Zakorjenjivanje |
Odgovori | Stranica <1 89101112> |
Korisnik | |
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
-.--evo i danas nešto stavila na zakorjenjivanje.... ruže i sekulent.... uf...mislim da sam sad ipak pretjerala...:((
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Angell
Već proklijao Pridružen: 22 Travanj 2010 Status: Offline Bodovi: 225 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zanima me dal mogu granu pavitine tako na taj način zakorijeniti s vrbovom granom..
|
|
Slab je onaj koji je izgubio vjeru u sebe.
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
angell možeš probati pa nam javi rezultat
čitala sam da se pavitina najuspješnije razmnožava margotiranjam |
|
lukaccc
Već proklijao Pridružen: 08 Ožujak 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 203 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
oće se žalosna vrba primit ako se samo direktno zapikne u zemlju?
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ne znam lukacc, nisam nikad probala odmah u zemlju, možda ako bi stalno održavao vlažno tlo
ali znam iz iskustva da se u vodi brzo ožili znam da je netko negdje spominjao da je korijenje koje se napravi u vodi "slabije" od onog koje biljka pusti u zemlji možda bi bilo dobro da je staviš u posudu s zemljom pa onda tu posudu u drugu s vodom - za dvostruku sigurnost a kad se primi izvadiš skupa sa zemljom i žilama pa na željeno mjesto u vrt |
|
Sunburst
Nedavno posijan Pridružen: 03 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 69 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Samo da vas podsjetim da je sada vrijeme za pelcanje vazdazelenog i ostalog grmlja (patuljasti čempresi, šimšir i sl.)
Ja sam odgojila već nekoliko pristojnih primjeraka, a svaki koji sam zabola u zemlju se primio. Bez ikakvog hormona i vrbe (mada će ove nove probati s vrbom). Dakle, otkine se jednogodišnja grančica (10ak cm) s petom (s komadom drvene stabljike) i zabode u zemlju pomiješanu s pijeskom. Dobro se zalijeva i drži u hladovini u sjeni. Može čak i u podrumu. Važno je da otkinete grančicu s grma na kojem su mladi izbojci već ozelenili. One prošlogodišnje su već ove godine narasle i sad ću ih presaditi u zasebne posude. Ali još ovu zimu ću ih unijeti u kuću (kontinentalna klima). Od slijedeće godine idu u vrt i na pristojnu visinu (30-40cm) narastu već za 2-3 godine. Istina je da se malo čeka, ali puno je jeftinije nego u vrtnim centrima. |
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisam vidjela vrbe kod nas u Rijeci, zna li netko gdje je mogu naći?
|
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Uz slatkovodnu vodu i potoke, bar mislim.
|
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da i negdje sam čitala da bazga ili zova ima istu funkciju kao vrba.
|
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pronašla sam ovo: 1. med: 1/2 žličice meda otopiti u 1/2 l tople vode i u to namakati reznice 4-6 sati a lukovice 10-12 sati (donji dio reznice, cca 3-4 cm). Prije sadnje oprati lukovice i reznice |
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sve su ovo korisni savjeti, hvala, Miro K.
|
|
Olja
Mladi grm Pridružen: 13 Siječanj 2011 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 842 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sad sam naisla na ovu temu i Miro odusevila si me sa ovim savetima za zakorenjivanje.......ja zivim u blizini Dunava i uz njega ima nebrojeno vrba......... a kako je vreme za zakorevanje raznih biljcica......treba pokusati ....
|
|
zribal
Mladi grm Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A, šta bi bilo kad bi se hormon za zakorjenjivanje stavio u vodu s reznicama? Jasno mi je da je on namijenjen za sadnju reznice u zemlju, jer to godinama činim. Kad sadim reznice umočim ih u hormon i stavim u rupicu koju sam napravila u zemlji. Obično stavim po tri reznice od kojih se nikad ne prime sve. Sada bih ostavila u vodi pa bih sadila samo one koje imaju korijen. Zato me zanima postupak zakorjenjivanja pelargonija u vodi, te kako im osigurati brže zakorjenjivanje - vrba, aspirin, hormon za zaikorjenjivanje????
|
|
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
natalija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
mislim da se pelargonije nikako ne bi trebale zakorjenjivati u vodi jer ubrzo dolazi do truljenja
|
|
zribal
Mladi grm Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala, i to mi je važna informacija. Negdje sam pročitala da se mogu staviti i u vodu. Nisam nikad probala. Ove godine imam jako puno reznica koje sam dobila nakon orezivanja pelargonija, jučer prije unošenja u kuću. Sad mi ih žao baciti, pa sam mislila ostaviti u vodi.
|
|
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
dado_84
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
zavisi o kakvom hormonu se radi. Neki su hormoni topljivi u vodi, neki samo u alkoholu a neki su topivi samo u obliku soli ili helirani. Praskaste formulacije koje se inace kupuju, nisu dizajnirane da bi bile topljive u vodi. Za tu svrhu postoje druge formulacije hormona - gel, tekucina, sumeca tableta i dr.
|
|
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
|
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nedavno sam gledala na TV emisiju u kojoj je između ostalog bilo govora o zakorjenjivanju biljaka. Uglavnom uz hormone koje koriste uzgajivači za velike količine reznica savjet nama koji to radimo kod kuće za mali broj biljaka je da koristimo prirodni med. Dovoljno je reznicu umočiti u med i posaditi u zemlju. Vrijedi pokušati.
|
|
bebolina
Cvjetni guru Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati. I. Andrić
|
|
bebolina
Cvjetni guru Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jedno pitanje znalcima...
Prije tri tjedna stavila sam reznice tropskog hibiscusa na zakorjenjivanje u mješavinu zemlje, perlita i pijeska, umočene u hormon zakorijenjavanja u grijano klijalište i pokrila s novinama da nema svjetlosti, kako bi potakla razvoj korijena. Nije mi jasno šta se događa i da li sam negdje pogriješila, reznice su počele razvijati lisne pupove.
Nemam iskustva s grijanim klijalištem...molim savjet
|
|
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati. I. Andrić
|
|
dado_84
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kada pupovi na reznici pocinju rasti to je dobar znak da se novo korijenje razvilo. No to ne mora biti tocno, pogotovo ako su reznice napravljene od debelih grana koje u sebi mogu imati puno hranjivih rezerva pa se tako moze dogoditi, da grane propupaju zbog prevelike topline a da se zapravo novi korijen nije ni stvorio. Pogresno je totalno zamraciti reznice i poskidati sve listove (zimske reznice grmova i stabla su zasebna prica - dio procesa je vec opisan gore, reznice korijena itd). Naime hrana koja je potrebna za stvaranje korijena mora se negdje stvarati a ako nema lisca ni sunca to se ne dogada, pa se proces jako usporava ili reznice propadnu. Temperatura u grijanim klijalistima, za reznice nesmije prelaziti 24 stupnjeva (20 - 22 optimalno) a vlaga mora biti velika (70 - 90%) ovisno o vrsti. Kada reznicu stavimo u supstrat buduci korijen se vec nalazi u mraku pa nije potrebno #pokrivati, zamracivati" biljku. Zasjenjivanje sluzi samo tome da bi se usporilo isparavanje vode iz reznice kako se ona nebi osusila te smanjila i regulirala temperatura vazna pri zakorijenjivanju.
|
|
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
|
|
Odgovori | Stranica <1 89101112> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |