Kukljica-maleno mjesto srca moga |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 25 Listopad 2011 u 20:32 |
Otvorit ću temu o ovom mjestu na otoku Ugljanu. Odavde vučem korijene s majčine strane. U mladosti sam i dobar dio vremena ovdje provodila, a kako smo sestra i ja sad nasljednice imanja ( nije Bog zna koliko, ali i više nego dovoljno) vjerojatno ću i ostati ovdje jednim svojim dijelom.
Za početak ću staviti nekoliko slika koje pronađem, a kasnije nadopunjavati i usput vam pričati malo o ovom prekrasnom mjestu. ..krećem od svoje kuće, pogled na Zelenu puntu i zimi mirnu valu u centru sela |
|
Sponzorirani linkovi | |
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ljetni centralni događaj je fešta, Gospa od Sniga, 5. kolovoza...
Uvijek je isti protokol,ali kako vrijeme donosi novine tako se one događaju i ovdje...Nekad, kad je moja mama bila mala kip Gospe se do sela prenosio pješke, nosile su ga uvijek djevojke, u bjelo obučene ( i danas je tako, ali se kip dovozi morskim putem, brodovima), kad sam ja bila mala kip se prevozio morem u velikom brodu koji je bio tegljen od drugog većeg broda, a oko njih su kružile male drvene brodice...danas se Gospa prevozi velikim brodima , a oko njih kruže gliseri i plastični brodi... Dakle, ujutro se narod lipo spremi i brodima odlazi do crkvice koja je kod mosta Ugljan-Pašman ( prolaz Ždrelac) i ondje nakon mise ukrca kip Gospe od Sniga ( koju su dan prije mještanke obukle u svečanu haljinu i okitile zlatom koje je zavjetni dar vjernika) na veći brod...krene se put sela uz trubljenje, pjesmu i veselje... dolazak u selo snimila sam sa svog balkona ...po iskrcaju kreće procesija do mjesne crkve ...nakon procesije odlazi se kućama na obiteljski ručak, na koji su pozvani svi prijatelji koji žele doći, a sastoji se tradicionalno od: juhe, lešo mesa, janjetine, pečenih krumpira, punjene paprike, kolača i obavezan je četrun...( tako je od kad znam za sebe u mojoj kući) nakon ručka je odmor ( jer previše je to spize)...tko se ne prejede ide na kupanje... ...a oko 18.00 počinje zabavni program u selu... utrke magaraca ( trke tovarov) ovdje su još bezbrižni dok ih ne uzjašu...nemam niti jednu ovogodišnju sliku tog događaja. ...penje se na jarbol po pršut, poteže se konopi....sve za nagrade ...kad završi program odlazi se na sladoled a onda u obilazak štandova i kupuju se đinđe ...slijedi večera doma ( kao da još nismo siti od ručka ) pa večernji koncert neke grupe ili pjevača do ranih jutarnjih sati...dvije godine zabavljao nas Jole do 04.00 ujutro i nisam vjerovala koji je to zabavljač..bilo je fenomenalno, a jedno 1000-2000 fureštih se skupi te večeri u selo izuzev domaćih i gostiju koji ljetuju tad u Kukljici.... ..u ponoć je vatromet ...za mladež do jutra radi i disco klub... Fešta je za mene svake godine neizostavan događaj... |
|
Anaida
Cvjetni guru Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo nam još jednog mjesta lijepe naše koje je malo veličinom ali veliko srcem i običajima! Divno, Frida, što si s nama odlučila podijeliti tvoje misli i ljepote Kukljice.
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
gospina trava
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bila sam na Ugljanu prije 8 godina. U Kukljici i Kaliju. Lijepo je. Posebno mi se dopada Kaljansko narječje. Samo treba prevoditelj!
|
|
Belina
Neukroćena biljka ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prekrasno,
hvala ti na svakoj slici i reportaži.
Prekrasani su ti vaši obočaji,a o pripodi da se ni ne govori,
ovoga ljeta sakrili se od velikog juga,te kroz Ždrelac.....
|
|
Kiki-ko?
Cvjetni guru Pridružen: 10 Veljača 2010 Status: Offline Bodovi: 6667 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Slatko ti je ovo mjesto.Hoćemo još.I kuću i okučnicu.Samnom je u razred išla jedna draga Gordana iz Kukljice.
gospina trava nije kaljansko nego kualjsko.
|
|
Da imam rep mahala bi s njim
|
|
Tija
Cvjetni guru Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mi tj. naša firma je radila na obnovi Zelene punte ove godine, postavljali smo keramiku, a za slastičarnu Hajduk je moj Dadek dizajnirao reklamu i vizitke i njegove dvije fotke vise u njoj. Tako da sam ljepote Kukljice upoznala kroz njegove priče.
|
|
enrikova nona
Cvjetni guru Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
jako lijepo Frida, na Ugljan me vežu lijepe uspomene ljetovanja u željezničkom odmaralištu dok su djeca bila mala, mi mladi , jak sindikat, prošlo svršeno vrijeme ali što se može treba živjeti dalje, od svih naših ljetovanja najmirnije je bilo upravo na Ugljanu
|
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
baka
Cvjetni guru Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Frida, baš lijepo da si otvorila temu. Uživam "putovati" ovom lijepom našom, zahvaljujući vama koji nas obdarujete slikama svojih mjesta!
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Frida i ja imam prijateljicu, koja je iz Ždrelca, pa sam često prolazila i kroz Kukljicu, a ponekad i prošetala. Zgodno mjestašce, veselit će me prisjetiti se ponekog kutka gdje sam šetala.
Petica za temu!
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
Mari,5510
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
prekrasno mjesto i običaji, sretna si šo možeš boravit u tom mjestašcu punom duše
|
|
frida
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala na posjeti i komentarima...Dosta vas je i bilo ovdje ili prolazilo....stavit ću još slika, samo sad to zahtijeva malo vremena jer su slike negdje po CD-ima...
|
|
Kiki-ko?
Cvjetni guru Pridružen: 10 Veljača 2010 Status: Offline Bodovi: 6667 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo dvije sličice dok ti prikupiš svoje.
|
|
Da imam rep mahala bi s njim
|
|
gospina trava
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
fala Kiki |
|
sarajka
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 3644 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
prekrasno mjesto i veoma zanimljiva fešta,lijepo je upoznat mjesta i običaje i drugih,hvala ti na reportaži koja je veoma zanimljiva i živopisno prikazana
|
|
dijana7566
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 25 Veljača 2011 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 3643 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lijepo mjesto! Uživam šetajući kroz sva mjesta zahvaljujući reportažama vrijednih forumašica!
|
|
frida
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo jedna panoramska...Ja sam u ovoj biloj kući na kantunu :)
|
|
frida
Opcije poruke
Hvala(0)
|
vratit cu se još malo na feštu
Ovako to izgleda u Zadarskom kanalu kad je procesija morem, pred valom a ovako kad tovari pokažu svoju pravu narav..nema jahanja ni trčanja, samo navlačenje, a i to je često neuspješno... sve to zabavlja ovu gomilu ..a onaj pršut na jarbolu...samo se na ovaj način može skinut - timskim radom i dijeljenjem nagrade |
|
frida
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pogled na most između Ugljana i Pašmana i lijevo je Ždrelac
sva ova šuma od svjetionika do crkvice i iza nje je bila moga dida ( sad je ujčevo i naše, jedan je teren mama prodala i tu je nastala kuća jednog zagrepčana) |
|
frida
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Crkvica kod mosta u kojoj je Gospa cile godine
okućnica jednog Slovenca ( sad već pokojnog, ali su mu nasljednici ovdje)..Lik je bio gluh - navodno od posljedice strujnog udara visokog napona , ali kreativnog u naiva stilu...odavno je on došao u Kukljicu, još sam kao dijete ga upoznala. mama mi je pričala da u kući ima veliki reljef i na njemu su i moj dido i baba u brodu kako izvlače mrižu iz mora...nisam to nikad vidjela, a volila bih... |
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |