Gavez |
Odgovori | Stranica <1 91011 |
Korisnik | |
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
btw.
Neka tvoja sestra provjeri ne radi li se kod nje o psorijazi mozda. Onda je pristup lijecenju drugaciji,ne samo gavez. Za pocetak,ja bih probala sa gelom Aloe vera. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Fiki
Trajnica Pridružen: 11 Prosinac 2011 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2792 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Danas mi komšinica poklonila 5 sadnica...!
|
|
King
Novo sjeme Pridružen: 07 Veljača 2013 Status: Offline Bodovi: 1 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja majka ima jake bolove u kičmi i u trtičnoj kosti, posebno u predjelu anusa (završno debelo crijevo). Jučer i danas je kičmu i trtičnu kost mazala sa masti od GAVEZA po 3 puta dnevno i sad ima još JAČE bolove nego prije.
Molim Vas, možete li mi reći je li to normalno ili bar neki savjet o tome? Majka ima 70 godina. Hvala Vam puno na odgovoru. |
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Gavez sigurno nije taj koji joj je pogoršao stanje.On za 2 dana ne može ni pomoći ni odmoći.
Dapače, ja bih i dalje nastavila mazati. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
bukarica007
Novo sjeme Pridružen: 24 Kolovoz 2010 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 8 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Postovani,
interesuje me da li Gavez mogu gajiti u saksiji ili žardinjeri???? |
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja ga imam već par godina u povećoj posudi - onoj starinskoj teći/zdjeli u kojoj se nekad iskuhavala bijela roba/odjeća,
znači može |
|
bukarica007
Novo sjeme Pridružen: 24 Kolovoz 2010 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 8 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Natalija, srdačno se zahvaljujem. Ova biljka me je spasila mnogih tegoba pa bih da je uvek imam na dohvat ruke. Naime zbog dugotrajne hormonske terapije imam i trombozu obeju nogu i, pogotovu u letnjem periodu, učestale tromboflebite. Zbog već loše prokrvljenosti donjeg dela potkolenica noga mi je postala tamno braon boje, počela je da se sužva i pripremao se teren za otvaranje rana. Napravila sam mast sa korenom i listom gaveza i već posle 3 dana boja noge se normalizovala. Obzirom da imam i artritis svih zglobova i bolove koji su inicirali svakodnevnu upotrebu antireumatika u enormnim količinama došlo je do toga da korišćenjem masti - NEMAM JUTARNJU UKOČENOST, šetam psa ujutro što nisam mogla ni da zamislim, a stepenice su mi bile misaona imenica. SADA SVE TO MOGU. Jedino još osećam bolove u šakama (reumatoidni artrit) ali možda će i to proći. Uzgred imam tek 46 godina. Tinkturu sam napravila i nju primenjujem svakodnevno (tj. više puta u toku dana kao i mast).
|
|
bukarica007
Novo sjeme Pridružen: 24 Kolovoz 2010 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 8 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ček, ček... meni to sad nije baš jasno 70 SATI kuvati na pari?????????????????????????? je li to moguče??
|
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Itekako moguće ali ne mora biti u komadu 70 sati.Masa je u lončiću koji je uronjen u vodu i nesmije dodirivati dno.Kuhalo podesiti na najnižu temperaturu.Temperatura mase ne smije prelaziti 70% radi nestabilnosti maslinova ulja.Nadam se da kremu ne praviš od svinjske masti.
Za vene bih ti preporućila da napraviš ( na ovaj način ) kremu od nevena i gaveza, pola-pola.Za zglobove može sam gavez. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
bukarica007
Novo sjeme Pridružen: 24 Kolovoz 2010 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 8 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fermina, koristim svinjsku ispranu mast (po receptu nadjenom na internetu) u nj dodam eterično ulje eukaliptusa da bi mirisala prijatno. Lepo se macka. A ovaj tvoj način sam pročitala pre 2 dana i čekam da mi sa primorja stigne extra devičansko ulje jer u Nišu baš i ne može da se nabavi neko u koje bih imala poverenja.
U trgovinama ima tih flaširanih (fabrički) i po negde i neka albanska (naravno flaširana) ulja, ali ja sam skeptik za sve što pipne industrija i farmako mafija, pa sam naručila od proverenog proizvodjača iz C. Gore (mislim poznanik). |
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(1)
|
Slažem se.To si dobro učinila.
Naime, ja sam apsolutno protiv svinjske masti.Možda i zato što imam svoje extra djevičansko maslinovo ulje od maslina koje uzgajam po pravilima bio uzgoja. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
bukarica007
Novo sjeme Pridružen: 24 Kolovoz 2010 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 8 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ehhhhhhh, pa i ja bih bila protiv svega što nije "devičansko"... šalim se. Ali zaista ne bih razmišljala da li upotrebiti mast ili blago maslina koje je ne uporedivo u svakom pogledu. Obzirom da mi to baš nije tako dostupno izmedju ULJA (ili ti ZEJTINA) i masti uvek biram mast. Do skoro su lekari preferirali ulje ... pa ulje ... i td... ali su shvatili da je mast MAST. Nekada (dok sam bila mršavica) sam imala povišen holestero i trigliceride i .... onda sam po savetu onih starih dobrih lekara izbacila ulje iz upotrebe (sebi i svojoj porodici) i koristim mast za pripremu hrane, a maslinovo ulje za salate (nemam duše da ga kvarim za kuvanje) moj holesterol je od tada (a tome ima već nekih 15-ak god) na donjoj granici normale. Klasičan primer koji su mi naveli prijatelji (dr gastroenterologije i dr kardiologije) je čuvena pita pečena na masti i pečena na ulju. Posle masti može se i ubrusom prebrisati tepsija ostaje bela (naravno ako se peče u beloj :) ), a posle ulja ostaju one grozne žute mrlje koje se, Bogami, teško i oribaju.
|
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Off topic. Na temi smo gaveza.
Ali ima tema i o masnoćama na ovom forumu. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
bukarica007
Novo sjeme Pridružen: 24 Kolovoz 2010 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 8 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
joj izvinjavam se, samo sam htela da se nadovežem na komentar : nije valjda mast. Baš sam se raspričala i rasplinula. Izvinjavam se!
|
|
gute Fee
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Draga , ti si u toliko boljem polozaju od nas koji vrlo tesko dodjemo do takovog maslinovog ulja . Ja sam ovdje , u Hrvatskom Zagorju , dobila od kuma gavez na svinjskoj masti , drzala u frizideru i mazala se , pomoglo mi je ! Sigurno , nije bilo ugodno , bilo je MASNO ! Kad se nalazim u Njemackoj onda kupim u apoteki KYTTA-Salbe , takodjer gavez , no osim jos nekih sastojaka ( Butyl- , Ethyl- , Methyl- , 2-Methylpropyl- i Propyl-4-hydroxybenzoat (Parabene) , Erdnussoel (kikiriki-ulje) , Cetylstearylalkohol , Benzylbenzoat i Rosmarinoel (ruzmarinovo ulje) , djeluje kao mirisljava krema , ugodno se osjeca na kozi a i puno brze pomaze ! |
|
almir_ba
Novo sjeme Pridružen: 23 Veljača 2015 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 3 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav svima na forumu,
kod mene je povreda stara skoro 6 mjeseci u pitanju je lom Talusa (skočni zglob) a sporo se odvija proces zarastanja. Da li bi meni bilo koji preparat od gaveza mogao pomoći da zarastanje kosti ubrza pošto je povreda 6 mjeseci stara, ili je kasno za gavez? ? Volio bi ako može Fermina-Daza da šta napiše o ovome. Hvala unaprijed! |
|
almir_ba
Novo sjeme Pridružen: 23 Veljača 2015 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 3 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Danas sam napravio tinkturu od svježeg korijena gaveza zahvaljujući vašim receptima sa ovog foruma. Nadam se da će sve ispasti kako treba. Sad ću ga ostaviti najmanje 21 dan da ostoji. Da li ga prije upotrebe moram razbažiti i s čime se to radi? Ili se može koristiti odmah nakon procijeđivanja?
|
|
almir_ba
Novo sjeme Pridružen: 23 Veljača 2015 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 3 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Može slobodno i neko drugi da odgovori i komentariše.
Hvala. |
|
600Klara
Novo sjeme Pridružen: 23 Svibanj 2015 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 14 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Danas kuham gavezovu mast. Na 200 g korijena sam stavila 125 g maslinovog i 125 g kokosovog ulja. Kuhala sam cca 2 sata u parnoj kupelji. Ne znam jel je to dovoljno?
Prema receptima se kuha, ohladi, pa ponovo kuha i doda voska. Sad koliko bi voska trebalo na tu količinu? |
|
gandrad
Novo sjeme Pridružen: 02 Studeni 2015 Lokacija: Jagodina Status: Offline Bodovi: 7 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo sad, sredina novembra..da li se može sad iskopati koren gaveza...?
|
|
Odgovori | Stranica <1 91011 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |