Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt > Moj povrtnjak
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Biovrt
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Biovrt

Odgovori Odgovori Stranica  <1 89101112 43>
Korisnik
Poruka
spring View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Status: Offline
Bodovi: 786
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje spring Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Listopad 2008 u 13:04
Hvala.. idem prvo u okolnu potragu!!
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Listopad 2008 u 22:00
Opet ja i moji pokusi LOL: skupljala sam sjeme mrkve, s time da nisam razmišljala da sam na vrtu imala i par divljih mrkvi u cvatu, i da pčelice prenose pelud....uglavnom, većina ovogodišnje mrkve je narančasta kao i matična, ali imam par mrkvi gdje prevladava gen divljakuše: osnovna razlika jest, osim bijele boje kod divlje, i cima: kod kultivara stoji uspravno, kod divlje mrkve je pomalo polegnuta. A jedna mrkvica je još drukčija od ostalih:

Znate da je mrkva prvotno bila ljubičasta, tek su kasnije uzgojili narančastu mrkvu?
Na vrh
xenia64 View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 752
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje xenia64 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Listopad 2008 u 16:46
Baš ti je super ova mrkvica
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Listopad 2008 u 18:58
Pa ne mogu vjerovati da je ovo mrkva, ma SilveK - ti si čarobnjak ili možda vještica- što kaže tm.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Listopad 2008 u 19:17
Veli da bi me pred par stoljeća sigurno spalili na lomači smile156. I mene je jako iznenadila ova mrkva, ali s obzirom da znam da su prvotno mrkve bile ljubičaste, pojela sam ju bez oklijevanja. Okus joj je bio malo drukčiji od klasične narančaste, ali bila je sasvim ok.
Na vrh
proljeće View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7005
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje proljeće Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Listopad 2008 u 14:01
Silvek, ti si čarobnjak iz Oza!!!
Na vrh
kontesaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6195
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kontesaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Studeni 2008 u 21:02
dragoljub sam kupila  u konzumu mislim i njemu se posebno veselim,tako jednostavna biljka,a tako lijepa :)
mi smo počupali sve sa vrta i jedan dio je na grubo prekopan (urgencija susjede da se tako mora da se zemlja smrzne),a u jedan je posađen mladi lukac...prvu godinu pa ćemo vidjeti šta će  biti od njega,da i njega pokrijemo nečime?
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Studeni 2008 u 21:26
Baš su mi fora ljudi koji cijeli život rade po jednom i misle da ne postoji drugi mogući (čak i bolji) način, takvi su i moji roditelji, još uvijek me pokušavaju nagovoriti da preorem vrt jer se tako "oduvijek radi" i nisu čuli za ništa drugoLOL
Kontesaa, sad je onako ugrubo prekopana zemlja idealna puževima za odlaganje jajašca: ako imaš dosta puževa to baš i nije pametno ostaviti zemlju tako. Stručnjaci u agronomiji tvrde da je dobro da zemlja promrzne da je onda dobre mrvičaste strukture, međutim ta im teorija pada u vodu nakon prve dobre kiše koja opet nabije zemlju. Ako promatraš zemlju kao biosustav, onda znaš da ona i zimi živi, samo usporenim tokom, i organizmi u njoj. Gliste konstantno ruju i rahle zemlju a malč je hrana glistama i štiti zemlju koja je ispod mrvičastija i tlo je toplije; ja već 3 godine ne orem i zemlja mi je savršeno mrvičasta, malčice prekopam samo gornji sloj dok sijem. Dakle, preporuča se prekriti zemlju sa malčem zimi, samo se na proljeće prije sjetve jedno vrijeme makne malč da se gredice posuše prije sjetve. Ja nažalost nemam dovoljno malča da prekrijem sav vrt, ali se trudim da bude nešto na gredici, a ne gola zemlja: tako je izložena eroziji i surovim vremenskim uvjetima. Preporučljivo je i poslije branja plodova posijati na zemlju djetelinu, gorušicu ili faceliju: one gnoje zemlju dušikom i živi su biljni sag koji štiti zemlju.
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Studeni 2008 u 08:08
..u moj bio vrt se miješa MM,  naravno, on voli kopati pa mi sve prekopava....sad je ko traktor prekopao nekoliko gredica i ne može mu se ništa dokazati....dobio je svoje gredice pa neka radi što hoće...ali ne širi se i dalje jer je češće na otoku nego ja...moram se pomiriti s tim, sreća  je da imammo isto mišljenje u vezi vrste gnjojiva, pesticidai sl.
Na vrh
kontesaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6195
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kontesaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Studeni 2008 u 12:28
manči slična stvar i tu Wink
silvek ovo ću isprintati i nositi sa sobom ako mi još jednom netko kaže da je jaaaako nužno kopati,a puževe neću ni spominjati jer su ove godine pojeli sve što smo mogli zamisliti Confused
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi
Na vrh
hubert View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hubert Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Studeni 2008 u 07:49
Nisam neki stručnjak za zemlju prekopavanje ali nešto ipak ne štima.Ore se na cijelom planetu, naravno, gdje je to moguće.
Bilo bi mi drago da nemoram prekopavati vrt svake godine, jer od lopate samo više volim nositi vreće cementa ali šta napraviti kad zemlja nije bila desetlječima obrađivana? Nedavno sam prekopao vrt i još uvijek pronalazim nekakvo korjenje slićno hrenu koje je duže od 20 cm. Samim rahljenjem to neću moči iskorjeniti.
Istina da se zemlja na kiši "nabija". Samo rahla zemlja se više nabije nego krupna jer voda nema kuda odlaziti i duže se zadržava

Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Studeni 2008 u 09:07
hubert...mi imamo relativno male vrtove u kojima se može eksperimentirati, ne treba upotrebljavati insekticide jer se rukama skupe i puži, zlatice itd...korov se čupa rukama...malčiranje štiti zemlju i stvara rahli sloj....svaka vrsta zemlje zahtjeva nešto specifično...jednostavno istražujemo nešto novo...o ne-prekopavanju će SilveK  dati bolje objašnjenje, ona ima dosta iskustva u bio vrtu...
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Studeni 2008 u 10:32
Hubert, imaš pravo u tome što tlo koje nije bilo godinama neobrađivano treba dobro prekopati i maknuti sve veliko busenje i korijenje. Ali nakon toga više nema potrebe za prekopavanjem.
Kad je tlo zaštičeno malčem, koliko god usitnjeno bilo, kiša ga ne nabija jer malč štiti zemlju od direktne kiše.
I još jedna stvar: Tlo je najplodnije i najbogatije u šumama, a tamo se nikad ne prekopava, konstantno se razgrađuje šumski pokrivač od lišća.
Na vrh
hubert View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hubert Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Studeni 2008 u 11:13
manči, nisam ni mislio na insekticide i razne kemikalije jer sam veliki protivnik takvih stvari.
Hvala na savjetu Silve WinkThumbs%20Up

Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6573
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Studeni 2008 u 07:54

Prije par godina posjetila sam ženu na Učki koja se bavi bio vrtlarstvom. Toliko mi je toga pričala i toliko mi je toga imala za reći. Uglavnom ovo što sada čitam kod SliveK.

Nisam mogla primjeniti sva njena iskustva, ali ono što jesam - oduševljena sam.
Više nema kemije, ne prevrćem zemllju, manje zaljevam..., a rezultati - supeeeeer .
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Studeni 2008 u 15:18
....super ima nas sve više!!smile126
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6573
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Studeni 2008 u 15:56
smile126
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
Na vrh
osbourne View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 336
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje osbourne Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Prosinac 2008 u 22:05
moj je vrt ostao u babani nakon jeseni nisam ga stigao ocistit a i vidjet cemo sto ce biti s obzirom na papire. molite za mene;)
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Prosinac 2008 u 10:26
Naravno - moramo vjerovati da će sve biti u redu, u ovom slučaju želimo sretan završetak, a onda ćemo se veseliti zajedno.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
Mikica View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3024
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Prosinac 2008 u 10:55
SilveK i ostali.Već duže vrijeme razmišljam o tome da moj vrt pokrijem sa tankim slojem stajskog gnoja,(nabavit ću ga od susjede),pa u nedostatku malča da ga pokrijem sa crnom folijom?Šta kažete?Jedino kako budem kosila travu koje još ima mogu tu travu staviti na gnoj.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 89101112 43>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.