Lippia citriodora - Aloysia triphylla |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 16 Lipanj 2009 u 10:50 |
drugi nazivi: aloysia triphylla, lemon verbena, erba luigia
porijeklo: Južna Amerika, Čile
grm visine 1,5 - 2 m
listovi svjetlozeleni sa intenzivnim mirisom limuna
cvjetovi sitni u skupinama, blijedolila, cvate ljeti
zbog intenzivnog mirisa na limun listovi se mogu stavljati u ladice, ormare
(kao lavanda), od njih se pravi liker
upotrebljavaju se i za proizvodnju parfema i sapuna, a imaju i neka ljekovita svojstva
cvjetovi se mogu lijepo ukomponirati u bukete
Nekada je kod nas na moru bila dosta česta, danas je rjeđe susrećemo
Biljka na slici je prilično stara, ima oko 40 godina. Pokušala sam zasaditi reznice, vidjet ćemo da li će uspjeti
|
|
Sponzorirani linkovi | |
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...imala priliku vidjeti jedno takvo drvo u južnoj dalmaciji ali navodno se nikom ne primaju reznice tko je probao.... možda kasna jesen ili rano proljeće, malo deblje grančice? ....
...ako je koja viška, pošalji i meni da okušam sreću |
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam negdje pročitala da se razmnožava reznicama ljeti, zabola sam malo zelenih i malo drvenastih grančica pa ću vidjeti da li će uspjeti.
Ova na slikama je kod moje mame pa grančica ima.
Griva, ako koja uspije pošaljem ti
|
|
Rei1
Novo sjeme Pridružen: 31 Srpanj 2009 Status: Offline Bodovi: 3 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav svima! Malo sam surfao po netu tražeći podatke o lippii citriodori, te naletio na forumi i vidim da bi ste htjele imati ono što sam ja nabavio jučer pa vas obavještavam da ih ima za kupiti u Metrou u Rijeci ,pod aromatično bilje na odjelu voća i povrća.(Admin ako misliš da ovaj dio teksta je reklamiranje ili nije primjeren slobodno briši, pa ću zainteresiranima javiti preko privatne poruke).
|
|
OTOK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Uspjela sam, jedna grančica je pustila korjenje
|
|
Rei1
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Čestitam,znam da je ovako draže.
Sretno u uzgoju. By the way, je li znaš što ćeš s lišćem? Ja bi si koristio i za neku čajnu mješavinu s melissom i mentom, samo kod lippie nisam siguran kada u berbu , nekako mi je žao sada dok je mala (vaza10 cm). |
|
OTOK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lišće lijepo miriše, pa ga ja stavim u ormare (kao što se stavlja i lavanda)
Čaj nisam nikad radila, ali jesam liker - davno, mogla bi opet, samo trebam potražiti recept - znam da ga rade negdje u Istri pod nazivom erba luigia |
|
Rei1
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Thanks. Još ću malo surfati.
|
|
nbjelovu
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Je li netko naisao u Splitu na lippiu?
|
|
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/ |
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...kod nas je zovu bellaluiga i none su pile caj od nje...nekako taj grm pada u zaborav i moram je nabaviti...
|
|
hoya
Cvjetni guru Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam poseban razlog pa je već tražim mjesecima po centrima. Prošli tjedan sam zvala Zrinj... u Zagrebu. Kažu ima !!!
Zamolim kolege na putu da svrate, da mi donesu.
Međutim, naše vrle cvijećarke limonovcem, citronovcem (kako sam ja pitala) smatraju majčinu dušicu s mirisom limuna tako da sam dobila 4 majčine dušice koje sam odmah na poslu razdijelila.
|
|
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...Hoya, mogu ti pitati pelcer u susjeda ako zelis.....meni se bio primio pa ga odnijela susa preko ljeta...
|
|
muhlenbergia
Trajnica Pridružen: 18 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 2241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nekad se je nađe u Plodinama gdje prodaju začinsko bilje.
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i ja sam prije mjesec dana dobila par reznica, ali nisu se primile... ima li neki provjereno uspješan način ožiljavanja? doba godine kad se uzimaju sa grma?
|
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...Natalija, ja sam na proljece , otprilike u ovo doba, zabola par grancica u moju crvenu pjeskovitu zemlju, umjereno vlaznu u hladu-poluhladu....primila se, bacila nove grancice i listice i u 7. mjesecu izgorila od vrucine a moze bit, vrlo lako, da je i MM tu kumovao sa njegovim kopanjem i okopavanjem....
|
|
Anaida
Cvjetni guru Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja ga kupila nedavno, malecki... Ali sada vidim da saam ga na pogrešno mjesto posadila ne znajući da tako velik naraste. Kod nas na kontinentu ne može prezimiti vani?
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
hoya
Cvjetni guru Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kupila sam ih na sajmu u Rijeci. Konačnooo! Hvala svima koji su mi se ponudili, eto moj "problem" je riješen
|
|
|
|
jagoda
Cvjetni guru Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Danas sam kod rođaka u Istri probala jedan fini liker i rođakinja je rekla da je to rađeno od biljke ERBA LUIGA odnosno od mirišljive biljke uz dodatak još nekih drugih trava...Pokazala mi je biljku zanimljivog mirisa i onda sam malo proguglala...Pronašla sam da je latinski naziv biljke LIPPIA CITRIDORA i da postoji tema o toj biljci...Malo sam je pokrenula i zanimaju me vaša iskustva sa tom biljkom koju bi i ja htjela imati u svojoj kolekciji... [IMG]smileys/smiley2.gif" align="middle" />
|
|
sutra je novi dan
|
|
hoya
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja su iskustva siromašna. Imala sam dvije. Nisam ih uspjela sačuvati zimi.
A liker ?! Nešto predivno, tako dobro da mi je prva biljka bila stalno očerupanih listova
|
|
|
|
jagoda
Cvjetni guru Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
O Hoya drago mi je da si se javila i da si napisala svoje iskustvo...Vjerovatno si biljku ostavila u vrtu pa ti je otišla...Moja rođakinja je ima u vazi i vjerovatno će je spremiti, pa ćemo vidijeti kako će se ponesti...Liker je baš super, divan miris...Pokušati ću negdje kupiti biljku, možda na Riječkom sajmu...
|
|
sutra je novi dan
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |