Češka |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
mimar
Trajnica Pridružen: 01 Veljača 2008 Lokacija: Srbija Status: Offline Bodovi: 2123 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 23 Srpanj 2008 u 13:46 |
Prag, grad zlatne istorije i bajkovite lepote monumentalnih gradjevina i predivnih mostova koji spajaju obale mocne Vltave. Grad koji spada u najposeceniji na svetu (po broju gostiju ispred grada Njujorka) svoju identicnost i srednjevekovni izgled ulica sacuvao je, posle vise od 600 godina, skoro u potpunosti. Odmah po ulasku u Cesku pogled nam se zaustavlja na jednom od zamkova, sto obecava… Na levoj obali Vltave dominira oblast tvrdjave Hradcani. Najveci dvorac na svetu prostire se na oko 7 hektara zemlje,oduvek predstavlja sediste i rezidenciju ceskih vladara. Podignut je u 9. veku a danasnji izgled potice iz 16.v. Velicanstvenim renesansnim zdanjem dominiraju tornjevi spektakularne katedrale sv. Vida, u elegantnom francusko- gotskom stilu.Ispod katedrale su pokopani najveci kraljevi ceske. .
Stari grad je na desnoj obali, kapiju cini Kula starog grada, koja predstavlja jednu od najlepsih evropskih gradjevina u gotskom stilu. Karlov most je magicno mesto koje poput magneta privlaci reku turista, umetnika, zaljubljenika u lepotu. Ne zaboravite zastati kod Lorenskog kriza i pozeleti nesto, po legendi cete se sigurno vratiti u Prag (ja verujem u bajke, pozelela sam i necete verovati, u Prag putujem vec sledece sedmice a da nisam planirala ). ..
Trg (Starometske namesti) je najlepse i najzivlje mesto u centru starog grada. U sredistu je spomenik Janu Husu okruzen zivopisnim fasadama. .
Najzapazenije zdanje Starog gradskog trga je vecnica sa Astronomskom kulom i satom orloj koji pokazuje ne samo tacno vreme vec i polozaj drugih planeta u odnosu na Zemlju i kretanje Meseca i Sunca kroz zodijak. Vaclavljev trg (Vaclavske namesti) sa kojeg se pruza pogled na Mustek, Nacionalni muzej, raskosne fasade, barokne reljefe i koji predstavlja centar bogatog nocnog zivota. Walenstajnovi vrtovi predstavljaju raskosno dvoriste generala Albrecht von Walensteina koji je porusio dvadesetak kuca kako bi napravio mesto za svoje uzivanje. .
Crkva sv. Petra i Pavla, goticka gradjevina iz 1885.god.na uzvisenju Vysehrad u okolini Praga, odakle se pruza predivan pogled na krovove grada i njegovu okolinu. Prazani nude domace specijalitete kobasicu, pacetinu, knedlicke i cuveno toceno prasko pivo u mnogobrojnim restoranima i pivnicama. .
Grad koji ima razvijenu kulturu zivljenja i neiscrpnu pricu o svojoj istoriji, svake godine ima sve veci broj posetilaca. Nezavisno od godisnjeg doba, Prag je raskosan, i koliko god puta da ga posetite ostace u vama zelja za povratkom. Grad koji ne moze drugo nego opciniti i nadahnuti putnika namernika. |
|
Sponzorirani linkovi | |
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Razglednica iz Praga je fantastična. Predivan grad, mislim jedan od nejljepših u Evropi.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
Branka
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka Pridružen: 27 Prosinac 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3031 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bila sam u njemu prije nekoliko godina dok sam se još aktivno bavila pjevanjem u našem poznatom zboru iz petrinje SLAVULJU i bilo mi je super mogu reči da me se posebno dojmila njihova nacijonalna knjižnica koja čuva neke primjerke stare nekolikostoljeća , zatim centar grada , i onaj dugački prolaz kroz sami centar gdje se može jesti na svakom čošku . kako bi mi to rekli . a ostale građevine , ma zar se to može opće opisati, prekrasno
|
|
TILjO
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Mladi grm Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 546 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisam nikada bio, ali sviđa mi se ovo što vidim na slikama.
Mlad sam... ...valjda budem još stigao ga posjetiti... |
|
skitnica
Odrastao grm Pridružen: 13 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1556 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
to je definitivno grad koji bi trebalo obići i koji bih volio posjetiti
|
|
mi smo djeca cvijeća
|
|
gioiaa
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 16587 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Predivan grad
|
|
Šeflera
Trajnica Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Stankovo Status: Offline Bodovi: 2274 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
U Pragu sam bila u tinejđerskoj dobi- ona faza kad "baš moram tu biti- kak je dosadno!"
Jedino čega se sjećam je vožnja taksijem po noći jer nismo znali kak se vratiti do hotela i potraga za bankomatom da platimo taksi! |
|
mimar
Trajnica Pridružen: 01 Veljača 2008 Lokacija: Srbija Status: Offline Bodovi: 2123 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Eh, to doba! I ja sam takav put imala do Beca ali sam ga sada videla sasvim drugim ocima. Prag se verovatno nije puno promenio od tada, ali mi jesmo, zato eto razloga da ponovo odes. Sigurna sam da bi ti ovog puta ostalo mnogo vise toga u secanju. Sve sto kazu onjemu je istina, on je cak mnogo vise od toga!
Zabelezila sam i nekoliko detalja primerenih ovom sajtu. Evo jedne praske baste, divan kutak u dvoristu nekih stambenih zgrada.
. deo ponude jedne ulicne (ovo ljubicasto je dzinovsko i prelepo ) i jedne cvecare u trznom centru Flora . lepi prozor na centralnom trgu .saksije ispred hotela Holiday Inn
|
|
Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
|
|
gioiaa
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 16587 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
mene to dzinovsko ljubicasto podseca na articoke...
stvarno divan grad,blago vama koji ste ga posetili. |
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Predivno, predivno, a onaj prozorčić sa svijećem - bajno.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mimar hvala na za ovu krasnu reportažu.
Evo i ja sam imala priliku po drugi put u životu vidjeti lijepu zemlju Češku i njezine ljepote. Prag si nam lijepo opisala, možda budem i ja dodala koju slikicu. Ja ću dodati nešto sa svog putovanja što ovdje nije spomenuto. Nismo imali baš lijepo vrijeme za razgledavanje, bilo je dosta kiše ali nismo odgodili putovanje jer je osnovni povod putovanja bio pir u Slovačkoj, u Senici na koji smo bili pozvani ( to su naši gosti koji nam dolaze već 4 sezone). U svakom mjestu smo uživali na svoj način. i u Češkoj i Slovačkoj. Puno je njih svjetska baština Unesco. Plan i organizaciju puta po Češkoj sam napravila uz pomoć domaćina i bratića koji je već 4 puta bio u Češkoj. Jezik nam nije bio veliki problem a za određene destinacije smo imali GPS kao popmoć i mogli smo bez problema putovati. I tako malo po malo, tamo amo ovo je bio put od 2.500 km! Služila sam se ovom mapom pa možda kome pomogne: |
|
Rijeka
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zamak Lednice, Češka Republika, na samoj granici sa Austrijom. Dvorac Lednice posjeduje najveći park u zemlji i najviši minaret van muslimanskog svijeta (visine 60 metara). Od sredine XIII vijeka vlasništvo je obitelji Lihtenštajt, a od 1996. Godine nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Ovdje možete više pročitati ako vas zanima, tekst je sažet, neću naširoko pisati. Pogled na Botanički vrt iz unutrašnjosti dvorca Malo unutrašnjost dvorca Kada za 1000 litara vode Zamak Valtice ( slika sa neta jer ga ovako nisam mogla poslikati) Ovo je moja fotografija dvorca iz dalje i mjesta |
|
Rijeka
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Rijeka
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Rijeka
|
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lijepo! Ima li još sličica?
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
sanjalica4
Pustio korijenje Pridružen: 30 Lipanj 2010 Status: Offline Bodovi: 257 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
obozavam Prag!!! skoro svake godine idem sa muzem na maturalce...
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Rijeka
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Htjeli smo posjetiti Vilu Tugendhat ali smo se trebali naručiti 3 -4 mjeseca unaprijed jer nema kapaciteta... Unesco baština, više ovdje : http://hr.wikipedia.org/wiki/Vila_Tugendhat
a o rekonstrukciji ovdje: http://pogledaj.to/arhitektura/34468/ Vila Tugendhat njemačkog arhitekta Ludwiga Mies van der Rohea, izgrađena od 1928.-30. godine u češkom gradu Brno za Fritza Tugendhata i njegovu ženu Gretu, smatra se remek-djelom arhitekta i ikonom moderne arhitekture funkcionalizma.Slikano kroz staklo Vrt Pogled na grad |
|
Rijeka
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Brno je veliki grad Južne Moravske, dijela Češke, drugi po veličini sa više od 1.250.000 stanovnika.
Kao i skoro svaki češki grad i Brno je na popisu UNESCO svjetske baštine i to od 2002. godine sa svojom Vilom Tugendhat, koju je u blizini gradskog središta dizajnirao i 1920. godine izgradio Mies van der Rohe ( to sam već napisala). Ima 26 fakulteta, grad u kome se nalaze najviši češki sudovi, od industrije je tamo tvornica traktora Zetor, tvornica oružja Zbrojevka, tekstilne tvornice i sa jakom metalnom industrijom. Zanimljivost u Brnu je međunarodno natjecanje u vatrometu koje se održava svake godine. To je sajamski grad u kome se održavaju međunarodni sajmovi od 1928 godine. Nalazi se na ušću dvije rijeke Svitave i Svratke. Prekrasan, čist grad malo podsjeća na Zagreb.. poznat po očuvanom povijesnom jezgrom, prekrasnom katedralom sv. Petra i Pavla, crkvom sv. Jakova i dvorcem Špilberk. Pogled na Trg slobode Stara gradska vjećnica, Stara radnice Zanimljiv sat u centru Brna Katedrala Sv. Petra i Pavla ....posebna po tome što već stoljećima sat ide krivo tj....Brno je oduvijek bilo meta raznih osvajaća, tako su ga i Švicarci željeli osvojiti ali je on odoljevao. No, glavni među Švicarcima bio je iznerviran što nikako da zauzme to malo mjesto rekao je ...ukoliko do sutra u podne ne uđemo u grad povlačimo se zauvijek...vijest se prenjela. Švicarci su napali i ušli na prve zidine...i tada je Brnjanima sjevnulo...pomaknuli su sat sa 11 na 12 ....Švicarci su se okrenuli i otišli , a u spomen na to i dana danas crkva Sv. Petra i Pavla umjesto u podne zvoni u jedanaest sati. Stup kao spomen na kugu, Zeleni trg Parnasova Fontana ( Kašna Parnas), nalazi se u sredini zelene tržnice. Crkva Sv. Jakuba Trg slobode |
|
Rijeka
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Rijeka
|
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |