Tritoma - Kniphofia uvaria |
Odgovori | Stranica 123 8> |
Korisnik | |
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 31 Ožujak 2007 u 18:22 |
Tritoma - lat. Kniphofia
Biljka koje će namamiti znatiželjne poglede u vaš vrt. Predivnog zimzelenog lišća tankog i uskog i elegantnog povijenog. Koje tvori predivan grm u vrtu visine oko 50 cm a iz kojega izlaze horizontalno duge stape na kojima je cvijet u obliku boce ili kukuruza. Cvijet koji je načinjen od malih sitnih trubica okrenutih prema dole. Ima ih u raznim bojama: žutoj, crvenoj, narančastoj te one višebojne(flamenco). Njegovo cvijeće će nas oduševljava od početka lipnja pa sve do kraja rujna. Također cvijet je pogodan za rezanje. Nakon sto ocvate cvat treba ukloniti i odrezati i ostaviti biljku da miruje. Sadi se na sunčana i topla mjesta, koja su propusna i umjereno suha sa bogatim tlom. Ukoliko ima previše vlage to bi mogao biti problem oko prezimljivanja, jer je osjetljiva zimi na vlagu pa ju je potrebno malo zaštiti od velike vlage. Ukoliko cvijet sadite u posude, onda neka to bude veća posuda i svake godine ga presađujte i obrezujte izraslo korijenje (neka to ne bude više od jedne trećine cijelog korijenja), i dodajte nove zemlje. Biljka ima iznimno snažno i dugačko korijenje koje vrlo brzo raste te će vrlo brzo ispuniti posudu, ali nije jako osjetljiva ukoliko ga skratite . Ovaj baštenski cvet je veoma neobičan i privlači poglede pleneći svojom lepotom. Imam odrasle biljke koje cvetaju i mlade biljke od prošle godine, oko starijih biljaka. Kada treba da se odvoje mlade biljčice, da li neko zna? |
|
Sponzorirani linkovi | |
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
izvadiš ih iz zemlje. nakon toga očistiš suvišnu zemlju od korijenja. odreži predugačko korjenje( duže od 20 cm.) te ih raskomadaš rukama na sitne djelove. koliko god možeš i to tako da na svakom komadu ima barem jedna do dvije žilice. nakon toga ih posadi u cvjetnjak i pomalo zaljeva. ali ne previše . prvih par dana biti če poklepite i dobiti malo sivkastu boju ali nakom 2-3 tjedna se potpuno oporave.
O tritomi možete pročitati ovdje: http://www.cvijet.info/savjeti/kategorije/1/savjet/67.aspx |
|
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sorry, odgovor je već stigao!!! |
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ovo ti sigurno djeluje ja sam proljetos razmnozio nekih 20 tritoma i sve su zive. a ukoliko ti koja pukne i nema korjenčič, tada ih stavi u hormone i zabodi u zemlju za ožiljavanje i to je to.
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Cini mi se da ovog ima u razlicim bojama
|
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ima ih u raznim bojama, i to u žutoj, narančastoj, i sličnim nijanasama, te šarena ( falmenco) koja je trobojna, na vrhu crvena, sredina zelena i dno žuto.
|
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala vam na odgovoru. Sada mi je mnogo jasnije o razmnožavanju Tritome. Pošto su već krenule sa rastom ne bih sada da ih diram, ali sledećeg proleća ću ih razdeliti.
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ok! to mi je drago za čuti, ukoliko još šta treba samo pitaj |
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moj "grm" od Tritoma isterao 11 cvetnih drški. Sledeće proleće moram da ih rasadim.
|
|
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moj nema 11 al ima dva cvatuća
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ispravljam se, sada ih ima 14. Neki već procvetavaju, a imam i pupoljaka. Razbio mi se digitalac pa nemam kako da ih slikam.
|
|
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Na ocvetalim stablima Tritome pojavili su se plodovi sa semenom. Da li se ona može razmnožavati i semenom?
|
|
|
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
mislim da može zato što postoji za kupnju sjemena u trogovinama. a sada kako to uspiti stvarno ne znam. nisam isprobavao! |
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hteo sam da odrežem ocvetala stabla, ali kada sam vidio da ima plodova odlučio sam da sačekam da sazre, pa ću pokušati da semenke posejem. Razmnožavaju se one dobro i izbojcima sa strane, ali da probamo i ovo, ko zna možda i uspe...
|
|
|
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
treba probati pa ako uspije,
a ako ne, opet se mogu bez problema razmnožiti djeljenjem.
|
|
artemisia
Upravo klijam Pridružen: 25 Travanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 137 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Voki, ja sam sasvim sigurna da će tebi to uspjeti!!! Jer kad se netko s toliko ljubavi bavi biljčicama, one to osjete i uzvrate na najbolji mogući način - rastu i cvatu i množe se u neslućenim razmjerima. A to te opet tjera da ih voliš još više i na kraju ti život uistinu postane bajka koju si sam napisao!
|
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam svoje tritome prošle godine zasadila dijeljenjem, bio je jedan veliki i mali cvijet, a evo ove godine su 4 cvijeta tu...
|
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo i mojih tritoma!!!
|
|
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Za tritome, u Zadru baš i nisu česte...
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Andrea i za tritome i brzo savladavanje ubacivanje slika
|
|
Odgovori | Stranica 123 8> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |