Zagorje uz Sutlu |
Odgovori |
Korisnik | |
FranjicaZG
Neukroćena biljka ZLATNI DONATOR Pridružen: 10 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 4567 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 26 Listopad 2008 u 20:59 |
Velika smo obitelj a susrećemo se sve manje, nekako nas život razvlači na sve strane i sve manje radimo ono što želimo već radimo ono što moramo. Jedna od “obveza” koju imamo već dvadesetak godina a koju moram priznati svi sa oduševljenjem izvršavamo je putovanje u rodno mjesto naših majki. Okupljamo se kod tete u Vrapču i krećemo put Zagorja. Prvo nam je zastajanje u Zelenjaku, klanjcu kroz koji protječe Sutla, mjestu gdje je postavljen spomenik Antunu Mihanoviću, pjesniku koji je ispjevao Lijepu našu Ovaj je dio Zagorja izuzeno zanemaren, proteže se uz samu Sutlu, nekadašnje ceste i željeznička pruga vode dijelom kroz Hrvatsk a dijelom kroz Sloveniju i tako su danas na neki način izolirani od svijeta zbog prometne nepovezanosti(vlak davnih dana ukinut – nerentabilna pruga!!) a dijelom zbog namjernog izoliranja Kumrovca. Veseli napredak iz godine u godinu, u razvijanju seoskog turizma, pratećih restorana no ne mijenjamo stare navike i naše uobičajeno ispijanje kavice u predivnom restoranu koji njeguje starine i diči se njima Stalak za širajzl (žarač?) pretvoren je u stalak za kišobrane a prostorije ukrašavaju i vitrine sa različitim sitnicama koje su nekad bile upotrebljavane na izlazu nas isprača predivan jesenski aranžman Putujemo kroz i preko prekrasnih pitomih bregova izmjenjuju se vinogradi i polja sa šumicama. Sve je u prekrasnim jesenjim bojama… Odmah nakon izlaska iz kanjona Sutle proteže se divno selo Kumrovec, anatemizirano nakon uspostave nove Hrvatske. Šteta, moglo se pametno iskoristi postojeće eko selo, postojeće dvorane za kongrese, postojeću infrastrukturu a danas tako popularni izraz “brand” imamo – to je Titovo rodno mjesto, zanimanje postoji – samo treba dobro izreklamirati i zaposliti mnogo ljudi. Davnih je dana u Harinzlaki, selu koje se proteže uz Sutlu sa hrvatske strane iz stijene procurila ljekovita voda pa kako smo bili u zajedničkoj državi, sposobniji i organiziraniji Slovenci su u drugoj polovici prošlog stoljeća bušili sa svoje strane Sutle, došli do vode i napravili bazene. Iz jednog drvenog bazena (i ja sam se kupala u njemu) napravili su Atomske toplice Podčetrtek sa svim pratećim objektima, izgradili hotele, evo i dalje ih proširuju uredili dvorac Podčetrtek I napravili izuzetno puno za svoje ljude tog pograničnog područja. Naši ljudi na žalost imaju problema sa prelazom granice, ostali su odsječeni od svijeta, nemaju gdje raditi i poznata priča – mladi odlaze za poslom, ne vraćaju se - tako da su sela na brdima iznad Sutle sve više pusta i prazna. Uz samu cestu ima lijepih i novih kuća, prekrasno uređenih okućnica sa zanimljivim detaljima Na bregima samuju starci na starim gospodarstvima Ova vrata su nekada bila često otvarana i zatvarana I zaključavana ovim ključem Ova “starica” već više od 250 godina stoluje ovim brijegom uz svoju gospodarsku zgradu Sjećam se kako smo kao djeca na štaglju spavali u sijenu, danas samo lutamo napuštenim prostorima i podsjećamo jedan drugog kako je to nekada bilo U kutu samuje napuštena preša za vino muljača (odvaja bobice grožđa od peteljke) a vedrica za mošt raspada se od starosti i neupotrebljavanja S jedne strane iz kuće puca pogled na Tabor grad (već tri godine za redom imamo isto vrijeme i iste fotke, malo maglovite) jedino što smo ove godine otkrili u z grad i veliku dizalicu – ipak se kreće pa onda kad pogled skrene malo u desno vidimio kapelicu Marije Madalene pa onda posve desno šuma uljepšana jesenjom skalom boja krene li pogled na lijevo kroz mladi voćnjak vide se i nove zgrade – da, samo što su vikendice! Obavezno prošećemo stazama našeg djetinjstva i pronalazimo uz samu stazu ni njih nema tko pobrati Puno nas je na okupu vrijeme prebrzo prolazi i vjerujem da će nam ova ljepotica i slijedeće godine pokazati vrijeme za povratak u Zagreb |
|
Sponzorirani linkovi | |
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
E, pa ovo je pravi putopis iz predivnog kraja. Hvala ti na tome
|
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Franjice, predivne slike!
Davnih dana gledala sam kako izgleda jezero na toku Sutle, negdje ispod Huma na Sutli prema Kumrovcu. Predivno je bilo! A sada sve vrbe i trstika raste. Morala se brana i nestati predivno jezero... Vjerujem da znaš o čemu pričam! |
|
Šeflera
Trajnica Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Stankovo Status: Offline Bodovi: 2274 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala !
|
|
Tu se igramo
http://satyninabajka.blogspot.com/ |
|
korijenko
Cvjetni guru Pridružen: 27 Kolovoz 2008 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 6701 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Za svih nas koji nismo još tamo bili - predivno
|
|
Pup do pupa,do ruže ruža, uberi što priroda ti pruža
(zgora Opatije) |
|
gioiaa
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 16587 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Predivno Franjice, kraj je prelep,opet sam uzivala
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Franjice kao i uvijek pravi putopis predivnim krajem. Zagorje me uvijek oduševljavalo svojim predivnim brežuljcima, pa baš mi je drago da sam malo prošetala tim divnim krajem.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
rijeka53
Odrastao grm Pridružen: 26 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1517 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
.....lipi pozdrav, freelensici |
|
Čips - umjetnost prodavanja jednog krumpira po cijeni cijelog kilograma
|
|
skitnica
Odrastao grm Pridružen: 13 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1556 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
slike su ti predivne,ali što se tabora tiće ja bih ipak dodao da se tamo godinama radi a to znam jer sam i sam radio na njemu.ali sa starcima je škakljivo .mora se raditi polako i pažljivo.
|
|
mi smo djeca cvijeća
|
|
dugokosa
Mladi grm Pridružen: 07 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 886 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Franjiceeee pa oni imaju još mušmule ,tako ih rijetko viđam tj ne sjećam se kad sam ih zadnji put vidjela
|
|
sutra je novi dan
|
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja skoro svaki dan vidim u našem gradu je!!! Ćak sam je i probala!!! Zimus ćemo zajedno na isprobavanje, može? |
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |