala ti na informaciji, puno mi znači svaki podatak o njihovom uzgoju.
![]() ![]() Da, pišemo istim tempom!
![]() |
||
![]() |
||
|
Sporo ti rastu jer im nije dosta samo jutarnje sunce i toplina ![]() Pričekaj da ih možeš staviti na cijelodnevno sunčanje ( naravno, ako imaš tu mogućnost) i da ih počneš prihranjivati ![]() |
||
![]() |
||
|
A kada mogu na cjelodnevno sunčanje? Sorry kaj dosađujem pitanjima, ali ovo radim prvi put u životu.
|
||
![]() |
||
|
E sad to ovisi o vremenskim uvjetima u Karlovcu i tvojoj osobnoj procijeni ![]() Npr... jučer je u Zg bilo sunčano i toplo, moji su se sijanci od 12-17h sunčali vani. Danas je isto tako sunčano, temperatura je navodno jednaka jučerašnjoj, međutim puše vjetar, pa mi se čini da im je ipak prehladno... Danas ostaju unutra... A i ja danas moram raditi, pa nemam vremena za seljakanje adeniuma ![]() Ukratko, procijeni kad je preko 20 stupnjeva i onda ih iznesi... Do onda ih, ako imaš mogućnosti, proja staviti na južnu stranu da imaju više sunca ![]() |
||
![]() |
||
|
Ok, ovako ću napraviti: sad su i ostati će dok ima sunca na istočnom prozoru (unutra, naravno), a poslije ih selim na južni prozor, isto s unutrašnje strane, jer nije toplo danas.
Imam na balkonu mali termometar, pa neće biti problema.
![]() ![]() |
||
![]() |
||
marsha ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 17 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 576 |
|
Da li vam rastu adeniumi?
Moji od kad su se probudili lijepo napreduju. Ako nas vrijeme posluži do jeseni bi mogli biti krasni primjerci. |
||
![]() |
||
|
Moji sijanci rastu dosta brzo i lijepo... Lijepo se debljaju ![]() Ostali primjerci, koji su bili pod lampom, za sada ne pokazuju pomak... Oni stagniraju... |
||
![]() |
||
|
Moji stagniraju, odnosno vrlo sporo rastu. Točnije, neki rastu, a neki stoje na mjestu i ni makac.
![]() |
||
![]() |
||
|
Danas sam obavila nabavku gnojiva i uz standardno NPK 15-15-15 s mikroelementima.
Uz to sam kupila nešto što do sada nisam koristila, pa molim savjet. Da li da to povremeno dam adeniumima ili bolje ne? Dakle, radi se o sredstvu za poboljšanje cvatnje, lisne i korjenske mase. Navedeno je da osim što poboljšava gore navedeno, podiže imunitet biljke, smanjuje mogućnost gljivičnih oboljenja, zamjenjuje korištenje fungicida, ubrzano oporavlja biljke nakon stresnih situacija. Način upotrebe je , naravno, rastopiti u vodi i nakon toga u obliku maglice prskati preko lišća. Ne zalijevati s tim. E sad, da li ste to već koristili i ima li kakve koristi od toga? ![]() |
||
![]() |
||
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
|
cupsica, a možda da napišeš naziv pa da znamo što si to kupila
![]() |
||
![]() |
||
|
Naziv je: ZEOGRREEN - sredstvo za poboljšanje cvattnje, lisne i korijenske mase. |
||
![]() |
||
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
|
Mislim da je Triša pisala o tom negdje ili je možda pričala na jednoj od kavica
![]() |
||
![]() |
||
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
|
Kalcijev
karbonat 70 % i silicijev dioksid 15 % ( ZEOGREEN ) u obliku nano čestica su
placebo gnojivo. Ništa od toga nije topivo u vodi i nema načina da se ionizira.
Nešto malo kalcijevog karbonata ipak da ali zbilja malo a silicijevog dioksida ništa, niti u tragovima
ne. Ako zalijevamo
vodom iz vodovoda našim Adeniumima sigurno ne fali kalcij. Naša vodovodna voda
je dovoljno "tvrda" puna je kalcij hidrogen karbonata tako da nikakvo dodatno gnojenje
Adeniuma kalcijom nije potrebno.
A, SiO2 - silicijev dioksid 15 % (po domaće kvarcni pijesak) nije topiv u nikakvim tekućinama niti u
kiselinama ne. (osim HF) Nema šanse da on kemijski reagira. To se netko
zajebava pa kvarcni pijesak prodaje kao sredstvo za "poboljšanje cvatnje, lisne i korijenske mase". |
||
![]() |
||
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
|
sve što je pinus napisao istina je.tko imalo zna kemiju zna da je tako.mislim da su našim biljkama najpotrebniji kalij,fosfor i mikroelementi.
što mislite o NPK 5:20:30 s mikroelementima
|
||
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
|
||
![]() |
||
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
|
Ajama, sve ovisi u kojij fazi razvoja su, tj, koliko su stari. No, to znaš i sama. Ovo što si ti spomenula bi bilo dobro pred cvatnju, tj. za poticanje cvatnje.
|
||
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
||
![]() |
||
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
|
to sam i mislila.moji su odrasli.
|
||
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
|
||
![]() |
||
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
|
Slažem se Glikicom
ali ipak trebamo znati da uzgoj adeniuma nije neka egzaktna znanost gdje je sve
unaprijed do tančine određeno. Ako vidimo sada na početku sezone vegetacije da
adeniumi imaju sitno lišće, ako nismo zadovoljni bojom lišća, ako teško
otvaraju novo lišće idemo i dalje sa uravnoteženim gnojivom bez obzira na veličinu
adeniuma. Trebamo biti fleksibilni, prilagođavati se situaciji i uvijek procjenjivati
što bi bilo najbolje u danom trenutku za biljku. |
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 362363364365366 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |