Notocactus |
Odgovori | Stranica 123 4> |
Korisnik | |
schumy
Pustio korijenje Pridružen: 26 Kolovoz 2011 Status: Offline Bodovi: 465 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 25 Siječanj 2012 u 08:47 |
Dobro jutro. Evo novog predstavljanja kaktusa - to je notocactus, a moj varijetet je notocactus acutus.
Notocactus je rod od oko 25 vrsta kaktusa. To je kaktus porijeklom iz Južne Amerike. Rastu na nižim nadmorskim visinama u Argentini, Paragvaju, Urugvaju i južnom Brazilu. Ime roda dolazi od grčke riječi za "kaktus s juga". Notocaktus je sada prerangiran i spojen sa širom porodicom Parodia. Budući se u botanici ime Parodia koristilo prije Notocactusa, ono ima ima prednost u određivanju roda i vrste tako da su svi Notocactus-sinonimi (varijeteti) sada postali Parodia. Ipak, osobno mislim da ćemo pod ID razvrstavanje u sinonimu i imenu notocactus moći brže i točnije odrediti red, vrstu i rod pojedinog notocactusa. Notokaktusi se uzgajaju zbog svojih izrazitih prednosti u odnosu na druge kaktuse koje se odražavaju u : 1.) Veličini - odrasli primjerci dostižu maksimalnu visinu od 90 cm. Rastu samo kao zasebne jedinke, rijetko se iz korijena razvije i drugi primjerak, ali ja do sada nisam nikoga od uzgajivača čuo da mu se to dogodilo. 2.) Oblika - uvijek zadržava loptasti, oku i općem dojmu najugodniji oblik za pojam kaktusa. 3.) Boje cvijeta – to je u cvijet u obliku lijevka ili zvona izrazito žute boje, ponekad u rijetkim varijetetima imamo sreću da se dokopamo i notocactusa u crvenoj boji. Cvijetovi niču u skupinama od po 3 do 5 komada od kojih cvjeta najčešće samo jedan cvijet koji traje oko tjedan dana.... I dalje se izmjenjuju u slijedu, tako da ponosni vlasnik može u ovom raspjevanom notocactus-čudu uživati i do mjesec dana. Cvate nekoliko pita tijekom cijele godine..... Notocactus kao dio veće porodice Parodie ima mnogo varijeteta, najčešće spominjana imena za ovu vrstu kaktusa su: 1.) Parodia otonis 2.) Echinocactus otonis Način uzgoja je indirektna izloženost suncu u laganoj sjeni višeg raslinja, najbolja dnevna temperatura je ljeti po danu do 25°C, noću ne ispod 10°C. Oprez! Kod nagle direktne izloženosti suncu dobije ožegline, zato se iz zimovnika obavezno postavlja na zasjenjeno mjesto da se prilagodi naglim promjnama ambijenta.... Najidealnije je da ga se postavi na mjesto u polusjeni višega raslinja gdje ostaje cijele sezone cvatnje koju provodi na otvorenom Temperature koje podnosi: -u sezoni pune cvatnje (kolovoz) je najniža +10° C -u zimovniku najidealnije do -5°, pa do -18°C (!!??), **ovaj podatak sam našao na jednom mjestu – preporučam da ga se uzme sa velikom rezervom! Zalijevanje u podložni tanjurić, ne direktno u korijen, samo kada je zemlja već suha. Ljeti ga treba zalijevati odstajalom vodom, prihranu uobičajeno davati 1÷2 puta u sezoni maksimalno.... Zimi ga treba oskudno zalijevati, kod prevelike vlage i u hladnom ambijentu pojavljuje se plijesan i sagnjiju mu korijenske dlačice pa propada….. Supstrat treba pripremati sa dobrom drenažom u podnožju teglice, da se izbjegne blatnjavost i prevelika količina mokre zemlje oko korijena. Cvijet je žuti, u jasnoj nijansi limunsko-žute boje, tučak i prašnici su žuti sa crvenom točkom u sredini po čemu se i raspoznaje ovaj kaktus na prvi pogled, jer je cvijet upečatljiv i naočit. Neki podvarijeteti cvatu i u crvenim nijansama cvjetova..... Tijelo ovoga kaktusa je svijetlo-zelene do tamno-zelene boje, bodljike su rijetke i slabo razvijene. Pojedini varijeteti imaju zaobljene veće isječke po tijelu, pojedni imaju oštrije izražene –„pilaste“ isječke. Naraste do 90cm u visinu i do 20cm u širinu, rada poprima čunjasti oblik. Raste veoma sporo tako da ga dugi niz godina imamo u malim teglicama što je pogodno za uzgajivače koji nemaju suviše prostora. Razmnožava se sjemenom, rjeđe se pored odraslog tijela pojavljuje izbojak kojega se drži do 2 godine uz osnovno stablo i onda ga se presadi..... Evo fotića: 1.) Ovome kaktusu sam odredio ID kao notocactus acutus: 2.) Ovome kaktusu sam odredio ID kao parodia otonis: Pozdrav.......schumy |
|
**za čistu prirodu i obilje pčelica
|
|
Sponzorirani linkovi | |
schumy
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo pronašao sam još notocactusa u cvatu:
1. ) Notocactus otonis - varijetet sa crvenim cvijetom: 2.) Notocactus acutus, koji se baš "priprema" otvoriti latice svoga cvijeta: Pozdrav...........schumy |
|
|
|
mali kaktus
Cvjetni guru DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lijepo Schumy,da ne misliš da ne gledam,obavezno svaki dan pročitam što ima novoga ovdje,kaktusi kao i uvijek prelijepi,opisi njih dobri,imaš ti još notocactusa koje možeš ovdje staviti.
|
|
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|
schumy
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kaktusiću, evo baš sutra idem u EU, na sajam poljprivrede, nadam se da ću ondje i ja nešto "ubosti" od "bodljića". Kakvo je vrijeme kod tebe? Kod nas od -3°C do -8°C, 30-tak km od moje firme, a sada na mom radnom mjestu u firmi 0°C. Idealno vijeme za čeprkati po starim zapisima i fotkama! Pozdrav............schumy |
|
|
|
mali kaktus
Cvjetni guru DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Schumy,kod mene je -8.zimaaaa,kao što kažeš idealno vrijeme za čeprkati po knjigama,ja ovu zimu sebi zadala zadatak da indentificiram sve svoje kaktuse,ali svako malo zapnem.Zavidim ti što ideš na sajam,samo ti slobodno nešto "ubodi".
|
|
|
Silvy
Trajnica Pridružen: 28 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2406 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Predivni su ti bodljikavci schumy!
Sretan ti put i uživaj na sajmu. Nećeš se ti vratiti praznih ruku LP |
|
schumy
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobro jutro, i nisam se vrati "praznih" ruku! Ponuda kaktusa je bila slaba, bolje rečeno mizerna, ali sam "ubod" ovaj puta izvršio i donio biljku - zlatošipka ili zlatnica velika (Solidago virga-aurea L), u obliku gomolja (podzemnih korijena) već spremnu za sadnju. To je jedna od najboljih medonoša a i po izgledu je vrlo atraktivna - kada cvate "okoiti" se slapom žutih cvjetova u obliku metle (koga zanima detaljnije - opisao sam ju u podforumu "ljekovito i začinsko bilje" pod "medonosno bilje". Valjda ću drugi puta što se kaktusa tiče imati više sreće.... Pozdrav........schumy |
|
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
schumy više sriće drugi put, ali glavno da si našao nešto što trebaš i što te veseli, sjećam se članka o zlatišipki, mislila sam da je već imaš
da ne ofopičarim - notocactus, lijepi su ti - i žuti i crveni, i ja imam jednog koji me već 2 godine razveseli žutim cvjetovima, identificiran mi je kao notocactus, ove zimee sam ga ostavila na balkonu - otvoren, ali natkriven, nadam se da neće pozepsti... baš ga gledam ove dane, sav se uvukao u sebe, možda ga ipak sklonim ovaj tjedan, prije ovog velikog zahlađenja koje najavljuju |
|
kamenjar
Neukroćena biljka Pridružen: 10 Svibanj 2011 Lokacija: Vir Status: Offline Bodovi: 3340 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
prelijepi su ti notocactusi ,moram ovih dana slikat svoga,mislim da je kao onaj sa zutim cvijetom..i on je sav se uvuko u sebe vani je,mozda ga izvadim iz vrta ,,,zao bi mi ga bilo da propadne
|
|
schumy
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobar dan, kaktuse obavezno treba stavljati u zimovnik, ako ostaju vani do ove dobe, onda izvana ne metati u toplu prostoriju nego u hladnu negrijanu (hodnik, pretdsoblje, zimski vrt.....)
Sve one priče da lako prezimljavaju vani su upitne, mogu prezimiti ali mogu i stradati..... Pozdrav.....schumy |
|
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
schumy mislim da si me nagovorio, sutra planiram skloniti neke biljke za koje se bojim da neće preživjeti najavljeno zahlađenje, a mislim da će notocactus biti među prvima koje ću maknuti, vjerovatno će na prozorsku dasku - između stakla i grilje, da nju otvoreno, noću zatvoreno, tako je prezimio već par godina
kamenjar, da da samo staviš prerezanu plastičnu bocu (odgovarajuće veličine) preko kaktusa? |
|
schumy
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobro jutro, još malo fotića notocactus magnificus od lani - 07.09.2011 u punome cvatu:
Pozdrav.......schumy |
|
|
|
natalija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
čista fantazija u ovo burno i hladno zimsko jutro
|
|
zmaj
Pustio korijenje Pridružen: 08 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 317 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Natalija mišljenja sam da tvoj bodljič slići mojem ljevo na slici, a oba su slična Schumyjevom
Uploaded with ImageShack.us Ja sam ga identificirao kao Notocactus Mammulosus, to jest kao Parodia Mammulosa Ujedno bi se ovdje osvrnuo da su Notocactusi po novoj specifikaciji svrstani u rod Parodija tako da ne zbunjuju ova dvojna imena iliti sinonimi |
|
Pinus
Neukroćena biljka Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moon
administrator Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
za sve |
|
mali kaktus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lijepe cvijetove ima
|
|
|
dzeni
Pustio korijenje Pridružen: 07 Ožujak 2012 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 386 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Aaaaaajoj,koja boja.....roza...slatkis mali.
|
|
sutnja je zlato....
|
|
Cvijetomanijak
Mladi grm *moderator - povrća Pridružen: 31 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 496 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pinus predivan cvijet..odusevljena sam..
|
|
Velika gorica
|
|
Klimatis
Odrastao grm Pridružen: 20 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 1360 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Od svih silnih kaktusa jedino mi notocactusi nisu cvali. Možda im je škodilo proljetos jako sunce, ali sam ih kasnije stavio u hlad. KKoje im je idealno mjesto?
Pročitao sam Schumyev lijepi uvod, sve lijepo piše. Možda previše gnojenja? 7 različitih vrsta notocactusa i nijedan pup ni cvijet? Možda su neki premali, ali opet pola ih je starijih... |
|
Neka se sve zeleni
|
|
Odgovori | Stranica 123 4> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |