Perlit |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
triggi
Novo sjeme Pridružen: 31 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 15 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 31 Siječanj 2012 u 12:28 |
Volio bih razjasniti. Perlit i stiropor imaju zajedničko ko i šljiva i milka krava. Dakle boju! perlit i stiropor su bijeli a milka i šljiva su ljubičaste :)) No dobro, šalu sastrane... vodoupojnost nema veze jel tvrdo meko mlohavo il zilavo nego ima veze sa strukturom pora. Granulirani stiropor ili stiropor opcenito je itolator i ima zatvorene pore sto bi značilo da ako nije falši ne bi trebao upijati vodu pa bi mu funkcija u mješavini sa zemljom mogla biti rahljenje zemlje. Poljoprivredni perlit ima otvorene pore visokog kapilariteta što znači da granula perlita u suhom stanju akumulira vodu u svoje međusobno povezane pore.
Perlit i stiropor po svojem kemijskom sastavu a i samim karakteristikama nemaju veze jedan sa drugim Ako nekog zanima mogu pisat i dalje ali nebi htio ispast naporan u startu Pozdrav |
|
Sponzorirani linkovi | |
bebolina
Cvjetni guru Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
@triggi
Samo se ti raspiši, ovdje smo da nešto naučimo
|
|
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati. I. Andrić
|
|
Tea
Neukroćena biljka Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
trigi,hvala na objasnjenju ali sad imam jedno pitanje :-) Ako ne pitam,necu naucit.Perlit je kamenina,tako pise na netu.E sad ako je kamenina kako moze upijat vodu?Ili ja onda ne znam sto znaci kamenina??? |
|
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj
|
|
triggi
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Neznam kaj je točno kamenina, gospon google veli da je to neka vrsta keramike. Perlit je vulkanska stijena iliti kamen, znači sirovina za dobivanje ekspandiranog perlita je vulkanska stijena tj preciznije jedna vrsta vulkanske stijene koja se također zove perlit. Ovisno o mineralnom sastavu i tehnologiji prerade perlit sirovine dobiva se postupkom ekspanzije bolji ili lošiji ekspandirani perlit. Vodu u granule perlita ne ulazi u materiju ili tvar(nadam se da sam jasan) nego u pore. U suhom stanju bilokojeg materijala u porama se nalazi zrak. Ako materijal ima otvorene pore on upija vodu u svoje pore. Spuzva također ne upija vodu u sebe nego u svoje pore. Možda bi bilo lakše to nacrtat nego ovak napisat
|
|
Tea
Neukroćena biljka Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sve jasno,samo mi je teško shvatit da kamenina,ili bilo koja stijena može upijati u pore.Ja sam mislila da je to čvrsti materijal koji ne može upijati.Sve u svemu,hvala
|
|
|
|
triggi
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Neznam kak da pogodim slikovito objašnjenje al recimo da si zamisliš kanistar. znači to je recimo plastični oblik koji ima u sebi jednu veeeeliku poru. Pa onda probaš zamislit 100 takvih kanistara spojenih međusobno znači imaš nekakav oblik sa 100 pora. e Tako granula perlita ima unutar sebe xy rezervoara za čuvanje vode ili bilo kakve tekuće prihrane
|
|
triggi
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Što je materijal tvrđi krući il kak očeš je bolje jer će sigurno bolje rahlit zemlju nego nešto mekano što će zemlja stiskat
|
|
Tea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sve 5 i to je jasno.Znam što su pore i kako se pune samo mi nije palo na pamet da stijena može upiti tekućinu.Sad sam nekaj novoga naučila
|
|
|
|
triggi
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ak neko ima još kakvih pitanja vezano za perlit nek slobodno pita tak da se razjasni sve oko toga.
Nebi htel da me neko krivo shvati al ove konstatacije da je perlit sitan stiropor i sl su mi fascinantne. Nemoguće je da je neko primio u ruku jedno i drugo i rekao da je to isti materijal, također je nemoguće da je to itko pročitao u bilo kojoj suvisloj literaturi, a najnevjerojatnije je da je neko uzeo čašu perlita i čašu stiropora, ulio vodu unutra i zaključio da je to isti materijal. |
|
triggi
Opcije poruke
Hvala(0)
|
S obzirom da radim s perlitom i s obzirom da internetom i forumima ovog tipa kruze ponekad nevjerojatne definicije perlita, predložio bi ovu temu da pokušam odgovoriti na pitanja vezano za taj materijal
|
|
mememe
Mladi grm Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: ZG / PU Status: Offline Bodovi: 578 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Najbolje pitanje koje mogu postaviti je gdje ga mogu nabaviti u manjim količinama? :D I da li je plavac (stijena mislim) bolji od perlita, pošto ga vani više koriste nego perlit?
|
|
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Perlit se može nabaviti u Bauhausu, 3 l nekih 10-11kn ne znam točnu cijenu.
|
|
Tea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Baka Bea,hvala na informacijama
Usput,triggi,dobro da si otvorio ovu temuSad ćemo svi znati više |
|
|
|
triggi
Opcije poruke
Hvala(0)
|
U Eurovrtu u zgu, i agroturopolju u vg imate pakiranja od 10 i od 100 litara Agroperla
Obsidian i plavučac jesu stijene srodne perlitu ponešto drugačijeg kemijskog sastava no istih karakteristika - "zarobljeni zrak" S obzirom da nisam upoznat sa tehnološkim procesima dobivanja tog gotovog proizvoda nebi ni pisao o tome jer to je ono što sa ovom temom pokušavam spriječiti tj. ne pisati nešto u što nisi 100% siguran |
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja sam nedavno jedva uspjela naći perlit, uzela vreću od 100l, nije bilo manjeg pakiranja i bila sretna ko da sam si kupila ne znam što, a kad sam ga doma otvorila - razočaranje, skoro pa prah... računala sam na krupnije zrno, zbog mješanja u supstrat ponajviše mesnaticama
čini mi se da je ovako sitan dobar jedino za zakorjenjivanje, griješim li? |
|
Tea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
natalija,ja isto volim da je krupniji
|
|
|
|
dado_84
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Natalija ocito se taj perlit raspao jer je dugo bio zapakiran i nisu bili brizni pri rukovanju pa su ga vjerojatno bacali dok su ga slagali. I tako sitan ce isto sluziti svrsi.
Perlita ima i u Bricu, pakiranja od par litara. |
|
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
|
|
dado_84
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Stvaranje perlita je kao pecenje kokica. Velikim tlakom i temperaturom zarobljen zrak u stjeni se siri i raspuca mineral - stvarajuci tako spuzvastu strukturu. |
|
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
|
|
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Triggi, pa daj napiši ukratko o perlitu: što je to i čemu služi, a onda ćemo dalje... |
|
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako bude dugo čekao budemo mi
|
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |