Kada i kako sijati? |
Odgovori | Stranica <1 89101112 14> |
Korisnik | |
jelsa_
Već proklijao Pridružen: 01 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Morana ,ljepa ideja,dobrodošla inovacija
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Morana
Pustio korijenje Pridružen: 22 Kolovoz 2010 Status: Offline Bodovi: 343 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hvala eto da i ja pokušam nekako doprinijeti, pomoći, zauzvrat za sve ono što sam dobila tu...
|
|
trava
Mladi grm Pridružen: 08 Kolovoz 2010 Lokacija: Zadar Status: Offline Bodovi: 657 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ajde Jelsa,nakrcaj malo podataka.Ja ne pišem datume. Morana odlična ideja,možda je trebalo odmah i otvoriti novu rubriku,ovako će se link izgubiti za neko vrijeme.
|
|
Morana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
meni se čini da link ovako nitko i ne primjećuje ili se samo ignorira jer nije im zanimljivo...
ma, čim mi prođu ispiti, pozabaviti ću se i ja malo više tim, makar upisat ove biljke sve koje sam sebi tražila i imam podatke za njih... pa makar služilo samo meni... |
|
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
slucajno sam na letio na ovo.
vrlo je interesantna ideja. ali trebala bi biti istaknutija.tj. otvori posebnu temu sa ovim linkom u prvom postu opisi sve sta treba i kako treba raditi. i biti ce zainteresiranih.
|
|
lilie
Trajnica Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Belišće Status: Offline Bodovi: 2319 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Odlična ideja.
|
|
znati mnogo ne znači biti mudar
|
|
Yoyo1
Pustio korijenje Pridružen: 25 Veljača 2011 Status: Offline Bodovi: 426 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
evo da se pokrene i ova tema, baš sam na nju naletila i bilo bi mi drago da bude aktivna.To je sve što nam za početak treba.
|
|
Yoyo1
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nemam sreće kod sijanja cvijeća i ne znam što radim krivo, puno puta sam isprobavala na razne načine ali neide i neide. Imam mali cvijetnjak koji njegujem i kada se sve razraste i procvijeta izgleda kao mala cvjetna džungla.
|
|
Yoyo1
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Morana link je malo neprimjetan, ali krenuti ću sa popunjavanjem svako malo kako ću stići, i trud će se isplatiti.
|
|
Morana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dobrodošla Yoyo!
Što da ti kažem, ja sam ove godine išla prvi put sijati, i ništa ne bi niklo da mi cure ovdje nisu pomogle Svaka biljka ima svoje zahtjeve koje je potrebno ispuniti da proklija... slobodno pitaj i sigurno će se naći netko sa iskustvom tko će te uputiti |
|
Yoyo1
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Krećem sa niskim dalijama. Vidjet ću hoće li išta krenuti. Trebam nešto dobro za moj drvenjak ,ima li tko kakav savjet što tu da posijem? Do sada sam imala niske pelargonije,surfinije,prkose sijem svake godine i nikada mi ne niknu.
|
|
antonija
Cvjetni guru Pridružen: 29 Travanj 2010 Lokacija: župa dubrovačka Status: Offline Bodovi: 5001 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i ja san se upustila u avanturu sijanja! posijala san svašta nešta pa ću vidjeti šta će biti! od svega posijanog san ostavila po malo da, u zlu ne trebalo, ponovim postupak!
inače nisan nikad sijala puno, prošle godine dragoljub, direkt u vrt, uspjelo mi je!
|
|
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
|
Yoyo1
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dragoljube sam sijala prije nekoliko godina i cvali su mi do kasno u jesen. Bile su stalno puna cvijetova i lijepo ih je bilo za vidjeti, međutim sada ih u svojoj sjemenarni nema više za kupiti, pa ih tako više i ne sijem, a one su navodno vrlo osjetljive kod sijanja i klijanja. Volim križati ruže sa drugim ružama,pa tako imam dva prekrasna mix-a. Sada me čekaju nove sadnice ruža da ih posadim u zemlju i to kada mi vrijeme dozvoli. Krećem u kupnju sjemena dalije i tko zna što mi još padne pod ruku,i vidjet ćemo hoće li biti išta ili ništa.
|
|
Morana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Yoyo baš čekam da zatopli pa da krenem dalje sijati, a dotad skupljam malo podatke ... kako mislis da je dragoljub zahtjevan za sijanje? kažeš da su tebi uspijevali, pa da li mozes otkriti trik?
|
|
Yoyo1
Opcije poruke
Hvala(0)
|
U sjemenarni mi je prodavačica rekla da jako slabo kliju i da su osjetljive, moja svekrva je sijala godinama i nikada joj nisu izašle, ja sam kupila i posijala direktno u zemlju, zemlju sam pomiješala sa sitnom piljevinom od drva,sjeme posipala bez nekakvoga reda i prekrila sa travom koju sam nekoliko dana prije pokosila i malo prosušila na suncu. I tako sam ponavljala svaku godinu. |
|
Yoyo1
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Iako mi danas pada snijeg idem kupiti vreću pijeska koju će pomiješati sa zemljom i posijati ću dalije (možda ću imati više sreće ovoga puta).
|
|
jelsa_
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Yoyo,daliju sij u male posudice,Presađivanje u veči lončić obavezno,nakon toga u zemlju.Nije zahtjevna na sjetvi ali prilikom sijanja traži visoku temperaturu /oko 20C/ do klijanja.Nakon nicanja izdrži i niže temperature/5C/.Dubina sjetve je oko 1 cm
|
|
martina1306
Već proklijao Pridružen: 29 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 189 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jeli moze savjet oko sijanja? ja sam posija puno sjemena i dosta je toga niklo i sto sad? posto sam ubacila puno sjemena kada ih odvajati?dok su ovako mali i krhki ili cekati jos? planiram ih prebaciti u casice pa tek onda u vrt.
|
|
jelsa_
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Martina,klijanci su ti previše nježni.Razlog je vjerovatno nedostatak sunčevog svjetla.Klijanje dalje možda neće ići dobro jer sama zemlja nije dobra.Razlika u vremenu klijanja između razlićitih vrsta može biti i do mjesec dana.Ovo što ti je niklo /predpostavljam da je neven/ prepikiraj u posudice sa kvalitetnijom zemljom tako da utisneš korjenov sistem dubokou zemlju sve do kotiledona /prvih listića/
|
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo stavit ću ovo i tu , možda nekome pomogne.
Danas krećem sijati po ovoj metodi u posudu predasnice u vrt. Nešto od ovoga se može primjeniti i na cvijeće. Sjetva prema mjesecu - mjenama Sva stvorenja na zemlji reagiraju na životne cikluse, plima i oseka, blizina Mjeseca, izlazak i zalazak Sunca. Uz pomoć praćenja Mjesečeva utjecaja se ubrzava klijavost i rast biljaka. To su koristili i drevni narodi i to vrlo uspješno. Ovisno o Mjesecu mijenja se vlažnost tla, pogotovo kad je mlad i pun mjesec. Kako taj snažni i neustrašivi Mjesec pokreće velike oceanske površine, takođe utječe na vlažnost zemlje i svu tekućinu koja je preduvjet za klijanje i razvoj biljaka. Naučno je dokazano da sjeme apsorbira više vlage za vrijeme punog mjeseca. #Za vrijeme mladog mjeseca podiže se razina vode što utječe na bubrenje i klijanje sjemenki. A to je jedna od najbitnijih stvari za rast svake biljke. Taj period je nabolji za sadnju biljaka koje imaju sjeme odvojeno od ploda: salata, kelj, špinat, celer, cvjetača. Iako se krastavci razlikuju od spomenutih biljaka, takođe vole ovu fazu mjeseca. #Prva četvrt mjeseca gravitacijski uticaj Mjeseca je slabiji, ali je zato Mjesečeva svjetlost obilata. Ova faza mjeseca snažno utječe na rast listova ( pojačava rast listova), a i dalje je pogodna za sadnju, naročito dva dana prije punog mjeseca. Ova faza mjeseca odlična je za sadnju biljaka koje imaju sjeme u sebi ( u plodu) a to su grah, grašak, pomidor, tikve, paprike, dinje. #Padanje mjeseca ( uštap) energija se kreće u suprotnom smjeru. Tjekom punog mjeseca gravitacijske sile su jake, povećavaju vlažnost zemlje, ali nakon tog preiod se svjetlost mjeseca počinje smanjivati i usmjerava energiju prema korjenu. Zato se u ovom periodu sade biljke koje stvaraju plod u korjenu: krumpir, repa, mrkva, luk,.. U ovoj fazi je najbolje saditi jednogodišnje i višegodišnje biljke, lukovice i gomolje , i za presađivanje istih. Obrezivanje biljak se obavlja kad mjesec pada. Ako radite to dok mjesec raste, to što ste obrezali će ponovo rasti. # Posljednja četvrt, gravitacija i svjetlost su minimalni ( a tako i njihov uticaj), tada počinje faza mirovanja. Ovaj period je najbolji za branje plodova, žetve, presađivanje, obrezivanje, priprema tla. Mjesečev kalendar za 2011 |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
Odgovori | Stranica <1 89101112 14> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |